Διάγγελμα Μπάιντεν: Ο Πούτιν έχει λάβει την απόφασή του
Θέμα ημερών η εισβολή στην Ουκρανία, λέει ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Πούτιν καλεί το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ντονμπάς.
«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία εντός της εβδομάδας, εντός των επόμενων ημερών. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι μεταξύ των στόχων θα είναι το Κίεβο των 2,8 εκατομμυρίων αθώων πολιτών» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.
Οι ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές «αψηφούν τη λογική», δήλωσε ο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση.
«Αψηφά την κοινή λογική να πιστεύουμε ότι οι Ουκρανοί θα επέλεγαν αυτή τη στιγμή, με περισσότερα από 150.000 στρατεύματα παρατεταγμένα στα σύνορά τους, για να κλιμακώσουν μια σύγκρουση που διαρκεί ένα χρόνο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν τόνισε τους «ψευδείς ισχυρισμούς των ρωσικών ΜΜΕ περί γενοκτονίας που έλαβε χώρα στο Ντονμπάς», καθώς και τον βομβαρδισμό ενός ουκρανικού νηπιαγωγείου την Πέμπτη, τον οποίο είπε ότι η Ρωσία «είχε ψευδώς ισχυριστεί ότι έγινε από την Ουκρανία».
Ο Μπάιντεν επαίνεσε την «συγκράτηση» και την «κρίση» των ουκρανικών στρατευμάτων, που «αρνήθηκαν να επιτρέψουν στη Ρωσία να τους οδηγήσει σε πόλεμο».
Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ επικαλούνται τα σχέδια της Ρωσίας έντονα και επανειλημμένα, «όχι επειδή θέλουμε μια σύγκρουση, αλλά επειδή κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποδομήσουμε οποιονδήποτε λόγο μπορεί να επικαλεστεί η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε για ακόμα μία φορά τη Ρωσία για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι «δεν είναι αργά για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Η ουσία είναι αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα υποστηρίξουν τον ουκρανικό λαό. Θα θεωρήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της. Η Δύση είναι ενωμένη και αποφασισμένη. Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία εάν προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή», είπε ο Μπάιντεν.
«Αλλά λέω ξανά, η Ρωσία μπορεί ακόμα να επιλέξει τη διπλωματία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αν η Ρωσία αναλάβει στρατιωτική δράση πριν την 24η Φεβρουαρίου -ημερομηνία συνάντησης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ- «θα σημαίνει ότι έχει κλείσει την πόρτα της διπλωματίας και ότι έχει επιλέξει τον πόλεμο», είπε ο Μπάιντεν.
«Θα έχουν επιλέξει τον πόλεμο και θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα. Όχι μόνο από τις κυρώσεις που θα επιβάλουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας στη Ρωσία, αλλά και από την οργή του ελεύθερου κόσμου», συμπλήρωσε.
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει την απόφασή του» απάντησε ο Μπάιντεν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Οι δηλώσεις Μπάιντεν έγιναν , μετά από 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τους ηγέτες από Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βρετανία, την ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Παρακολουθείστε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου:
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενημέρωσε για τις προσπάθειες στο ΝΑΤΟ να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία και να παράσχουν διαβεβαιώσεις στους Συμμάχους. Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη τόνισαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ότι «η στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία συνεχίζεται, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση, και επανέλαβαν την έντονη έκκλησή τους προς τη Ρωσία να επιλύσει αυτήν την κρίση μέσω διπλωματίας και διαλόγου, ενώ τόνισαν την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
«Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έστειλε στη Ρωσία συγκεκριμένες προτάσεις τον Ιανουάριο, καθώς και την πρόσκλησή του για περαιτέρω συνεδριάσεις του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας για να συζητηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Παράλληλα, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι, ως αμυντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει, προσθέτοντας ότι οι εκκενώσεις από επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αντάρτες σήμερα, Παρασκευή, αποτελούν παράδειγμα ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση ως πρόσχημα για πόλεμο.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε για τις κυρώσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ρωσία στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία «σύγκλισης στο τελικό πακέτο», το οποίο περιέχει «τα πιο αυστηρά μέτρα που έχουμε ποτέ σκεφτεί κατά της Ρωσίας».
Δηλώσεις Πούτιν
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έριξε το μπαλάκι στη Δύση, αφού, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς”.
“Ο λόγος θα βρεθεί είτε έχει να κάνει με τα γεγονότα στην Ουκρανία είτε όχι. Και ο σκοπός τους είναι ένας. Και αυτός δεν είναι άλλος από την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και συμπλήρωσε ότι η πίεση των κυρώσεων “είναι απολύτως παράνομη” και συνιστά “κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.
“Βέβαια”, συμπλήρωσε ο Πούτιν “το διεθνές δίκαιο το θυμούνται οπότε τους συμφέρει. Όταν δεν τους συμφέρει το ξεχνούν γιατί έτσι βολεύει”.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ντονμπάς και ότι όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο, επισημαίνοντας ότι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και την άρση της έντασης γύρω από αυτή την χώρα είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ.
«Αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς και να συμφωνήσει τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά μέτρα για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο».
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια διαπραγματευτική πορεία με το ΝΑΤΟ σχετικά με τα αιτήματά της για την ασφάλεια, αλλά ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη διάθεση να ανταποκριθούν στις βασικές ανησυχίες της Μόσχας.
ΠΗΓΗ: Cnn.gr/ news247.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