Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι αφιερωμένο στον διάλογο και την προσέγγιση.
Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Φόρουμ Προώθησης κοινών Αξιών μεταξύ των Οπαδών των Θρησκειών στο Ριάντ, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας
* * *
Εξοχότατοι,
Αξιότιμοι θρησκευτικοί ηγέτες,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη χαρά και μοναδικό προνόμιο να απευθύνομαι σε αυτή τη διακεκριμένη συγκέντρωση εδώ στο Φόρουμ Προώθησης των κοινών Αξιών μεταξύ των Οπαδών των Θρησκειών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μετά από την ευγενική πρόσκληση του Εξοχότατου Σεΐχη Muhammad Al-Issa, Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μουσουλμάνων.
Μιλάμε στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο είναι αφιερωμένο στον διάλογο και την προσέγγιση, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ ποικίλων θρησκείας, πολιτισμών και λαών, μεταξύ ανθρωπότητας και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στην προώθηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης παγκοσμίως, για χάρη της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ξεκινήσει διαθρησκευτικούς διαλόγους μεταξύ των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών και έχει καλλιεργήσει άλλα διαθρησκευτικά έργα. Συνεχίζουμε αυτές τις προσπάθειες με ειλικρίνεια και αυτοπεποίθηση.
Είναι αδύνατο να κατανοήσεις το παρελθόν, να αναλύσεις το παρόν ή να φανταστείς το μέλλον της ανθρωπότητας χωρίς να αναφερθείς στον ρόλο της θρησκείας. Η θρησκεία δεν συνδέεται μόνο με τις βαθιές ανησυχίες του ανθρώπου, σχετίζεται επίσης με την ταυτότητα των λαών και των πολιτισμών. Η θρησκεία δημιούργησε και διατήρησε τα μεγαλύτερα πολιτιστικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας, τις βασικές ηθικές αξίες, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ακεραιότητα της δημιουργίας. Τα ιερά κείμενα μας περιλαμβάνουν πολύτιμη ανθρωπολογική γνώση. Η θρησκεία είναι το τόξο της σοφίας και η πνευματική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Ο πολιτισμός έχει, γενικά, τις επιπτώσεις της θρησκείας.
Μια άλλη βασική λειτουργία της θρησκείας είναι η ειρήνη. Στην εποχή μας, η αξιοπιστία των θρησκειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευσή τους στην ειρήνη. Η ειρήνη δεν προκύπτει αυτόματα από την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, από την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ή από το υψηλό βιοτικό επίπεδο. Είναι πάντα καθήκον, απαιτεί όραμα, δέσμευση, αγώνα, θυσία και υπομονή. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πιθανά και ανεξάντλητα αποθέματα ειρήνης στις μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις. Ωστόσο, οι δυνατότητες δεν είναι αρκετές. Πρέπει να εφαρμόσουμε και να συνεργαστούμε για την ειρήνη· πρέπει να γίνουμε αποτελεσματικοί παράγοντες στην ανθρώπινη πρόοδο.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί καθήκον της να ενθαρρύνει όλα όσα πραγματικά υπηρετούν τον σκοπό της ειρήνης και ανοίγουν το δρόμο προς τη δικαιοσύνη, την αδελφότητα, την αληθινή ελευθερία και την αμοιβαία αγάπη μεταξύ… όλοι οι άνθρωποι που απαρτίζουν τη μία ανθρώπινη οικογένεια. Υποφέρει με όλους τους ανθρώπους που σε διάφορα μέρη του κόσμου στερούνται τα οφέλη της ειρήνης και της δικαιοσύνης. ” Δεδομένων των τεράστιων σύγχρονων προκλήσεων, ο καταλληλότερος τρόπος για ειρήνη και συμφιλίωση είναι ο ειλικρινής διαθρησκευτικός διάλογος και ο αλληλοσεβασμός. Όπως δήλωσε η Ιερά και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Κρήτη, 2016): «Ο ειλικρινής διαθρησκευτικός διάλογος συμβάλλει στην ανάπτυξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης. ”
Έτσι, μπορούμε να αντιληφθούμε τη βαρύτητα του λάθους εκείνων των σύγχρονων στοχαστών που υποτίμησαν το θρησκευτικό φαινόμενο, φταίνε εκείνοι που τυφλώθηκαν μπροστά στο δυναμισμό της θρησκείας, του πολιτισμού που δημιούργησε, της προσφοράς της στην ειρήνη και αυτή ο τεράστιος κοινωνικός αντίκτυπος. Οι προοδευτικοί διανοούμενοι κατηγορούνται, κατά κάποιον τρόπο, ότι έχουν έμμεσα ενισχυμένες φονταμενταλιστικές υπερβολές στη θρησκεία από τότε που υποβάθμισαν τη θρησκευτική πίστη και πρακτικές. Οι φονταμενταλιστικές εκρήξεις είναι συχνά αντιδράσεις σε ένα αδίκημα της πίστης. Ο διάλογος και η διαφάνεια είναι τα αντίδοτα του φονταμενταλισμού. Η διαφάνεια στον “άλλο” δεν απειλεί την ιδιαίτερη ταυτότητά μας. Αντίθετα, βαθαίνει και το εμπλουτίζει.
