Ερντογάν Καρακούς: Νούμερο ένα στόχος της Ελλάδας είναι οι εγκαταστάσεις της αμυντικής βιομηχανίας
Ακάρ- Τσαβούσογλου επιμένουν σε λύση δύο κρατών στο Κυπριακό
Στο στο ενδεχόμενο να χάσει η Τουρκία την αμυντική βιομηχανία της από την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Ερντογάν Καρακούς, σύμβουλος για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Σκεφτείτε να χάσουμε σε μια στιγμή την αμυντική μας βιομηχανία. Γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία θέλει να διαθέτει ιδιαίτερα αεροπορική ισχύ, ώστε να έχει αποτροπή έναντι της Ελλάδας», δήλωσε , μιλώντας στο CNNturk, o απόστρατος αντιπτέραρχος Ερντογάν Καρακούς, o οποίος παλαιότερα είχε υποστηρίξει πως οι ονομασίες «Αιγαίο» και «Αγαμέμνονας» είναι… «πρωτοτουρκικές».
Η Τουρκία «ιδιαίτερα θέλει να αγοράσει F-16. Και επειδή θέτει αυτήν την πρόταση για τα F-16, δεν θέλει να προκαλεί σε κάποια θέματα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», ανέφερε ο Καρακούς. «Αν η Αμερική, χωρίς καν πρόφαση δεν δώσει τα F-16, αυτό πια θα είναι ένα εχθρικό περιστατικό» πρόσθεσε.
«Όπως η πόλη Νατάνζ και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην περιοχή Νατάνζ είναι ο νούμερο ένα στόχος της Αμερικής και του Ισραήλ, έτσι σήμερα ο νούμερο ένα στόχος της Ελλάδας είναι οι εγκαταστάσεις της αμυντικής βιομηχανίας στην Άγκυρα», εξήγησε ο σύμβουλος του Ερντογάν.
«Φυσικά, υπάρχουν και στο Εσκισεχίρ και πρέπει ταυτόχρονα να προσθέσουμε και εκείνες», ανέφερε .
«Δηλαδή οι εγκαταστάσεις της αμυντικής βιομηχανίας είναι ο στόχος της Ελλάδας. Σκεφτείτε σε μια επίθεση εμείς να τα χάσουμε αυτά», υποστήριξε. ανέφερε.
Καταλήγοντας, ο Ερντογάν Καρακούς δήλωσε: «Τα είπε και ο κύριος Πεκίν, δείτε, εμείς, είπε, δεν διαθέτουμε αντιαεροπορικό αμυντικό όπλο. Η Τουρκία έχει ανάγκη να μην πολεμήσει για 20 χρόνια και ανάλογα πρέπει να καθορίσει τη στρατηγική της».
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου του CNN Türk κατά την επίσκεψή του στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τόνισε: «Η Τουρκία στηρίζει λύση στη βάση δύο κρατών στην Κύπρο και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο»
Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, ο Ακάρ ανέφερε: «Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για στρατικοποίηση είναι ανώφελες. Εμείς δίνουμε σημασία στη σημαντικότητα του διαλόγου και λέμε ότι αυτή η περιοχή είναι αυτό που έχει ανάγκη. Εμείς λέμε ότι αυτό που θέλουμε είναι την ειρήνη. Σε κάθε ευκαιρία μιλούμε για ειρήνη. Έχω διαβιβάσει και στον ομόλογό μου στην Ελλάδα ποιες είναι η προσδοκίες μας. Εμείς τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου. Τασσόμαστε επίσης υπέρ του να μπορέσουν να ζήσουν οι λαοί των δύο χωρών σε ευημερία. Δίνουμε σημασία στον διάλογο και λέμε ότι αυτή η περιοχή είναι αυτά που χρειάζεται. Λέμε επίσης ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και για το ΝΑΤΟ».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Τουρκία «δεν πρόκειται να χαραμίσει άλλα 53 χρόνια συζητώντας για την ομοσπονδία» και ότι στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε ξένες χώρες «η ιδέα της λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας βρίσκει στήριξη».
Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών για αναγνώριση και απήχηση στο εξωτερικό, η « ΤΔΒΚ έχει κερδίσει καθεστώς μέλους σε αρκετές διεθνείς οργανώσεις και έχει ανοίξει γραφεία αντιπροσωπείας σε πολλές χώρες».
Αναφορικά με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ακόμα και τα συντάγματα αλλάζουν. “Δεν έχει νόημα να επιβάλλουμε κάτι που δεν θα συμβεί, αυτός είναι ο λόγος της κριτικής μας στον ΟΗΕ. Δεν έγινε για 53 χρόνια, υπάρχει εγγύηση ότι θα συμβεί από εδώ και πέρα;”