ΥΠΟΙΚ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια νέα οικονομική εποχή
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, και οι ενεργειακές εξελίξεις σηματοδοτούν μια ανεπίστρεπτη νέα οικονομική εποχή στην οικονομική ιστορία της Ευρώπης αλλά και παγκόσμια, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε χαιρετισμό του στο πρώτο επιχειρηματικό συνέδριο Κύπρου-Ελλάδας.
Τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας οικονομικής εποχής, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, συνοψίζονται στο τέλος ή την αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης, με τις πολιτικές να αποσκοπούν περισσότερο στη συγκέντρωση της παραγωγής πιο κοντά στην κατανάλωση προς αποφυγή ασύμμετρων εξωγενών κρίσεων, με την ΕΕ ήδη να χαράσσει το δικό της οδικό χάρτη για περισσότερη αυτονομία. Επιπλέον, τη νέα εποχή σηματοδοτεί η σημαντικά πιο ψηλή τιμή της ενέργειας, που μπορεί να πλήξει τη γενικότερη ευμάρεια. Η ενδεχόμενη απώλεια ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι κατά τον Υπουργό ένα ακόμα χαρακτηριστικό της νέας οικονομικής εποχής, λόγω του ότι η πολιτική της κλιματικής αλλαγής, η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση δεν θα ακολουθούνται με τόσο ζήλο και με τόσο κόστος με τον ίδιο τρόπο από περιοχές όπως η Ασία, η Ρωσία, ακόμη και ενδεχομένως οι ΗΠΑ. Τέλος, ο Υπουργός αναμένει ότι θα προκύψουν αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια για την επίτευξη των ψηλών στόχων που θέτει η ΕΕ.
Μια εποχή “που οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις εντείνουν την ανάγκη θωράκισης των δημόσιων οικονομικών, έτσι ώστε την ώρα ανάγκης, να υπάρχουν αποθέματα για αντιμετώπιση επιπτώσεων, κάτι που έγινε και την ώρα της πανδημίας”, είπε.
Η περεταίρω διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης και μέσω πολύ συγκεκριμένων πολιτικών, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων αποτελεί αδήριτη ανάγκη, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη.
“Και είναι εδώ που Κύπρος και Ελλάδα, παρά τις ιδιομορφίες της κάθε οικονομίας, έχουμε την ίδια κατεύθυνση. Έχουμε αποδείξει και οι δύο χώρες ότι με τις ορθές πολιτικές μπορούμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις”, σημείωσε.
Κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων
Όπως είπε ο Υπουργός, οι δύο χώρες συμφωνούν στην όσο το δυνατό περισσότερη ανάπτυξη, όσο το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης Κύπρου και Ελλάδας και αξιοποίηση της συγχρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα, όσο το δυνατό περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις μέσω ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κινήτρων, στην ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των δημόσιων πόρων και σε μεταρρυθμίσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, η Κύπρος ανέπτυξε τη νέα Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και ένα νέο, σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, προσανατολισμένο στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας, αλλά και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από πέραν των 200 μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένων δράσεων και προγραμμάτων, με σκοπό τη διεύρυνση του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και την ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων στους οποίους θα επικεντρωθεί η μεταρρυθμιστική και επενδυτική πολιτική της χώρας μας για τα επόμενα 15 χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.
Τόνισε ότι τυχόν χαμηλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είτε για πολιτικούς λόγους είτε για λόγους διοικητικής ανεπάρκειας θα ήταν εγκληματική.
Μέσα από την κοινή συνεργασία των δύο χωρών δίνεται η ευκαιρία για έργα περιφερειακής σημασίας στον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνίων, ανέφερε ο Υπουργός, τονίζοντας ιδιαίτερα το νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα East Med Corridor για τηλεπικοινωνιακή συνδεσιμότητα μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, το οποίο θα διέρχεται μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και θα καταλήγει στην Ιταλία, καθώς και το έργο “Euro Asia Interconnector”, για την ηλεκτρική διασύνδεση συστημάτων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, του οποίου η ανάγκη είναι συνυφασμένη με τις προκλήσεις των καιρών και με την ενεργειακή συνδεσιμότητα, είπε.
Ο Υπουργός κατέληξε ότι η περεταίρω συνεργασία σε έργα κοινού ενδιαφέροντος και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας είναι επιτακτική και για τις δύο χώρες.
Πηγή: ΚΥΠΕ