“Ο Αναστασιάδης εκβιάστηκε να κάνει στροφή από τον ρωσικό παράγοντα” , υποστηρίζει ο Μ. Δρουσιώτης
Ο δημοσιογράδος και συγγραφέας των βιβλίων “Η Συμμορία” (2020) και , που θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία στα μέσα της προσεχούς βδομάδας , Μακάριος Δρουσιώτης, υποστήριξε ότι, κατά την εκτίμηση του, ο λόγος της “στροφής” Αναστασιάδη το 1917 στο Κραν Μοντανά “ήταν το υπόβαθρο της διαφθοράς και της δειλίας, ο συνδυασμός αυτών των δύο, αλλά εκβιάστηκε να κάνει την στροφή από το Ρωσικό παράγοντα. Και πιστεύω το 2010 ο Χριστόφιας δεν υπέγραψε την στρατηγική συμφωνία με τον Ταλάτ, λόγω δέσμευσης ,που ανέλαβε έναντι του Λαβρόφ ότι δεν θα έκανε αυτή τη συμφωνία”.
Ο Μακάριος Δρουσιώτης , ο οποίος μιλούσε σε διαδικτυακή συζήτηση χθες βράδυ , που οργάνωσε το “ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ” , απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε:
“Με ρωτήσατε, ποιες είναι οι χώρες, είναι δύο οι χώρες που έχουν ταυτόσημα συμφέροντα κυρίως, σε πολλούς μπορεί να πηγαίνει το μυαλό τους στο Ισραήλ, είναι η Αίγυπτος και η Ρωσία πρωτίστως. Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει την επιρροή της στη Τουρκία, υπάρχει ένας μεγάλος γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής, ποιος θα κερδίσει την Τουρκία, και η Ρωσία θέλει την Τουρκία δικό της εταίρο. Μια λύση του Κυπριακού θα σημαίνει ότι προσανατολίζεται πλέον ξανά η Τουρκία προς την Ευρώπη. Έχω και στοιχεία για το πώς και το γιατί και τί πιέσεις ασκήθηκαν για να μην προχωρήσουν σε κατάληξη των συνομιλιών. Η άλλη, που είναι παράλληλη με αυτή της Κύπρου, ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία δεν τη συμφέρει η λύση του Κυπριακού, πρόσθετος, εκτός από το γεωπολιτικό ήταν και ο ενεργειακός . Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργεια της Τουρκίας, υπήρχε η προοπτική να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ενέργειας από την Κύπρο προς την Τουρκία και μελλοντικά προς την Ευρώπη, ο οποίος δεν θα είχε όρια προς τα πού θα αναπτυσσόταν και από τις πηγές και προς την Ευρώπη. Αντιλαμβάνεστε ότι η Ρωσία ήθελε να εξυπηρετήσει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα, η Τουρκία ήθελε να γίνει ενεργειακός κόμβος, μέσω και της Ανατολικής Μεσογείου, είχαν προχωρημένες συνομιλίες με τους ευρωπαίους, με τους Ισραηλίτες για να συνεργαστούν, θέλω να σας πω ότι έγιναν πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις και ήμουν και εγώ μέρος, όταν ήμουν στο προεδρικό, με την Τουρκία για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, και ο Αναστασιάδης συζητούσε αυτό το σχέδιο, μέχρι που επενέβη ο ρωσικός παράγοντας και το σταμάτησε και επίσης προέκυψε το 2014 και ο παράγοντας Αίγυπτος”.
Η Αίγυπτος , σύμφωνα με τον Μακάριο Δρουσιώτη, ήθελε, όπως θα διαβάσουν οι αναγνώστες του βιβλίου “Έγκλημα στο Κραν Μοντανά” “και η ίδια να γίνει ενεργειακός κόμβος με δυο τερματικά, που έχει στη Αίγυπτο και κατάφερε και απέσπασε την Κύπρο, διότι οι συνεννοήσεις και συζητήσεις ήταν Ισραήλ-Κύπρος -Τουρκία, απέσπασε την Κύπρο από την αλυσίδα και μετατόπισε την Κύπρο προς την Αίγυπτο, εκ των πραγμάτων και το Ισραήλ στράφηκε προς την Αίγυπτο, την στρατηγική αυτή την ευνοεί και ο Ρωσικός παράγοντας, και καταλήξαμε στο ότι έγινε πλέον η Αίγυπτος ο ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής μεσογείου, όπου απορροφά τα αποθέματα του Ισραήλ και τώρα διαπραγματεύονται ένα δεύτερο αγωγό από το Ισραήλ προς την Τουρκία και το θύμα αυτής της όλης ιστορίας είναι η Κύπρος, όπου τα δικά μας αποθέματα, τα οποία ήταν ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες για το Κυπριακό κινδυνεύουν να μείνουν στο πάτο της Μεσογείου, λόγω και του νέου πλέον σχεδιασμού για το green deal (πράσινη συμφωνία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να περιοριστεί η χρήση υδρογονανθράκων για παραγωγή ενέργειας”.
Είναι, πρόσθεσε, ” ένα τεράστιο κεφάλαιο, έχει πολλές πτυχές, και όπως είπα επέλεξα να μην το θίξω στη παρουσίαση μου, δεν το συζήτησα ξανά δημόσια, ήθελα να δώσω κάποιο χρόνο στο κόσμο να διαβάσει το βιβλίο και μετά να κάνω αυτή τη συζήτηση. Αφού το έφερε η συζήτηση πιστεύω ακράδαντα ότι ένα ς από τους βασικούς παράγοντες επιρροής προς τον Αναστασιάδη είναι ο Ρωσικός και είχαν εργαλεία να τον επηρεάσουν, όπως τον επηρέασαν και στο Euro group”.
Το βιβλία και η μη ανανέωση της θητείας Στυλιανίδη στην θέση του Επιτρόπου στην Ε.Ε.
Ο Μακάριος Δρουσιώτης ρωτήθηκε , κατά πόσο θα έγραφε τα δύο βιβλία του, αν ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανανέωνε την θητεία του Χρήστου Στυλιανίδη ως Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απάντησε ότι είχε κάνει σαφές ότι δεν θα έμενε στο γραφείο Στυλιανίδη, ακόμη και αν ανανεωνόταν η θητεία του. Είπε ότι είχε διατυπώσει γραπτώς στον πρόεδρο Αναστασιάδη( σ.σ: του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης ) τις διαφωνίες του για την πολιτική του στο Κυπριακό πριν και μετά το Κραν Μοντανά.
Η διαδικτυακή συζήτηση από το ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ , με θέμα: ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ: Οι διαρροές και η ερμηνεία τους”.
Η συζήτηση έγινε στον απόηχο των εγγράφων, που δημοσίευσε η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” και την Κυριακή 28.11.2021 κυκλοφόρησαν όλα μαζί σε ειδικό τεύχος.
*Παρακολουθείστε ΕΔΩ όλη την διαδικτυακή συζήτηση