Έκτο Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας: «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο»
Οργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου από την 1η μέχρι την 4η Μαΐου 2022
Η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος», διοργανώνει ανά διετία Διεθνή Συνέδρια με γενικό θέμα: «Κυπριακή Αγιολογία». Η Κυπριακή Αγιολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κύπρου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν γένει, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης ερευνητών από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, σε διεθνές επίπεδο.
Ήδη πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία πέντε Διεθνή Συνέδρια (κατά τα έτη 2012, 2014, 2016, 2018 και 2020), τα οποία κάλυψαν όλες τις περιόδους της Κυπριακής Αγιολογίας (από την Αποστολική Εποχή μέχρι και την Τουρκοκρατία), όσον αφορά στην τιμή τόσο των Κυπρίων Αγίων όσο και Οικουμενικών Αγίων που τιμώνται ιδιαίτερα στην Κύπρο, όπως επίσης και σε σχέση με την τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο. Στα Συνέδρια αυτά συμμετείχαν συνολικά πέραν των εκατόν ομιλητών από την Κύπρο, την Ελλάδα, χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και τις Η.Π.Α. Έχουν ήδη εκδοθεί τα Πρακτικά του Α΄ και του Β΄ Συνεδρίου, ενώ προχωρεί η έκδοση των εισηγήσεων και των επόμενων Συνεδρίων.
Το Ϛ΄ (Έκτο) Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι την 4η Μαΐου 2022 στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι. Το Συνέδριο θα φέρει τον γενικό τίτλο «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο», στο οποίο θα συμμετάσχουν και θα παρουσιάσουν εισήγηση διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Σουηδία και τον Λίβανο, σε θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Παλαιογραφία, Λαογραφία και Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.
Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση δεκαπέντε ετών (2007 – 2022) από την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, στον οποίο η Εκκλησία Κύπρου οφείλει την αποκατάσταση της κανονικής δομής της με την ανασύσταση των αρχαίων μητροπόλεων και επισκοπών της, 800 περίπου χρόνια μετά την κατάργησή τους κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο.
Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου βλ. τον σύνδεσμο:
Πρόγραμμα Ϛ’ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας (Ελληνικό)
6th CONFERENCE HAGIOGRAPHY OF CYPRUS-PROGRAMME
Δήλωση Συμμετοχής (πατήστε για συμπλήρωση)
έως αύριο , 30 Απριλίου 2022, ώρα 12 το μεσημέρι .
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιείται, από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 21 Μαΐου 2022, περιοδική έκθεση στον ιερό ναό Αγίας Άννας Παραλιμνίου, με τίτλο: «Σταυρική Πορεία. Ο Τίμιος Σταυρός στην Κύπρο: πορεία, ιστορία, παράδοση, τιμή». Η πρωτότυπη έκθεση συνδυάζει τα στοιχεία του ψηφιακού και του φυσικού, και παρουσιάζει τα θέματα μέσα από μια διαδραστική περιήγηση, παρουσίαση θρησκευτικών κειμηλίων, σειρά αφηγήσεων, και αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, δίνοντας μια ευκαιρία στον επισκέπτη να ακολουθήσει μια πορεία γνώσης και πολιτισμού, πίστης και παράδοσης. Τα περισσότερα κειμήλια που παρουσιάζονται, πολλά και για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, προέρχονται από τη μητροπολιτική περιφέρεια Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ελεύθερη και κατεχόμενη, ενώ άλλα παραχωρούνται ως δάνεια από συνεργαζόμενους φορείς. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ψηφιακή έκθεση «Σταυρική Πορεία», στην ιστοσελίδα https://cypruscrosspath.com/.
ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Εσταυρωμένος λυπηρών τέμπλου Χρονολογία: 16ος αιώνας. Καλλιτέχνης: Άγνωστος Προέλευση: Εκκλησία Αγίου Ιωάννη, Αμμόχωστος. Τεχνική: Αυγοτέμπερα σε σανίδι Διαστάσεις: 168,5 Χ 137 εκ. Κατάσταση Διατήρησης: Καλή. Ο Εσταυρωμένος βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο Μακαρίου Γ’ , στην Λευκωσία