Δύο από τις πιο παθιασμένες ανησυχίες κατά τη διάρκεια της διακονίας μας ως Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η προώθηση μιας κουλτούρας αλληλεγγύης. Πιστεύουμε ότι η οικολογική κρίση αντανακλά ένα ανθρωπολογικό αδιέξοδο, την πνευματική κρίση του σύγχρονου ανθρώπου και τις αντιφάσεις του ορθολογισμού του και την αλαζονεία της γνώσης και της τεχνολογίας του. Η προσέγγιση αυτή δεν μπορεί μόνο να συμβάλει στην ανακάλυψη κρυμμένων διαστάσεων του οικολογικού προβλήματος αλλά αποκαλύπτει και νέες δυνατότητες αντιμετώπισης και υπέρβασης του.
Η αλληλεγγύη είναι ο πυρήνας του οράματός μας για έναν δίκαιο και βιώσιμο κόσμο. Αυτή η αντίληψη εκφράζει δυναμικά την κοινωνική και πολιτική διάσταση της «αδελφότητας» και, ταυτόχρονα, προωθεί την κοινή ευθύνη όλων των ανθρώπων να εργαστούν για το κοινό καλό. Από την άλλη, η αλληλεγγύη αναφέρεται στην άνευ όρων αγάπη και στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.
Κανείς –ούτε ένα έθνος, ένα κράτος, θρησκεία, επιστήμη ή τεχνολογία – δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος τα προβλήματά μας. Το μέλλον μας μοιράζεται, και ο δρόμος προς αυτό το μέλλον είναι ένα αμοιβαίο ταξίδι. Χρειαζόμαστε κοινή ευθύνη, κοινή κινητοποίηση, κοινές προσπάθειες και κοινούς στόχους· χρειαζόμαστε πραγματικά ο ένας τον άλλον. Είμαστε πάντα πιο κοντά ο ένας στον άλλο με περισσότερους τρόπους από ό,τι είμαστε μακριά ή διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο. Απορρίπτουμε σθεναρά τη θεωρία της αναπόφευκτης «σύγκρουσης πολιτισμών. ” Το να χτίζεις γέφυρες ανάμεσα σε πίστη, γέφυρες με τη φύση και η προώθηση μιας κουλτούρας ειρήνης και αλληλεγγύης είναι ευθύνες που δεν οφείλουμε μόνο στη σημερινή γενιά. Οι μελλοντικές γενιές δικαιούνται μια ζωή με αξιοπρέπεια, έναν κόσμο απαλλαγμένο από μίσος και βία, αμόλυντο από τη μόλυνση και τη φυσική καταστροφή, μια κοινωνία ειρήνης και αδελφότητας. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει ο κόσμος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, απευθύνουμε έκκληση στις αρμόδιες αρχές και διεθνείς οργανισμούς και σε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να αγωνιστούν για το τέλος όλων των εχθροπραξιών και την εγκαθίδρυση δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης.
Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, χρειαζόμαστε την πνευματική δύναμη και τη συμβολή των θρησκειών. Οι παραδόσεις τους αποτελούν ανεξάντλητη πηγή κρίσιμων αληθειών για τον άνθρωπο και τον κόσμο, για τη σχέση μας με τον Θεό, με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με τη δημιουργία, για την ελευθερία μας, για το νόημα της ζωής και τον τελικό προορισμό όλων. Η αληθινή πίστη δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη μας στον κόσμο. Αντιθέτως, μας ενισχύει για να δώσουμε μαρτυρία στην ελπίδα μας.
Σε αυτό το πνεύμα, εκφράζουμε την ολόψυχα ευγνωμοσύνη μας για αυτή την πρόσκληση και αυτή την συνάντηση, και ευχόμαστε σε όλους υγεία και κάθε ευλογία από Ψηλά.
Σας ευχαριστώ για την ευγενική προσοχή σας!