Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα μεγάλα παζάρια της Τουρκίας
Της ‘Αννας Ανδρέου*
Ίσως η Τουρκία να είναι από τις χώρες που θα πληγούν περισσότερο από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εκτιμούν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι η Άγκυρα βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων. ‘Ηδη πρέπει να απαντήσει στο αίτημα της Ουκρανίας για κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου ως βοήθεια προς το Κίεβο κάτι που θα φέρει απέναντί της τη Μόσχα.
Πάντως η Άγκυρα παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αν και την αποκαλεί ‘στρατιωτική επιχείρηση’ και όχι ‘εισβολή’. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από την έκτακτη Σύνοδο Ασφαλείας που συγκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιχείρηση και είπε ότι αποτελεί βαρύ πλήγμα για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Παρόμοια ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν συνεχείς ανταποκρίσεις από την Ουκρανία, στηρίζοντας καθαρά τον ουκρανικό λαό, όπως και η τουρκική κυβέρνηση. Η στάση αυτή της Τουρκίας υπέρ της Ουκρανίας δεν φαίνεται να ενοχλεί την Ρωσία καθώς το Κρεμλίνο προ ημερών είχε ανακοινώσει ότι είναι φυσιολογικό Μόσχα και Άγκυρα να έχουν διαφορές απόψεων.
Ωστόσο η Άγκυρα πέραν από τη φραστική στήριξη προς την Ουκρανία και τον λαό της είναι συγκρατημένη ως προς τις αντιδράσεις της απέναντι στη Ρωσία. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξάντλησε όλες τις προσπάθειές τους καλώντας την Μόσχα να μην δράσει στρατιωτικά. Μέσα σε ένα 24ωρο ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τηλεφωνικώς δύο φορές τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, μία πριν την εισβολή καλώντας τον να επιλέξει τη οδό του διαλόγου και επισημαίνοντάς του ότι η στρατιωτική αναμέτρηση δεν ωφελεί κανέναν. Και μία μετά την εισβολή ζητώντας του επιστροφή στην διπλωματία. Ο Τούρκος Πρόεδρος ωστόσο απέτυχε και στις δύο περιπτώσεις.
Έπειτα από τη Σύνοδο Ασφαλείας ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία στηρίζει την Ουκρανία και την εδαφική ακεραιότητά της αλλά δεν αναφέρθηκε καν στο αίτημα του Κιέβου για κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου. Πρόκειται για την πιο δύσκολη απόφαση που καλείται να λάβει η Τουρκία καθώς θα εξαγριώσει την Ρωσία και ενδέχεται να υπάρξουν συνέπειες δυσβάστακτες για την Άγκυρα.
Τι θα γίνει αν η Ρωσία κλείσει το φυσικό αέριο προς την Τουρκία; Αν απειληθεί ο τουρισμός, το εμπόριο, ο κατασκευαστικός τομέας, αν καθυστερήσει ή διακοπεί ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της Τουρκίας. Τυχόν τερματισμός συνεργασίας της Τουρκίας με τη Ρωσία στη Συρία πιθανόν να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στην Άγκυρα.
Γι αυτό και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η θέση της Τουρκίας είναι δύσκολη. Η Τουρκία μπορεί να μην συμμορφώθηκε με την απόφαση εμπάργκο για την εισβολή στην Κριμαία, αλλά τώρα με βάση τις σχέσεις που διαμορφώθηκαν εντός του ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να το αποφύγει. Πως θα επιτευχθεί λοιπόν αυτή η ισορροπία; Τα μεγάλα παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη
*Η Άννα Ανδρέου είναι δημοσιογράφος- ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη/Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις θέσεις των συγγραφέων τους
ΠΗΓΗ: ikme.eu