Κίεβο: Τα μνημεία πολιτισμού που κινδυνεύουν από τις ρωσικές επιθέσεις
Aristidis Viketos2022-03-26T19:42:13+02:00Το Κίεβο είναι ένα από τα πολλά κοσμήματα της Ουκρανίας — μια πόλη ηλικίας άνω των 1.500 ετών, μια κάποτε πολυσύχναστη πρωτεύουσα 2,8 εκατομμυρίων ανθρώπων και έδρα αναντικατάστατων θησαυρών και πολιτιστικών μνημείων.
«Αν ο Πούτιν ισοπεδώσει το Κίεβο με τον τρόπο που ισοπεδώνει το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, πολλά πολιτιστικά στοιχεία θα χαθούν για πάντα», δήλωσε η Ολένκα Πέβνι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σλαβικών και Ουκρανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μνημεία που κινδυνεύουν είναι:
Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας: Χτισμένος τον 11ο αιώνα, ο καθεδρικός ναός έχει αστραφτερούς χρυσούς τρούλους και βρίσκεται στο κέντρο του Κιέβου.
Ο καθεδρικός ναός και μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ: Αυτή η εκκλησία, που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1108, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του Μαϊντάν, παρέχοντας ασφαλές καταφύγιο για όσους τραυματίστηκαν στη βία.
Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου: Αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO φιλοξενεί λείψανα Αγίων που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα.
Το Προεδρικό Μέγαρο: Το μεγαλοπρεπές παλάτι σε στυλ μπαρόκ είναι το σπίτι του προέδρου της Ουκρανίας και βρίσκεται κοντά στο Κοινοβούλιο.
Μνημείο της Μητέρας Πατρίδας: Το Μνημείο της Μητέρας Πατρίδας είναι ένα μεγαλειώδες άγαλμα στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Το γλυπτό αποτελεί μέρος του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, και το ύψος του είναι 62 μ., ενώ συνολικά μαζί με το βάθρο έχει ύψος 102 μ. Το βάρος του γλυπτού είναι 560 τόνοι. Το ξίφος στο δεξί χέρι του γλυπτού έχει μήκος 16 μέτρα και βάρος 9 τόνους, ενώ στα αριστερά κρατά μια ασπίδα διαστάσεων 13×8 μέτρων με το Κρατικό Έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης.
Εθνικό Μουσείο της Γενοκτονίας του Γολοντομόρ: Το μνημείο που μοιάζει με κερί τιμά τη μνήμη 10,5 εκατομμυρίων Ουκρανών που έχασαν τη ζωή του στον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας μεταξύ 1932 και 1933 υπό την διοίξηση του Ιωσήφ Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση. “Holodomor” σημαίνει θάνατος από πείνα στα ουκρανικά.
Μπάμπι Γιάρ: Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους από τη γενοκτονία από των Ναζί στην Ευρώπη.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, οι Γερμανοί Ναζί πυροβόλησαν μεταξύ 70.000 και 100.000 ανθρώπων στο Babyn Yar, σκοτώνοντας σχεδόν ολόκληρο τον εβραϊκό πληθυσμό του Κιέβου.
Εθνική Όπερα της Ουκρανίας: Ανοίγοντας τις πόρτες της το 1867, από το κτήριο αυτό πέρασαν οι καλύτεροι Ρώσοι και Ουκρανοί τραγουδιστές του 20ου αιώνα. Από το 1897 οι παραστάσεις εμπλουτίστηκαν και από ομάδες μπαλέτου.
Το κτήριο έχει νεοαναγεννησιακό στυλ και διαθέτει ψηλές καμάρες.
Το άγαλμα του Ταράς Σεβτσένκο: Ο Ταράς Γριγόροβιτς Σεβτσένκο ήταν Ουκρανός ποιητής και καλλιτέχνης. Το συγγραφικό του έργο θεωρείται ως βάση της νεότερης ουκρανικής λογοτεχνίας και σε μεγάλο βαθμό της σύγχρονης ουκρανικής γλώσσας. Τιμάται ως ο εθνικός ποιητής της Ουκρανίας.
Στο Κίεβο, υπάρχει ένα μνημείο του, καθώς και ένα μουσείο και ένα πάρκο αφιερωμένο στην κληρονομιά του.
ΠΗΓΗ: CNN.gr (Με πληροφορίες από: These are some of the historical sites at risk in Kyiv)