Ισορροπιστής μεταξύ Αναστασιάδη-Τατάρ ο Γκουτέρες στις εκθέσεις του
Καρφώνει την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι δεν έκανε δίκαιο διαμοιρασμό μεταξύ δύο κοινοτήτων των εμβολίων κατά της Covid-19, που εστάλησαν από την ΕΕ.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ , Αντόνιο Γκουτέρες, προωθεί , με τις τελευταίες εκθέσεις για το Κυπριακό , μεθοδικά τον στόχο του για τον « τετραγωνισμό του κύκλου». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη , μετά την αποτυχία της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στην Γενεύη, ο κ. Γκουτέρες άφησε όλους έκπληκτους με την δήλωση του : “ο τετραγωνισμός του κύκλου μπορεί να είναι αδύνατος στη γεωμετρία, αλλά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην πολιτική“. Αυτή ίσως είναι και η πιο σημαντική πολιτική δήλωση της χρονιάς, που πέρασε.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ο γ.γ. του ΟΗΕ μέσα από τις εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας φρόντισε και πάλι “να… μοιράσει το καρπούζι στη μέση”, όπως γράφει “Ο Φιλελεύθερος “. Ο “Πολίτης” έχει τίτλο “Βαθαίνει το ρήγμα στο Κυπριακό ” και σημειώνει “Μη δίκαιος ο διαμοιρασμός των εμβολίων”
Στην έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό, ο Αντόνιο Γκουτέρες κρατά ίσες αποστάσεις ως προς το ότι δεν έγινε κατορθωτή η επανέναρξη των συνομιλιών. Η έκθεση Γκουτέρες καλύπτει την περίοδο 19 Ιουνίου 2021 μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2021. Και σ’ αυτήν περιλαμβάνεται και η συνάντηση που είχε με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.
Στην παράγραφο 14 της έκθεσής του ο ΓΓ ΟΗΕ, αφού καταγράφει τις συναντήσεις που έγιναν από την Τζέιν Χολ Λουτ πριν από την ολοκλήρωση της αποστολής της και τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, προσθέτει: «Στις 27 Σεπτεμβρίου, προσκάλεσα τους δύο ηγέτες σε γεύμα για να συζητήσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε σχέση με την αναζήτηση κοινού εδάφους. Αμφότεροι οι ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στην εισήγησή μου για διορισμό ενός απεσταλμένου, ο οποίος θα αναλάβει τη διερεύνηση εξεύρεσης κοινού εδάφους. Ενώ οι ουσιαστικές τους θέσεις σ’ ό,τι αφορά τη λύση παραμένουν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, οι δύο ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον στο να συνεχίσουν να εμπλέκονται. Καθώς οι απόψεις για τον ρόλο και την εντολή ενός απεσταλμένου διέφεραν, οι προσπάθειες συνεχίστηκαν προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες που θα συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός».
Ο γενικός γραμματέας σημειώνει στην έκθεσή του πως, μετά το Κραν Μοντάνα είχε συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο πλευρών αρκετές φορές με πιο πρόσφατη συνάντηση το γεύμα της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στη Νέα Υόρκη. Ο Α. Γκουτέρες εκτιμά πως τόσο η συνάντηση αυτή όσο και η άτυπη πενταμερής του Απριλίου «κράτησαν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και μου έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσω ανοικτά και άμεσα με τους ενδιαφερόμενους». Υποδεικνύει ακολούθως ότι «σ’ αυτές τις προσπάθειες παραμένω καθοδηγούμενος από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν καθορίσει και τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών».
Στο θέμα των Βαρωσίων επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή και τονίζει πως «η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη». Επίσης, υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου, ιδίως τα ψηφίσματα 550(1984) και 789(1992), και υπογραμμίζει τη σημασίας της πλήρους συμμόρφωσης σ’ αυτά τα ψηφίσματα.
Έγκυρη διπλωματική πηγή σχολίασε στο ageliaforos.com, “είναι άνευ ουσίας , αφού ο κ. Γκουέρες αφήνει στο απυρόβλητο την Τουρκία”.
Ίσες αποστάσεις κρατά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και στα ενεργειακά: «Ανησυχώ για τις αυξανόμενες εντάσεις μέσα και γύρω από την Κύπρο και ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τονίζω και πάλι ότι οι φυσικοί πόροι εντός και πέριξ της Κύπρου θα πρέπει να αποβούν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τα μέρη προκειμένου να εξεύρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό». Ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόμενος σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συστήνει αυτοσυγκράτηση και ζητά όπως καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ σημειώνει στην έκθεσή του πως η αποστολή των καλών του υπηρεσιών συμβάλλει στη διατήρηση του διαλόγου σε διάφορα επίπεδα και στην προώθηση της προσέγγισης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Απευθυνόμενος, ακολούθως, προς τους δύο ηγέτες τους προτρέπει να εργαστούν από κοινού, μαζί με τους εκπροσώπους τους, για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης «και να συνεχίσουν να αναζωογονούν το έργο των τεχνικών επιτροπών, ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να επηρεάσουν θετικά την καθημερινή ζωή των Κυπρίων, σύμφωνα και με την απόφαση 2587(2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες αυτοί οι μηχανισμοί «ελλείψει μιας πλήρους διαπραγμάτευσης μπορούν να αναζωπυρώσουν την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος μεταξύ των μερών».
Τόσο η έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες όσο και η έκθεση για την UNFICYP (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) βρίσκονται ενώπιον των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η συζήτηση των εκθέσεων είναι προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου παρουσία του Κόλιν Στιούαρτ. Η υιοθέτηση των ψηφισμάτων αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου.
Τα εμβόλια
O “Πολίτης” στο ρεπορτάζ του αναφέρει πως ο κ. Γκουτέρες διαπιστώνει ότι δεν υπήρξε δίκαιος διαμοιρασμός των εμβολίων κατά της Covid-19, που εστάλησαν από την ΕΕ στην Κύπρο, αφού, όπως σημειώνει , μόνο 234.038 δόσεις έχουν παραδοθεί στην τ/κ κοινότητα από τις 1.956.023 δόσεις που παρέλαβαν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.