Δύο γυναίκες προωθούνται σε ψηλές θέσεις της Ε.Ε.

Δύο γυναίκες προωθούνται σε ψηλές θέσεις της Ε.Ε.

*Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ίσως αναλάβουν Κομισιόν και ΕΚΤ

 

 

Η δυστοκία μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησε σε έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και σε καθυστέρηση πέραν των πέντε ωρών για την έναρξη της έκτακτης συνόδου τους για την εκλογή προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής (Κομισιόν), ο οποίος ή οποία θα διαδεχθεί τον Κλοντ Γιούνγκερ.

Πριν την επίσημη έναρξη των σημερινών συνομιλιών στο πλαίσιο των επαφών των ηγετών έπεσε και το όνομα της γερμανίδας υπουργού Εθνικής Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποψηφιότητα που, όπως υποστηρίζουν διεθνείς πολιτικοί αναλυτές, ενδεχομένως να τύχει θετικής αντιμετώπισης από τις χώρες του Βίσεγκραντ.

           Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Ως γνωστόν στη διάρκεια της συνόδου των G20 στην Οσάκα η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ, κατέληξε με τον Ε. Μακρόν σε μια συμβιβαστική συμφωνία, η οποία θα εξασφάλιζε την άρση του αδιεξόδου. Η ευρωπαϊκή οικογένεια του ΕΛΚ, παρόλο που εξήλθε νικήτρια στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου, θα παραχωρούσε την προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου στους Σοσιαλιστές, και θα κρατούσε για το ΕΛΚ την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια πενταετία. Η σθεναρή αντίσταση Γαλλίας και Ισπανίας στην υποψηφιότητα Μάνφρεντ Βέμπερ οδήγησε την Μέρκελ σε μια κίνηση που έπιασε αδιάβαστους ακόμη και τους πιο σθεναρούς της υποστηρικτές.

Αυτή η υπαναχώρηση της Μέρκελ προκάλεσε έντονους τριγμούς στην οικογένεια της ευρωπαϊκής δεξιάς. Το πρόσωπο που προκρινόταν μέσω αυτής της πρότασης, ο Ολλανδός πρόεδρος των ευρωπαίων σοσιαλιστών, Φράνς Τίμερμαν φαινόταν εξαρχής να μην λάμβανε υποστήριξη από διάφορες χώρες, κυρίως τι λεγόμενες χώρες του Βίσεγκραντ, δηλαδή Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία, οι οποίες δημιούργησαν ενιαίο μέτωπο κατά του Τίμερμαν. Ειδικότερα Ουγγαρία και Πολωνία έκαναν σαφές πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα υποστήριξης του, λόγω της εχθρικής στάσης που τήρησε έναντι των χωρών τους.
Εντός των «28», υπάρχουν και απόψεις, που υποστηρίζουν τη μη τήρηση του άγραφου πρωτοκόλλου, που θέλει τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων να αναλαμβάνουν τις θέσεις εξουσίας των διεθνών αυτών θεσμών. Ορισμένοι μάλιστα θέτουν και το ζήτημα της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στα ευρωπαϊκά αξιώματα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το περιθώριο συγκλίσεων για την προεδρία της Κομισιόν. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε, που σε τοποθέτηση του ανέφερε «θα ήθελα να είχαμε γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου». Το όνομα της Βουλγάρας επικεφαλούς της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεορκίεβα έχει θετική απήχηση και ενδεχομένως να αποτελεί δέλεαρ για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Μετά και το χθεσινό φιάσκο, όπως το αποκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να δείξουν πόση διπλωματική ελαστικότητα διαθέτουν ακόμη, και ποιες οι κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Εξάλλου, η Μέρκελ εμφανίστηκε «πολύ θετική» στην ιδέα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την πληροφορία μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

 

Μέρκελ-Λαγκάρντ
Την υποψηφιότητα γυναίκας στην κορυφή της ΕΚΤ προέκρινε με δηλώσεις του και ο Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας λόγο για ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στη διανομή των καίριων ευρωπαϊκών θώκων.
Άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της Τράπεζας της Γαλλίας, Σιλβί Γκουλάρ, και η οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν.
Μια άλλη εναλλακτική είναι η Οντίλ Ρενό Μπασό, γενική διευθύντρια του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Η Γαλλία δεν προωθεί ανοιχτά τις υποψήφιές της για την ΕΚΤ, αλλά περιμένει σήμερα να επιλυθεί το παζλ των υπόλοιπων θώκων για να δει, εάν μπορεί να διεκδικήσει το πόστο.
Με δεδομένο όμως ότι μάλλον ουδείς Γάλλος δεν θα αναλάβει κάποιο από αυτά, ο Μακρόν είναι σε θέση να ζητήσει την ηγεσία της ΕΚΤ. Στο φύλο, που προκρίνει, φαίνεται ότι συμφωνούν άλλωστε και άλλοι: ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να δεσμευθούν ότι πρέπει ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ να είναι γυναίκα.
Η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι λήγει στα τέλη Οκτωβρίου. Ο Γενς Βάιντμαν ήταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ο πιο ισχυρός υποψήφιος διάδοχος του Ντράγκι. Και όχι μόνο επειδή είναι Γερμανός, αλλά γιατί ο 50χρονος έχει υψηλό προφίλ, αν και πολλοί από τους συναδέλφους του δεν συμμερίζονται κατ’ ανάγκην τη γνώμη του. Ο Βάιντμαν είχε μεγάλες φιλοδοξίες για διάδοχος του Ντράγκι αλλά το Βερολίνο σταμάτησε κάποια στιγμή να τον στηρίζει, όταν άρχισε να προωθεί τον Μάνφρεντ Βέμπερ για πρόεδρο της Κομισιόν.

Κύπρος-Ελλάδα

Και οι δυο χώρες σήμερα θα εκπροσωπηθούν δια αντιπροσώπου στη σύνοδο κορυφής. Ως γνωστό ο πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει παροπλισμένος στο νοσοκομείο λόγω της μετεγχειρητικής του κατάστασης, αλλά όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είχε εκ νέου συνομιλία με τον Ντόναλτ Τούσκ ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στη σύνοδο για καθορισμό των επόμενων βημάτων.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας στην Ελλάδα για να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Ισπανία στις σημερινές εργασίες.

Share this post