Οι πρόωρες “βουλευτικές εκλογές” στην “ΤΔΒΚ”
Oι «εκλογές» είναι μεν σημαντικές, αλλά πιο σημαντικό μάλλον είναι το ποσοστό αποχής και του μποϊκοταζ, που προκρίνουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσεις.
Την ερχόμενη Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2023, στην “ΤΔΒΚ” θα στηθούν κάλπες για πρόωρες “βουλευτικές εκλογές”. Μπορεί το Κυπριακό να κρατήθηκε σε γενικές γραμμές εκτός των έντονων «προεκλογικών» αντιπαραθέσεων, όμως ,όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα του Τμήματος Τουρκικών Θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της κυπριακής κυβέρνησης “τα προβλήματα, που απασχόλησαν την ημερήσια διάταξη δεν είναι καθόλου άσχετα με την συνεχιζόμενη κατοχή και την μη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου , αφού η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, για παράδειγμα, δεν θα επηρέαζε την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ή τουλάχιστον δεν θα επηρέαζε σε τόσο βαθμό, σε περίπτωση που χρησιμοποιούσε ως νομισματική της μονάδα το ευρώ σε μιαν επανενωμένη Κύπρο. Η πραγματικότητα της κατοχής επισκιάζει τα πάντα στην πολιτική ζωή των Τουρκοκυπρίων και συνεπώς και σε αυτή την «εκλογική» διαδικασία”.
Όσον αφορά στο πώς μπορεί επηρεάσει το Κυπριακό το αποτέλεσμα των «εκλογών», πρέπει να σημειωθεί το εξής: “Πιθανή επικράτηση του UBP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) και σχηματισμός είτε «κυβέρνησης συνασπισμού» εκ μέρους του είτε «αυτοδύναμης κυβέρνησης» θεωρείται βέβαιο ότι θα διευκολύνει την Τουρκία στην συνέχιση της πολιτικής των «δύο κρατών» και του ανοίγματος της περίκλειστης Αμμοχώστου, καθιστώντας μηδαμινές τις ελπίδες επανέναρξης διαπραγματεύσεων για λύση του προβλήματος και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην παγίωση της διχοτόμησης και των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής”.
Στην δε απομακρυσμένη περίπτωση σχηματισμού «κυβέρνησης συνασπισμού» από το CTP, χωρίς την συμμετοχή του UBP, “δεν φαίνεται ότι το κόμμα αυτό θα μπορέσει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του περί αναζήτησης λύσης ομοσπονδίας στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι επανειλημμένες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων υπέρ των «δύο κρατών» και της αναγνώρισης «κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων πριν την επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”.
Επομένως, εκτιμάται στο σχετικό σημείωμα, “οι «εκλογές» αυτές είναι μεν σημαντικές, αλλά πιο σημαντικό μάλλον είναι το ποσοστό αποχής και του μποϊκοταρίσματος”.
Εντός Νοεμβρίου 2021, το λεγόμενο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο συνολικός πληθυσμός στα κατεχόμενα ανέρχεται στις 245,869 και ο αριθμός των ψηφοφόρων στις 203,183 , ενώ εντός Ιανουαρίου η πρόεδρος του «συμβουλίου», Ναρίν Φερντι Σεφίκ δήλωσε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων έχει οριστικοποιηθεί στις 203,792 . , δηλαδή αυξήθηκε κατά 609 άτομα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο .
*Διαβάστε το σημείωμα του Τμήματος Τουρκικών Θεμάτων του ΓΤΠ
“TΔΒΚ”: Κάλπες για πρόωρες “βουλευττικές εκλογές”