Επιστολή Αναστασιάδη σε γ.γ. ΟΗΕ και Ακιντζί

Επιστολή Αναστασιάδη σε γ.γ. ΟΗΕ και Ακιντζί

*Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.

*ΛΥΠΗ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΚΠΡΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

*Οι ενέργειες της Άγκυρας δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού , τόνισε ο Αναστασιάδης.

 

Στόχος της επιστολής του προέδρου Αναστασιάδη, η οποία αποφασίστηκε από το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών να σταλεί στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ως απάντηση στην πρόταση του για το θέμα των υδρογονανθράκων είναι να τονιστεί πως δεν υπάρχει χώρος για άλλη συζήτηση της και πως η πρόταση Ακιντζί τορπιλίζει την σχετική συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ, που επαναβεβαιώθηκε και από τον κ.
Η ίδια επιστολή θα σταλεί στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και στους άλλους αποδέκτες της πρότασης του κ. Ακιντζί.
Σύμφωνα με πληροφορίες (ΚΥΠΕ) στην επιστολή θα επεξηγηθούν ένας προς ένας οι λόγοι απόρριψης της πρότασης του κ. Ακιντζί και σε αυτήν θα γίνονται, μεταξύ άλλων, αναφορές στη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τους ενεργειακούς πόρους, στην ψήφιση της νομοθεσίας για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και στο γεγονός ότι η Λευκωσία κατέθεσε στον γ.γ. του ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες του βόρειου και βορειοδυτικού ορίου της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της και έχει κατ’ επανάληψη καλέσει, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση, την Τουρκία σε διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να του αποστείλουν γραπτώς τις τοποθετήσεις/αναλύσεις, που οι ίδιοι έκαναν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ τους έδωσε αντίγραφα των επιστολών που ο ίδιος έστειλε τον Ιούνιο στον ΓΓ του ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για το θέμα της Αμμοχώστου.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών πως ο ίδιος διαβίβασε στην κ. Λουτ την επιθυμία της ε/κ πλευράς για μια επίσκεψή της στην Κύπρο, και είπε πως αναμένει νεότερα από αυτήν. Πιθανή επίσκεψη της κ. Λουτ τοποθετείται πάντως στις αρχές Αυγούστου.

Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών απέρριψε την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων της Κύπρου, διότι , σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν, «αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού».
Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται «η ανάγκη επανέναρξης διαπραγματεύσεων αμέσως, με στόχο, εάν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Προστίθεται ότι η πρόταση περιέχει πρόνοιες, « που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του».

 

 


Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως οι κλιμακούμενες και διεθνώς καταδικαστέες το τελευταίο διάστημα ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας, οι παραβιάσεις στη θάλασσα, στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν ενέργειες, « οι οποίες σαφέστατα με κανένα τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που αποδεδειγμένα η δική μας πλευρά επιδιώκει».
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως απαιτούμε «όπως η Τουρκία σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τερματίσει τις προκλητικές αυτές ενέργειες, οι οποίες αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή δεν οδηγούν προς την επιθυμητή κατεύθυνση». Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την ισχυρή βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της πατρίδας μας και την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών, η οποία ανταποκρίνεται στις εύλογες απαιτήσεις του προσφυγικού κόσμου, αλλά και τις προσδοκίες ολόκληρου του κυπριακού λαού.
«Εκείνο που δικαίως απαιτούμε προσερχόμενοι κάθε φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι την αποκατάσταση πρώτα όλων του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία η Τουρκία καταπατά με την παράνομη κατοχή της Κύπρου εδώ και 45 χρόνια», συνέχισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «αυτό το οποίο ζητούμε, ως και η ιδιότητα μας ως κράτος μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει, αλλά και οι καλές πρακτικές των δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών προνοούν, είναι η λύση που θα επιτύχουμε να δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που θα οδηγούν στη διαρκή σταθερότητα, τη συνύπαρξη όλων των Κυπρίων και τη συνδημιουργία σε ένα κανονικό κράτος». Τόνισε δε ότι προς τούτο, είναι απολύτως απαραίτητο η λύση να διασφαλίζει ότι το νέο καθεστώς θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων, προϋπόθεση την οποία ,σημείωσε , και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος, μέσα από το περίγραμμα έξι σημείων, μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη: Τερματισμού των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και της κάθετης μείωσης από την 1η μέρα των κατοχικών στρατευμάτων και πρόνοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστικό τερματισμό της παρουσίας τους. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως για την επανέναρξη και τη συνέχιση του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, εκείνο που απαιτείται είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του απαραίτητου αλληλοσεβασμού και αμοιβαίων συμβιβασμών και χωρίς να θέτουν τις οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, προκειμένου σύντομα να μπορέσουμε να εμπλακούμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μίας συνολικής λύσης.

ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ καλύπτεται από το κοινό ανακοινωθέν δήλωσε ο πρόεδρος του , Αβέρωφ Νεοφύτου.
Αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη σήμερα, ανέφερε, είναι μία συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σημείωσε ο κύριος Νεοφύτου, αποπροσανατολίζει από τον εθνικό στόχο.
Η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι μία και ξεκάθαρη: ” η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, μέσα στο ξεκάθαρο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στη βάση των παραμέτρων του Πλαισίου Γκουτέρες”.

