Ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, ιδρυτής του ενημερωτικού δικτύου gulagu.net αποκαλύπτει στον Kostas Onisenko

Ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, ιδρυτής του ενημερωτικού δικτύου gulagu.net αποκαλύπτει στον Kostas Onisenko

Βαναυσότητες κατά Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου.  Τα βασανιστήρια και οι βιασμοί στις ρωσικές φυλακές αποτελούν ένα σύστημα , που χρησιμοποιεί το ρωσικό κράτος για να κάνει «συνεργάσιμους» τους κρατούμενους. 

Ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο Kostas Onisenko  ανακοίνωσε απόψε ότι σε λίγες μέρες θα  παρουσιάσει από την σελίδα του στο fb μια συνέντευξη του Vladimir Osechkin (Βλαντίμιρ Οσέτσκιν), ιδρυτή του ενημερωτικού δικτύου gulagu.net.

Ο Οσέτσκιν , όπως αναφέρει ο Onisenko εδώ και χρόνια αποκαλύπτει τις βαναυσότητες που συμβαίνουν στις ρωσικές φυλακές και κυρίως το ότι αυτές οι βαναυσότητες δεν είναι «μεμονωμένα περιστατικά» αλλά οργανωμένο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί η ρωσική μηχανή καταστολής για να ελέγχει τους κρατούμενους στις φυλακές, τους φαντάρους στον στρατό και -σήμερα- τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου. Ο Οσέτσκιν βρίσκεται πολύ ψηλά στην άτυπη «λίστα εχθρών» του Πούτιν και ο βασικότερος λόγος που ακόμα και σήμερα μπορεί να δίνει συνεντεύξεις είναι πως μερικά χρόνια νωρίτερα διέφυγε στη Γαλλία, όπου και μένει μαζί με την οικογένειά του.

Ο Οσέτσκιν και η ομάδα του έχουν ένα τεράστιο δίκτυο πηγών στα σώματα ασφαλείας της Ρωσίας, από το οποίο μαθαίνουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως μέσα σε εκείνες τις δομές, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την διατήρηση στην εξουσία αυτού του καθεστώτος. Πριν από λίγους μήνες έγινε παγκοσμίως γνωστός,  όταν μια πηγή του παρέδωσε σκληρό δίσκο με 2tb υλικό μέσα από τις ρωσικές φυλακές.
Σε αυτό το υλικό φαίνονται όχι μόνον τα βασανιστήρια και οι βιασμοί που γίνονταν εκεί,  αλλά και πως αυτοί (οι βιασμοί και τα βασανιστήρια) αποτελούν ένα σύστημα που χρησιμοποιεί το ρωσικό κράτος για να κάνει «συνεργάσιμους» τους κρατούμενους. Από εκεί προέκυψαν και όλα αυτά τα αρχεία βίντεο, καθώς πρόκειται για «επιχειρησιακές λήψεις» που έκανε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ποινών σε συνεργασία με την FSB.
Όλη η συνέντευξη θα έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, άγνωστα στο ελληνικό κοινό. Αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, στη ρήξη που υπάρχει σήμερα μέσα στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, στην τύχη των αιχμαλώτων του Αζοφστάλ και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.
Ο  Onisenko έδωσε ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης Osechkin,  με την σημείωση : “Λίγο άσχετο αλλά πολύ σχετικό”. 
Δείτε το

 

 

Share this post