Έφυγε από την ζωή ο Δ. Χριστόφιας

Έφυγε από την ζωή ο Δ. Χριστόφιας

Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας και τέως γ.γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας , απεβίωσε σήμερα γύρω στις 17:30.
Ο Δ, Χριστόφιας νοσηλευόταν για περισσότερο από ένα μήνα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας . Σύμφωνα με τον προσωπικό του ιατρό, Μιχάλη Μηνά, οι βλάβες στην υγεία του ήταν μη αναστρέψιμες και η κατάσταση του είχε επιδεινωθεί την τελευταία βδομάδα.
Ο κ. Μηνά, μιλώντας στο ΡΙΚ είπε ότι χθες πραγματοποιήθηκε ιατροσυμβούλιο, το οποίο ανασκόπησε τα δεδομένα. Επιβεβαιώθηκε η μη αναστρεψιμότητα των ινωτικών βλαβών στον πνεύμονα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άλλης αντιμετώπισης, εξήγησε ο δρ. Μηνά.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1946 στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα χωριό Kάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας . Ήταν έγγαμος με την Έλση Χριστόφια – Χηράτου και απέκτησαν δύο κόρες και ένα γιο. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας και πήρε διδακτορικό δίπλωμα ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης. Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Όγδοη Βουλευτική Περίοδο (2001-2006). Την 1η Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του σώματος για την Ένατη Βουλευτική Περίοδο, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.
Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας. Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.
Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μετά το θάνατο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.
Ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

Προεδρικές εκλογές 2008


Ο Δ. Χριστόφιας ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, με ποσοστό 33,2% των ψήφων έναντι του οριακού 33,5% του Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο αναμετρήθηκαν στο δεύτερο γύρο, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο γύρος αυτός ανέδειξε νικητή το Δημήτρη Χριστόφια. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ συγκέντρωσε το 53,36% των ψήφων έναντι 46,64% του συνυποψηφίου του, Ιωάννη Κασουλίδη. Η κυβέρνηση Χριστόφια ανέλαβε καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου του 2008.
Η θητεία του σημαδεύτηκε από την φονική έκρηξη στο Μαρί, όπου πήραν φωτιά 98 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα, που ήταν αποθηκευμένα. Το φορτίο είχε κατασχεθεί το 2009 από ρωσικό πλοίο, το οποίο είχε παραλάβει τα όπλα στο Ιράν και κατευθυνόταν στη Συρία.
Επίσης, η προεδρική θητεία του Δημήτρη Χριστόφια δέχτηκε επικρίσεις για την κυπριακή οικονομία , που οδήγησε την Κύπρο σε Μνημόνιο. Μετά την προεδρική του θητεία έγραψε το βιβλίο «Όταν η ανάγκη γίνεται Ιστορία».
Όπως είχε πει το βιβλίο είναι «εξώθηση της συνείδησής του» στο να λεχθεί «η πραγματική αλήθεια για την Κύπρο, για το Κυπριακό και για το ρόλο διαφόρων δυνάμεων στη διάρκεια των τελευταίων 70 χρόνων».

Share this post