Τέως Κιτίου: «Καιρός παντί πράγματι»

Τέως Κιτίου: «Καιρός παντί πράγματι»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος, σε συνέντευξή του στην «Κ». Μερικές μέρες μετά την παραίτησή του αποκαλύπτει πως η παραίτηση που έγινε αποδεκτή δεν ήταν η μοναδική που είχε υποβάλει στην Ιερά Σύνοδο. Ο Ιεράρχης ουσιαστικά τοποθετείται θετικά στην προοπτική ο Επίσκοπος Αρσινόης να είναι διάδοχός ενώ ενδιαφέρουσες οι απόψεις του για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Συνέντευξη στον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΟΜΑΡΑ*

Γιατί ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος τέως Κιτίου επέλεξε την οικειοθελή παραίτηση;
«Καιρός παντί πράγματι», (Κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται στον κατάλληλο χρόνο). Το αν δεν συνέβη προηγουμένως, συνέβη πριν πάρα πολλά χρόνια, δεν σημαίνει όταν έχεις αγάπη για ένα λαό τον οποίο ο Θεός σε εμπιστεύτηκε να ποιμάνεις, όταν δεις ότι οι δυνάμεις σου εξαντλούνται, και όταν πιστεύεις ότι ένας νεότερος, με καινούργιες ιδέες, με πιο πολλές δυνάμεις μπορεί να ποιμάνει καλύτερα αυτόν τον λαό γιατί να μην το πράξεις. Αν πραγματικά αγαπάς το ποίμνιό σου τότε προηγείται η αγάπη προς τον λαό. Θα σας πως κάτι που συνηθίζω να λέω. Αγάπη χωρίς θυσία δεν είναι αγάπη. Η παραίτηση από ένα Θρόνο, πιστεύω ότι είναι μια θυσία αλλά για το καλό και την αγάπη αυτού του λαού.
Μέχρι σήμερα η λογική ήταν ότι ο Επίσκοπος πεθαίνει στο Θρόνο ή στην εξορία. Τι άλλαξε;
Αυτό είχα πει εγώ παλαιότερα, όταν ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Ναι, και με ρώτησαν πολλοί από τους αδελφούς, και τους απάντησα Ναι, εκτός εάν παραιτηθεί. Δεν μπορούν οι άλλοι να τον εξαναγκάζουν να παραιτηθεί, αυτό είναι το πιστεύω μου ανεξάρτητα του τι συνέβη και δεν σχολιάζω την απόφαση της τότε Συνόδου να απομακρύνει τον προηγούμενο Αρχιεπίσκοπο.
Είσαστε αντίθετος με τις τότε αποφάσεις;
Ναι. Εγώ πίστευα, τότε, ότι στην κρίσιμη κατάσταση που βρισκόταν ο Αρχιεπίσκοπος έπρεπε να είμαστε δίπλα στο κρεβάτι του πόνου του και να προσευχόμεθα και να ζητούμε τις ευχές του, παρά να ζητούμε την απομάκρυνσή του.
Πότε σας πέρασε για πρώτη φορά από το μυαλό να παραιτηθείτε;
Είναι γεγονός ότι είχα υποβάλει και πάλι παραίτηση στη Σύνοδο και δεν έγινε αποδεκτή.
Πότε έγινε αυτό;
Ένα με ενάμιση χρόνο πριν, αλλά αυτό δεν μου προκάλεσε καμία αναστολή και ανακοπή της ιδέας μου για να προσφέρω το Θρόνο σε κάποιο νεότερο, με καινούργιες ιδέες με περισσότερες δυνάμεις και αν εξαρτάται από μένα, εγώ θα τον βοηθήσω αν εκείνος θέλει.
Πιστεύετε πως η απόφασή σας, δημιουργεί ένα προηγούμενο εντός της Συνόδου για Ιεράρχες οι δυνάμεις των οποίων εξασθενούν;
Εναπόκειται εις τους ιδίους. Ο Μακαριότατος στη Σύνοδο της περασμένης Τετάρτης, μετά την υποβολή της παραιτήσεώς μου είπε. «Σας ευχαριστούμε Άγιε Κιτίου για αυτό που κάνετε, για την πράξη σας που θα μείνει ιστορική και που δείχνει σε όλους μας τον δρόμο» και είπε πως όλοι θα πρέπει να προβληματιστούν όταν αισθανθούν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν, αυτό που θέλουν να προσφέρουνε, να δίνεται τόπος στα νιάτα.
Είστε εκ των παλαιοτέρων Συνοδικών και γνωρίζετε χρόνια τον Αρχιεπίσκοπο. Πιστεύετε ότι τα λόγια του προδιαγράφουν ενδεχόμενες μελλοντικές του κινήσεις παρόμοια με την δική σας;

 