ΑΚΕΛ
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι για πολλούς λόγους, η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Σημείωσε ότι περιέχει πρόνοιες, οι οποίες από τη μια υποσκάπτουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη ενδέχεται να εγκλωβίσουν σε διάφορες σκοπιμότητες, την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Ο κύριος Κυπριανού σημείωσε, ωστόσο, ότι ένα απλό “όχι” στην πρόταση Ακιντζί δεν αρκεί. Τόνισε ότι η δική μας πλευράς θα πρέπει να απαντήσει στην πρόταση με τρόπο πολύ ολοκληρωμένο. Ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να διατυπώσει την ετοιμότητά του για επανέναρξη διαπραγματεύσεων αμέσως, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και από το σημείο στο οποίο είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας το ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απαντήσει σε κάποιες κατανοητές ανησυχίες που υπάρχουν στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα για τα ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο. Θα πρέπει, ανέφερε, να εξηγήσουμε αντικειμενικά και ολοκληρωμένα γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των Τουρκοκυπρίων.

ΔΗΚΟ
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν καλύπτει και τη θέση του κόμματός του επί της πρότασης Ακιντζί.
Τόνισε ωστόσο ότι η Κύπρος διέρχεται κρίσιμο σημείο όσον αφορά τις τουρκικές μεθοδεύσεις, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια αποτελεσματική διπλωματία για αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και χωρίς παλινδρομήσεις, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί από τη μια να αποφασίζονται μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη να επιτυγχάνεται συμφωνία σε ούτω καλούμενα, όπως είπε, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως εκείνο για την κινητή τηλεφωνία.
ΕΔΕΚ

Και η ΕΔΕΚ συμφωνεί με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, με συγκεκριμένες επισημάνσεις ωστόσο προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι έχει υποδείξει στον πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι πάρα πολύ προσεκτικός στον τρόπο διαχείρισης αυτού του ζητήματος, καθώς και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει. Όπως ανέφερε ο κύριος Σιζόπουλος, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να εγκλωβιστούμε στις τακτικές κινήσεις τις οποίες η Άγκυρα θα επιδιώξει να προωθήσει, για να πετύχερι τους δικούς της στόχους.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, για το γεγονός ότι ομόφωνα όλα τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών απέρριψαν την απαράδεκτη πρόταση του Ακκιντζί, η οποία, όπως είπε, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας για ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποπροσανατολίζει από την ουσία που είναι η λύση του Κυπριακού.
Πρόσθεσε ότι η πρόταση Ακιντζί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, διότι υποβαθμίζει και καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζει το κατοχικό καθεστώς.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος δήλωσε ότι η πρόταση της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτη και απορρίπτεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ανέφερε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε στην παγίδα που στήνει η Τουρκία και να αρχίσουμε να συζητούμε τις παραμέτρους διαχείρισης του φυσικού αερίου, αντί την ουσία του Κυπριακού.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η πρόταση Ακιντζί σκοπό είχε την αποτροπή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προνοεί στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας.
Σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, για να προσθέσει ότι οι συζητήσεις για τους ενεργειακούς πόρους δεν θα πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στη λύση.

ΕΛΑΜ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη δήλωσε ότι η πρόταση Ακιντζί απορρίπτεται κάθετα και ξεκάθαρα. Δεν νοείται, ανέφερε, να διαμοιραστεί το φυσικό αέριο, σε κοινότητες, χωρία ή ψευδοκράτη. Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι πολιτικές διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, έχουν αποτύχει παταγωδώς και έχουν οδηγήσει στη σημερινή εξέλιξη, δηλαδή να συζητούμε το αίτημα του κατοχικού ηγέτη για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.
ΔΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μέσα από την απάντησή του στον Ακιντζί, θα πρέπει να δώσει το στίγμα ότι επείγει η λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο ΑΚΙΝΖΙ

Τη λύπη του για το γεγονός ότι η πρότασή του για τους υδρογονάνθρακες απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
Ο κ. Ακιντζί είπε πως «είναι έκπληκτος από τους λόγους της απόρριψης της πρότασής του», που στοχεύει, όπως υποστήριξε, «στη μετατροπή του τομέα των υδρογονανθράκων σε πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να καθησυχάσει τις εντάσεις».
“Στο ανακοινωθέν τους υποστήριξαν ότι η πρότασή μας `στοχεύει να εκτρέψει την προσοχή από τον στόχο της λύσης και της ουσίας του Κυπριακού` και `δεν υπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού`”, ανέφερε.
Είπε πως όλοι γνωρίζουν ότι αυτός, που επιθυμεί πιο πολύ τη λύση στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι, που έχουν, όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο κόστος από το στάτους κβο. Ανέφερε πως αυτό το απέδειξαν όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στο δημοψήφισμα του 2004 και στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά το 2017.
«Ο λόγος που δεν είχαμε αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση δεν είναι η τ/κ πλευρά αλλά η ε/κ, που απορρίπτει την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή της τ/κ πλευράς στη λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο κ.Ακιντζί.
*Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωνε ότι στέλνει τέταρτο πλοίο στη νοτιανατολική Μεσόγειο και η Ρωσία εξέφραζε διαφωνία απέναντι στα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας.
Η διαφωνία της Μόσχας προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Λευκωσία. Ωστόσο , κυβερνητική πηγή σημείωσε στο ΚΥΠΕ πως η αντίδραση αυτή είναι αναμενόμενη, νοουμένου ότι η ΕΕ εφαρμόζει κυρώσεις και κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Share this post