Ερντογάν: “Η Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα και ενέργειες, για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν”.

Ερντογάν: “Η Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα και ενέργειες, για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν”.

“Η Τουρκία δεν παραβιάζει  τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν”. Αθήνα: “Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα”.

Λίαν απειλητικός κατά της Ελλάδος και της Κύπρου ήταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος  προειδοποίησε και πάλι  την Ελλάδα “να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς στο Αιγαίο”, καλώντας την “να συμπεριφέρεται στη βάση των διεθνών συνθηκών”. Για  την Κύπρο δήλωσε ότι η «εμμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μας άφησε άλλη επιλογή,  πέραν της λύσης δύο ισότιμων και κυριαρχικά ανεξάρτητων κρατών στο νησί».

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Γιάννης Οικονόμου, για τις νέες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

«Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Σε ομιλία του  στο πλαίσια  της στρατιωτικής άσκησης «EFES 2022», που έγινε λίγο έξω από την Σμύρνη, o Έρντογαν  δήλωσε: «Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να προειδοποιήσω την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και να συμπεριφέρεται στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο,  και  όταν λέει κάτι,  το εννοεί».

Επίσης, ο Ερντογάν δήλωσε: “Ορισμένοι  Έλληνες πολιτικοί, προσπαθούν να παραμείνουν στην ατζέντα με ρητορική, που απέχει πολύ από την πραγματικότητα, είναι αντίθετη με το δίκαιο, παράλογη και αδιανόητη. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ενώπιον μας, ότι τέτοια θέματα είναι ευαίσθητα και μπορεί να έχουν βαριές συνέπειες. Αυτοί που αναλώνονται με όνειρα που δεν ανταποκρίνονται στους πόρους, την ενέργεια και τη δύναμη της χώρας τους, θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της ιστορίας.  Αφήνουμε στην κρίση της διεθνούς κοινότητας το αίτημα της Ελλάδας, μιας χώρας που στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 2 χιλιόμετρα χερσαίο έδαφος λιγότερο από τη χώρα μας, να διεκδικεί ζώνη θαλάσσιας αρμοδιότητας 40,000 χιλιομέτρων για το Κατσελόριζο, το οποίο απέχει περισσότερο από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το ζήτημα αυτό, εμπλέκοντας σε αυτή την αδικία το ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και συμπεριλαμβάνοντας τις σε διάφορες ασκήσεις στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, θα είναι μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβιβάσεις στα νησιά. Δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά με αυτό».

«Προειδοποιούμε ξανά την Ελλάδα να λογικευθεί και να συνέλθει»

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα- μέλος της ΕΕ, εντούτοις, υποστήριξε ο Ερντογάν ” παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμφωνίες.  Ο  Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συνεχίζει ακόμη να ασκεί πολιτική πιέσεων σε βάρος της «τουρκικής μειονότητας»  στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω. 

Στην ομιλία του ο Ερντογάν είπε και τα εξής: «Το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα το 1999 και το 2006 για τις παράνομες πρακτικές της, παραβλέπει το ότι η Ελλάδα συνεχίζει την καταπιεστική της στάση, αποτελεί παράδειγμα πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών. Παρακολουθούμε με παραδείγματα το ΕΔΑΔ, να μην αντιδρά απέναντι στην παράνομη και απάνθρωπη κακομεταχείριση της Ελλάδα έναντι των μεταναστών και να παραγνωρίζει την ξεκάθαρη στήριξη της έναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ως σύμμαχος που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα από κάθε άποψη εντός του ΝΑΤΟ, αντικρύσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις της στρατιωτικής μας αντιπροσωπείας τα τελευταία 2 χρόνια. Βλέπουμε όμως ότι η υπομονή μας και η ψυχραιμία μας παρεξηγείται από τον συνομιλητή μας.  Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα κανενός. Αλλά δεν επιτρέπει επίσης σε κανέναν να παραβιάζει τα δικαιώματα της και το δίκαιό της”. 

Ο Ερτογάν κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί και δήλωσε .”Η Τουρκία, αν χρειαστεί, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών”.

Εικόνα

Εικόνα

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε  όλους όσους συνέβαλαν στην άσκηση EFES2022 , η οποία διεξάγεται από τις 20 Μαΐου με τη συμμετοχή περίπου 10 χιλιάδων στρατιωτικών από 37 χώρες, που φιλοξενεί η Τουρκία .”Συγχαίρω τις ηρωικές τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας και όλο το προσωπικό των φιλικών και αδελφικών χωρών”, δήλωσε.

Εικόνα

Ο Ερντογάν έκανε και ανάρτηση στα ελληνικά στον λογαριασμό του στο twitter

 

ΦΩΤΟ : Presidency of the Republic of Türkiye

 

Share this post