Αυτό θα πρέπει να ερωτήσετε τον ίδιο. Άλλωστε απ’ ό,τι θυμάμαι, ο ίδιος δήλωσε πως θέλει να ολοκληρώσει την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και την Ιερατική Σχολή. Από εκεί και πέρα το τι θα κάνει είναι στην απόλυτη κρίση του.
Μπορεί να σας έχει εκμυστηρευθεί οτιδήποτε ή εσείς να έχετε αντιληφθεί κάτι περισσότερο.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει στις σκέψεις και στις μελλοντικές ενέργειες οιουδήποτε, όσο καλός φίλος και συνεργάτης και αν είναι. Είναι δικαίωμά του. Εγώ σας λέω απλά τι έχει πει ο ίδιος ο Μακαριότατος εις την Ιερά Σύνοδο.
Μετά την παραίτησή σας, αποκαλύφθηκε πως υπάρχει μια σύμπτωση απόψεων, μετά από πολύ καιρό, μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Μητροπολίτη Μόρφου
Όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αποδέχθηκαν την παραίτησή μου και σχεδόν με τα ίδια λόγια που είπε και ο Μόρφου, ο οποίος με συγκίνησε γιατί όταν του δόθηκε ο λόγος γέμισαν τα μάτια του και η φωνή του δεν έβγαινε. Βεβαίως κατάλαβα, γιατί ο Άγιος Μόρφου είναι παιδί πνευματικό δικό μου ..
Παρά τις μεταξύ σας διαφορετικές απόψεις..
Έστω και αν είναι διαφορετικές, γιατί μέσα από τις διαφορετικές απόψεις μπορεί να καταλήξεις στη σωστή σύνθεση απόψεων.
Η παραίτησή σας εκ των πραγμάτων δημιουργεί διαδοχικό ζήτημα. Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει ο διάδοχό σας;
Θα σας απαντήσω με τα ίδια λόγια που είπα στην Ιερά Σύνοδο, υποβάλλοντας την παραίτησή μου. «Για αυτό σας παρακαλώ και πάλι να δεχθείτε την απόφασή μου, αυτή και προσευχηθείτε μαζί μου ο Θεός δια του λαού της Μητροπόλεως Κιτίου και της Τιμίας ψήφου σας να επιλέξει άξιο νέο Μητροπολίτη Κιτίου που θα συνεχίσει να ποιμαίνει το αγαπημένο μου ποίμνιο και θα το οδηγήσει σε νομές σωτηρίας». Αυτό λέει τα πάντα.
Ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος, γέννημα θρέμμα της Μητροπόλεως Κιτίου, θα μπορούσε να είναι άξιος διάδοχό σας;
Εάν το θέλημα του Κυρίου είναι να γίνει ο Αρσινόης, έχει το οποιοδήποτε δικαίωμα ο Μητροπολίτης Κιτίου να αρνηθεί; Αντίθετα εγώ θα χαρώ γιατί είναι ένα πνευματικό μου παιδί, τον ξέρω, είναι άξιος Ιεράρχης και αν αναλάβει το έργο του νέου Μητροπολίτη Κιτίου εγώ θα είμαι ευτυχισμένος. Δεν σημαίνει όμως ότι μπορώ να αρνηθώ εάν ο Θεός η Σύνοδος και ο λαός επιλέξουν άλλον, θα συνεργαστούμε με αυτόν.
Είστε 46 χρόνια Ιεράρχης. Η περίοδος πριν και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ ήταν μια από τις δυσκολότερες για την Εκκλησία;
Η κάθε περίοδος έχει την δική της ιστορία και η ιστορία αποτυπώνει τα έργα του καθενός. Είτε καλά είτε κακά. Δεν υπήρξε ποτέ διχόνοια. Άλλο η φιλοδοξία του καθενός και άλλο η διχόνοια.
Σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο για την Εκκλησία της Κύπρου, η επιλογή του νυν Αρχιεπισκόπου ήταν η κατάλληλη;
Χαίρομαι και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί πρωτοστάτησα για να γίνει Αρχιεπίσκοπος.
Αποχωρείτε από τα διοικητικά..
Δεν εγκαταλείπω όμως τη Μητρόπολη και τον λαό..
Ζήσατε την Εκκλησία της Κύπρου από το 1974 και μετά, σε τι κατάσταση είναι σήμερα;


Αν με ρωτάτε για την περίοδο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ είναι μια λαμπρή περίοδος για την Εκκλησία της Κύπρου, γιατί δεν θα αναφερθώ μόνο στον νέο Καθεδρικό Ναό, δεν θα αναφερθώ μόνο στη Θεολογική Σχολή αλλά πάνω απ’ όλα είναι η ομόνοια και η συνεργασία όλων των αδελφών αυτά τα χρόνια και εύχομαι να συνεχιστεί.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην “Καθημερινή” Κύπρου (23.6.2019)

-Οι φωτογραφίες είναι του ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Share this post