Ουκρανία: Αρκετές εκρήξεις στο Κίεβο, λέει ο δήμαρχος — ζωντανές ενημερώσεις

Ουκρανία: Αρκετές εκρήξεις στο Κίεβο, λέει ο δήμαρχος — ζωντανές ενημερώσεις

Σερβία, Ρωσία και πόλεμος στην Ουκρανία | Ντοκιμαντέρ της DW

*Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να λογοδοτήσουν οι εγκληματίες πολέμου της Ουκρανίας
*Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν πάνω από το Κίεβο
*Οι Ρώσοι υποχωρούν εν μέρει από το Σιεβιεροντόνετσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουχάνσκ
*Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει θαλάσσιες ασκήσεις BALTOPS 22
Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 03:56 UTC/GMT

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και το Reuters αναφέρουν ότι εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο τα ξημερώματα της Κυριακής. Τις αναφορές επιβεβαίωσε στο Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko.

Ο Klitschko έγραψε: «Πολλές εκρήξεις στις περιοχές Darnytskyi και Dniprovskyi της πρωτεύουσας».

Δημοσιογράφοι του Hromadske Radio ανέφεραν «μαύρος καπνός που παρατηρήθηκε σήμερα το πρωί εντός των ορίων του Κιέβου ή σε κοντινή απόσταση από το Κίεβο».

Η Κατερίνα Σεργάτσκοβα, η αρχισυντάκτρια του ουκρανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Zaborona, έγραψε στο Twitter ότι υπήρξαν τέσσερις εκρήξεις και ακουγόταν «σαν να ήταν την πρώτη μέρα της #RussianInvasion».

Οι ρωσικές κυρώσεις θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Γερμανία επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκπρόσωποι της βιομηχανίας φυσικού αερίου δήλωσαν στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι το κόστος του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως για αέριο αντικατάστασης.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες στην Gazprom Germania, τη γερμανική θυγατρική της Gazprom, αφού το Βερολίνο έθεσε την εταιρεία υπό διαχείριση από ρυθμιστικές αρχές.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εκτιμά ότι χρειάζονται επιπλέον 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, με κόστος 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως με το τρέχον κόστος.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ δεσμεύεται να λογοδοτήσει τους εγκληματίες πολέμου
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ είπε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν μια διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο προάστιο του Κιέβου Μποροντιάνκα, το οποίο ήταν υπό πολιορκία στην πρώτη φάση της εισβολής της Ρωσίας.

Στο Twitter ο Brink έγραψε: «Η μαρτυρία των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους, ενισχύει την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι μπορούμε για να λογοδοτήσουμε τους δράστες αυτών των φρικτών εγκλημάτων».

Ξεκινά η ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα
Η ναυτική άσκηση BALTOPS 22 στην οποία συμμετέχουν 14 χώρες του ΝΑΤΟ συν τη Φινλανδία και τη Σουηδία ξεκινά και θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά αντιμετωπίζουν την αντίθεση από την Τουρκία στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Mark Milley βρέθηκε στη Στοκχόλμη για μια κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Andersson και για να επισκεφθεί το USS Kearsarge, ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο κλάσης Wasp του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βρίσκεται επί του παρόντος στη σουηδική πρωτεύουσα.

Ο Milley είπε ότι η επίσκεψή του και η παρουσία του USS Kearsage «αποδεικνύει δέσμευση για έναν κοινό σκοπό, στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, στην ιδέα ότι οι μεγάλες χώρες δεν μπορούν να εισβάλουν σε μικρές χώρες χωρίς κόστος».

Ο Milley σημείωσε ότι ο σκοπός του BALTOPS 22 είναι να εκπαιδεύσει για «αμφίβιες επιθέσεις και σενάρια που θα περιλάμβαναν επίθεση σε γη που καταλαμβάνεται από έναν αντίπαλο ή μια εχθρική χώρα».

Ενώ το BALTOPS 22 είναι μια ετήσια άσκηση, αποκτά ανανεωμένη σημασία λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει έναν θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα, την εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένη περιοχή του Καλίνινγκραντ που κατασχέθηκε από τους Γερμανούς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύνοψη των γεγονότων του Σαββάτου στην κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας
Ο κυβερνήτης της περιοχής του Λουχάνσκ, Serhiy Haidai, είπε ότι η Ρωσία είχε υποχωρήσει στη βιομηχανική πόλη Sievierodonetsk – τώρα έναν από τους δύο οικισμούς στην επαρχία που δεν βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο. Ο ισχυρισμός του Χαϊντάι για προόδους της Ουκρανίας δεν μπόρεσε να επαληθευτεί αμέσως.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy δήλωσε στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ξανά με πυροβολικό το Μοναστήρι των Αγίων Πάντων στη Λαύρα Svyatohirsk στην περιοχή του Ντόνετσκ. Δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο της εκκλησίας που τυλίχθηκε στις φλόγες και είπε ότι 300 άμαχοι, 60 εκ των οποίων παιδιά, είχαν καταφύγει εκεί εν μέσω έντονων μαχών.

Σύνοψη των γεγονότων του Σαββάτου στην κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, Serhiy Haidai, είπε ότι η Ρωσία είχε υποχωρήσει στη βιομηχανική πόλη Sievierodonetsk —τώρα έναν από τους δύο οικισμούς στην επαρχία που δεν βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο. Ο ισχυρισμός του Haidai για προόδους της Ουκρανίας δεν μπόρεσε να επαληθευτεί αμέσως.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy δήλωσε στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ξανά με πυροβολικό το Μοναστήρι των Αγίων Πάντων στη Λαύρα Svyatohirsk στην περιοχή του Ντόνετσκ. Δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο της εκκλησίας που τυλίχθηκε στις φλόγες και είπε ότι 300 άμαχοι, 60 εκ των οποίων παιδιά, είχαν καταφύγει εκεί εν μέσω έντονων μαχών.

Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα «απώθησαν» στη βασική ανατολική πόλη

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να αποβληθεί η «βάρβαρη» Ρωσία από την UNESCO, τον πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), λέγοντας: «Κάθε εκκλησία που κάηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία, κάθε σχολείο που ανατινάχθηκε, κάθε κατεστραμμένο μνημείο αποδεικνύει ότι η Ρωσία δεν έχει θέση στην UNESCO .”

Ο μοναστικός οικισμός της Λαύρας Svyatohirsk χρονολογείται από το 1627 και η ξύλινη εκκλησία είναι ένας από τους πιο ιερούς ορθόδοξους χώρους της χώρας. Το μοναστήρι καθαγιάστηκε το 1912 και καταστράφηκε αρχικά κατά τη σοβιετική εποχή και αργότερα ξαναχτίστηκε πριν την καταστροφή του από τον ρωσικό στρατό.

Οι τακτικές της Ρωσίας έχουν αλλάξει στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Mykhailo Podoliak, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές απώλειες έχουν πλέον μειωθεί σε περίπου 100 με 200 θύματα ημερησίως – αριθμός που είπε ότι είναι «περίπου συγκρίσιμος» με τις απώλειες της Ουκρανίας.

Η επίσημη εθελοντική ταξιαρχία της Ουκρανίας, η Διεθνής Λεγεώνα της Άμυνας, απέτισε φόρο τιμής σε τέσσερις αλλοδαπούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία που σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι θάνατοι του Γάλλου και του Αυστραλού είχαν επιβεβαιωθεί από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους, ενώ δημοσιογράφοι από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ήταν παρόντες για την ταφή του Ολλανδού μαχητή στο Χάρκοβο στις 21 Μαΐου.

Το Κίεβο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν τις σορούς 320 στρατιωτών — 160 η καθεμία — στις 2 Ιουνίου. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε στο μέτωπο στη νοτιοανατολική ουκρανική περιοχή Zaporizhzhya.

Οι εκκενώσεις συνεχίζονται ενόψει της αναμενόμενης ρωσικής επίθεσης στο Σλοβιάνσκ: αναφέρει ο Jan-Philipp Scholz της DW

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα καλέσει τη Μόσχα να πάρει στην κατοχή της τα πτώματα των πεσόντων στρατιωτών της και να τους κάνει αξιοπρεπή ταφή. Το Κίεβο κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί τα μικρά του ως «κανονιοτροφή» για να αφεθούν απλώς να σαπίσουν στο πεδίο της μάχης αφού σκοτωθούν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε την ανάμειξή του στο περιστατικό, αντ’ αυτού απέρριψε την ευθύνη στα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία ισχυρίζεται ότι πυρπόλησαν οι ίδιοι καθώς υποχώρησαν από τις ρωσικές δυνάμεις που προωθούσαν.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μη κατευθυνόμενες αεροπορικές επιδρομές πάνω από την περιοχή του Ντονμπάς.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε το Σάββατο σε Σερβοβόσνιο τηλεοπτικό σταθμό ότι οι δυτικές κυρώσεις θα ωφελήσουν πραγματικά τη Ρωσία αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας.

«Το πετρέλαιο, σε γενικές γραμμές, δεν υπόκειται στην πολιτική, υπάρχει ζήτηση για αυτό», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας, «Έχουμε εναλλακτικές αγορές πωλήσεων, όπου ήδη αυξάνουμε τις πωλήσεις”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν «απομονώθηκε» στην παγκόσμια σκηνή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εισαγάγει ειδικούς κανονισμούς που θα αναγνωρίζουν τις ουκρανικές άδειες οδήγησης, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση.

******

Η Σερβία έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μέχρι τώρα. Η πλειοψηφία των Σέρβων υποστηρίζει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Πολλοί έχουν τραυματικές αναμνήσεις από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου και δεν εμπιστεύονται τη Δύση.

Αυτό το ντοκιμαντέρ δείχνει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε πραγματικά τα αισθήματα πολλών Σέρβων για τη Ρωσία και αύξησε τη δημοτικότητα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Στις διαδηλώσεις, οι διαδηλωτές φωνάζουν «Σερβία και Ρωσία: αδέρφια για πάντα» και «Πούτιν, Πούτιν». Ο οικοδόμος Sreten Mijovic θεωρεί τους Ουκρανούς ως αντίχριστους. Για αυτόν, τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι η Ρωσία, η Σερβία και η σερβική ποδοσφαιρική ομάδα Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου. Η οικογένεια Γκρμπόβιτς θυμάται τις τρομακτικές εβδομάδες που πέρασαν στο κελάρι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999 – όταν η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που πήρε το μέρος της Σερβίας.

Η Σερβία θα ήθελε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αισθάνεται ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία λόγω μιας κοινής κουλτούρας και της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης.

#ντοκιμαντέρ #dwdocumentary

______

Το ντοκιμαντέρ της DW σάς δίνει γνώσεις πέρα ​​από τα πρωτοσέλιδα. Παρακολουθήστε κορυφαία ντοκιμαντέρ από γερμανικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και διεθνείς εταιρείες παραγωγής. Γνωρίστε ενδιαφέροντες ανθρώπους, ταξιδέψτε σε μακρινές χώρες, ρίξτε μια ματιά πίσω από την πολυπλοκότητα της καθημερινής ζωής και δημιουργήστε μια βαθύτερη κατανόηση των επικαιρών υποθέσεων και των παγκόσμιων γεγονότων. Εγγραφείτε και εξερευνήστε τον κόσμο γύρω σας με το ντοκιμαντέρ της DW.

ΠΗΓΗ:  DW

Share this post