Χριστοδουλίδης: Λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε.
Αντίθεση Λονδίνου στις τουρκικές γεωτρήσεις.
«Η αντίδραση της κυπριακής Δημοκρατίας προς τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας θα είναι διπλωματική/πολιτική/νομική μέσω της ΕΕ, με την οποία θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης. Αυτό πράττουμε . σημείωσε, «με ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή και ακριβώς χθες λήφθηκε η πολιτική απόφαση στο πλαίσιο των συμπερασμάτων διεύρυνσης, τα οποία θα επιβεβαιωθούν, και δεν θα αλλάξουν, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο υπουργός είπε ότι λήφθηκε η πολιτική απόφαση που χρειαζόταν ομοφωνία» και εξήγησε « έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών ακριβώς λόγω των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, να υποβληθούν στα κράτη μέλη επιλογές για κατάλληλα μέτρα από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα υποβάλει επιλογές στα κράτη μέλη που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων».
Περαιτέρω ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε :
*Ο Επίτροπος κ. Χαν έδωσε και κάποια παραδείγματα: προ-ενταξιακά κονδύλια, διάλογος υψηλού επιπέδου, όλα αυτά που άπτονται των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
*Ακολούθως, η Υπηρεσία για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ,επικεφαλής της οποίας είναι η κ. Μογκερίνι, θα υποβάλει επιλογές που άπτονται της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Για παράδειγμα, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα ενάντια σ’ αυτούς που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες, όπως άτομα, εταιρίες κ.ά», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό «τέτοια μέτρα μπορεί να είναι πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στη ΕΕ όσων εμπλέκονται κ.ά.. Αυτές οι δύο Υπηρεσίες, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, θα υποβάλουν συγκεκριμένες εισηγήσεις στα κράτη-μέλη, τα οποία θα επιλέξουν ποιές από αυτές τις εισηγήσεις/επιλογές θα υιοθετηθούν. Το σημαντικό ήταν η λήψη της πολιτικής απόφασης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ’ρθει να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα της διεύρυνσης χωρίς συζήτηση. Παράλληλα, υπάρχει και σε ξεχωριστή ενότητα θέμα προς συζήτηση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Άρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει και για κάποια άλλα θέματα ή ακόμη το ίδιο το λεκτικό που αποφασίστηκε χθες και αποτελεί μέρος των συμπερασμάτων της διεύρυνσης να τα υιοθετήσει και ως συμπεράσματα του ίδιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Ερωτηθείς, εάν είναι θέμα χρόνου να καταγραφούν οι συγκεκριμένες επιλογές, σημείωσε πως «θα γίνουν αμέσως. Γι’ αυτό –αν δείτε στα συμπεράσματα- λέει ¨χωρίς καθυστέρηση¨. Στα συμπεράσματα η απόφαση λέει ότι θα έχει σοβαρές, άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε όλο το φάσμα των σχέσεων λόγω της σοβαρότητας των τουρκικών ενεργειών. Θα γίνει ένα κείμενο επιλογών που θα υποβληθεί στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλες για να υιοθετηθεί».
Σε ερώτηση, εάν υπήρξαν κράτη που ήταν αρνητικά στην υιοθέτηση τέτοιων συμπερασμάτων, απάντησε «όχι» και πρόσθεσε: « Δεν ήταν κανείς αρνητικός. Υπήρχε κάποιου είδους πιο συγκεκριμένη συζήτηση με μια μερίδα κρατών για το πώς θα διατυπωθούν τα συμπεράσματα. Εικοσιτρία κράτη μέλη υποστήριξαν την ανάγκη να σταλούν μηνύματα προς την Τουρκία. Υπήρξαν και αναφορές για τη σημασία της Τουρκίας –ειδικότερα στο μεταναστευτικό- αλλά δεν είπε κανείς ότι δεν πρέπει να υιοθετηθούν οι αποφάσεις. Επίσης, κάθε λίγες μέρες προκύπτουν και συζητήσεις σχετικά με τον εξωτερικό μας προσανατολισμό».
Αντίθεση Λονδίνου στις τουρκικές γεωτρήσεις.
Η τοποθέτηση της βρετανικής κυβέρνησης σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ότι θεωρεί «κρίσιμο» για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος, διενέξεις σαν αυτή να επιλύονται «όχι μέσω βίας, στρατιωτικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Αυτό απάντησε σε Βρετανό βουλευτή ο υπουργός Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν, στην πρώτη κυβερνητική τοποθέτηση μετά από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί πραγματοποίησης γεώτρησης.
Άλαν Ντάνκαν
Σε γραπτή ερώτηση, που είχε υποβάλει προς το Foreign Office ο βουλευτής των Εργατικών Πολ Φάρελι ζητούσε να πληροφορηθεί «ποιες πρόσφατες παραστάσεις έχει κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών προς τον Τούρκο ομόλογό του επί της απόφασης της Τουρκίας να προχωρήσει σε υπεράκτιες επιχειρήσεις γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».
Στην απάντησή του, με ημερομηνία 18 Ιουνίου, ο σερ Άλαν αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί «με ανησυχία» τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ήθελε να δει την κατάσταση να αποκλιμακώνεται.
«Έγειρα το ζήτημα της σχεδιαζόμενης γεώτρησης της Τουρκίας σε ύδατα γύρω από την Κύπρο με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο και ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα έχει συνομιλήσει με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να προτρέψει σε αποκλιμάκωση», συνεχίζει.
«Έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι με την Τουρκία, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν ότι αντιτιθέμεθα στα σχέδιά τους για γεώτρηση. Επίσης συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», σημείωσε ο Ντάνκαν.
Η απάντηση συνεχίζει με την επισήμανση ότι θα συνεχιστεί προς αυτό η συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και με την ευρύτερη περιοχή.
Ο σερ Άλαν κλείνει με την επαναβεβαίωση ότι η Βρετανία αποδίδει «τη μέγιστη σημασία» στην εξασφάλιση μίας μακροπρόθεσμης λύσης επανένωσης στο Κυπριακό, καθώς και ότι «προτρέπει όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των πόρων του νησιού μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».