Δωρεά της προτομής Korolev στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η αποσιώπηση της κράτησης του στο GULAG .
Ο πατέρας της σύγχρονης κοσμοναυτικής , Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ, καταπιέστηκε στις φυλακές από το Σταλινικό καθεστώς και μετά δοξάστηκε (!) από τους καταπιεστές του. – Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του Κρατικού Πανεπιστημίου lomonosov Moscow, του γραφείου αντιπροσωπείας του πρακτορείου Rossotrudnichestvo στην Κυπριακή Δημοκρατία και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Vyacheslav Zarenkov.
Η τοποθέτηση, μετά από δωρεά, προτομής του Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ, που θεωρείται δικαίως πατέρας της σύγχρονης κοσμοναυτικής, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ήταν το επιστέγασμα της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και Ρωσικών φορέων για την εκπαίδευση και την έρευνα στον διαστημικό τομέα.
Γιά το γεγονός δεν βρήκαμε δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας , αλλά στην ιστοσελίδα vkcyprus.com/society. Στείλαμε τον σύνδεσμο σε αρμόδιο του Πανεπιστημίου, αλλά δεν λάβαμε απάντηση ή σχόλιο.
Οι Ρώσοι συνεργάτες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παραχάραξαν την ιστορία του Korolev, αφού απέκρυψαν ότι αυτός : Α) γεννήθηκε Zhitomir της βόρειας Ουκρανίας και πήγε σχολείο στο Κίεβο , που σημαίνει ότι ήταν Ουκρανός, Β) Η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης κράτησε τον Κορόλεφ, που είναι το σημαντικότερο στην ιστορία του, στη φυλακή περισσότερο από δύο χρόνια για πολιτικές απόψεις , ενώ 4 μήνες ήταν πολιτικός κρατούμενος στο GULAG.
*Δείτε το δημοσίευμα της ιστοσελίδας ιστοσελίδα vkcyprus.com/society
“Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, προς τιμήν του εορτασμού της Ημέρας της Ρωσικής Επιστήμης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα δύο σημαντικές εκδηλώσεις. Πρώτα απ ‘ όλα, η τελετή υπογραφής της τετραμερούς Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του Κρατικού Πανεπιστημίου lomonosov Moscow, του γραφείου αντιπροσωπείας του πρακτορείου Rossotrudnichestvo στην Κυπριακή Δημοκρατία και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Vyacheslav Zarenkov «Δημιουργώντας τον Κόσμο» στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας στον διαστημικό τομέα.
Ο Vladislav Zarenkov, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Δημιουργίας του Κόσμου, δώρισε μια προτομή του εξαιρετικού Σοβιετικού επιστήμονα Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ που πραγματοποίησε ο Ρώσος γλύπτης Αντρέι Τυρτίσνικοφ στην Πανεπιστημιούπολη Έρευνας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στην ομιλία υποδοχής του, ο Βλάντισλαβ Ζαρένκοφ σημείωσε ότι το παράδειγμα του μεγάλου Ρώσου σχεδιαστή και ερευνητή θα πρέπει να εμπνεύσει τους μαθητές, να τους δώσει δημιουργικότητα και μια μη τυπική προσέγγιση για την επίλυση αναδυόμενων προβλημάτων.
Ο Σεργκέι Λαγκουτένκο, Σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, απευθύνθηκε επίσης στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση με χαιρετισμό. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου στον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό τομέα, η οποία πρέπει αναγκαστικά να συνεχιστεί, παρά τη δύσκολη παγκόσμια πραγματικότητα. Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Παναγιώτης Αγγελίδης, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τους καλεσμένους για τη συμμετοχή τους στους σημερινούς εορτασμούς. Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του κόσμου αποτελεί προτεραιότητα του Κυπριακού πανεπιστημίου.
Στο λόμπι της Πανεπιστημιούπολης Έρευνας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Ρωσικό Σπίτι στην Κύπρο εγκατέστησε περίπτερο πληροφοριών για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος. Έτσι, εδώ δημιουργήθηκε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό μπλοκ, προσβάσιμο σε ένα ευρύ φάσμα μελλοντικών επιστημόνων και μηχανικών και τεχνικού προσωπικού.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Διαστημικών Ερευνών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Βασίλι Σαζόνοφ συνεχάρη όλους για μια σημαντική γιορτή – την Ημέρα της Ρωσικής Επιστήμης. Είπε ότι στις 8 Φεβρουαρίου 1724 ιδρύθηκε η Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας, η οποία έγινε η ναυαρχίδα του Διαφωτισμού. Το 1755 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα κορυφαία επιστημονικά και εκπαιδευτικά κέντρα όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στον κόσμο.
Η αρχή της διαστημικής εποχής θεωρείται ότι είναι η 4η Οκτωβρίου 1957 – η ημερομηνία εκτόξευσης του πρώτου τεχνητού γήινου δορυφόρου. Το Sputnik-1 εκτοξεύτηκε από το Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ χρησιμοποιώντας το όχημα εκτόξευσης R-7. Επικεφαλής του έργου και, θα μπορούσε να πει κανείς, ο πατέρας της σύγχρονης κοσμοναυτικής, ήταν ο Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ, πλήρες μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Από την αρχή της διαστημικής εποχής, το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας συμμετέχει ενεργά στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ήδη στον δεύτερο τεχνητό δορυφόρο της Γης υπήρχε ένα όργανο που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Συνολικά, το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας έχει αναπτύξει περισσότερα από 400 επιστημονικά όργανα. Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας ήταν το πρώτο που εκτόξευσε το δικό του δορυφόρο, Tatyana-1, το 2005. Συνολικά έξι μεγάλοι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν. Ο τελευταίος από αυτούς, ο βαρύς δορυφόρος “Lomonosov” εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο vostochny. Επικεφαλής της εκτόξευσης ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. “Σήμερα υπογράψαμε συμφωνία η οποία θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Το 2024 και το 2025, θα εορτάσουμε την 300ή επέτειο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και την 270ή επέτειο του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να συναντήσουμε τις επερχόμενες επετείους με ένα αξιόλογο κοινό σημαντικό γεγονός στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος”, συνόψισε ο Βασίλι Σαζόνοφ.
Φωτογραφίες: Ρωσικό Σπίτι στην Κύπρο
Кипр и Россия будут сотрудничать в сфере космических технологий – Вестник Кипра (vkcyprus.com)
*Για τον Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ διαβάστε στους πιο κάτω συνδέσμους:
https://www.reddit.com/r/ukraine/comments/dnivku/sergei_korolev_in_gulag_before_becoming_the_lead/
https://www.sakharov-center.ru/asfcd/auth/?t=author&i=2078
https://ruposters.ru/news/16-01-2019/kak-korolev-gulag-perezil
Korolev: How One Man Masterminded the Soviet Drive to Beat America to the Moon | Wiley
Sergei Korolev – Scientist of the Day – Linda Hall Library
ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ο Korolev το 1940 (en.wikipedia.org)