Εντατικοποίηση συνεργασίας με ΗΠΑ θέλουν Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ
Μια διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, μέσω της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη που εκδόθηκε σήμερα , μετά την Τριμερή Σύνοδο Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, στην Ιερουσαλήμ. Οι ηγέτες των τριών χωρών σημειώνουν παράλληλα τη σημασία του σεβασμού της ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, καθώς και της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή αυτή.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζονται παράλληλα «πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα της τριμερούς μας συνεργασίας» και λένε ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές της, προς όφελος των τριών χωρών και των λαών τους, καθώς και της ευρύτερης περιοχής.
«Η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αντιπροσωπεύει ένα σημείο σύγκλισης κοινών συμφερόντων, συνδέοντας την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη και προστίθεται ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Κύπρο, στο δεύτερο μισό του 2022.
Σημειώνουν επίσης ότι το πλαίσιο συνεργασίας «3+1» με τις ΗΠΑ υποδηλώνει «τη σημασία που αποδίδουμε στον ρόλο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ αναφέρουν ότι προσβλέπουν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό τον σχεδιασμό της συμμετοχής των ΗΠΑ, στο κατάλληλο πολιτικό επίπεδο, σε μια από τις επόμενες συναντήσεις τους.
Αποσπάσματα από την Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής της Ιερουσαλήμ, 7 Δεκεμβρίου 2021
“Κυπριακό
Εκφράζουμε την πλήρη και αμέριστη στήριξη μας στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Μια τέτοια λύση, που θα επανενώνει το νησί, στη βάση του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, όχι μόνο θα ήταν επωφελής για τον λαό της Κύπρου στο σύνολο του, αλλά και θα συνέβαλλε σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μέσω της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου.
Πανδημία
Οι χώρες μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από τον ιό COVID19. Τονίζουμε τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων, της εμπειρογνωμοσύνης, των καλών πρακτικών και της τεχνολογίας και είμαστε δεσμευμένοι να προσφέρουμε αμοιβαία βοήθεια, ώστε να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και να ενδυναμωθεί η συνεργασία μας στον τομέα αυτό, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις μελλοντικές προκλήσεις τέτοιας εμβέλειας στον τομέα της υγείας.
Ενέργεια
Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ότι ο τομέας της Ενέργειας, και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μια σταθερή βάση για συνεργασία στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις αντίστοιχες τους ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδες. Εκφράζουμε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στον τομέα της Ενέργειας συζητήσαμε τον οικονομικό ρόλο του φυσικού αερίου στην περιοχή μας και του έργου του αγωγού EastMed. Επιβεβαιώνουμε τη στήριξη μας για όλα τα έργα κοινού ενδιαφέροντος.
Το φόρουμ EastMed Gas, του οποίου την Προεδρία θα αναλάβει η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2022, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία συνεργασίας και διαλόγου, για όλους τους ενδιαφερόμενους στην περιοχή. Το Φόρουμ οικοδομεί πάνω στους φυσικούς πόρους της περιοχής για να μετατρέψει τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε καταλύτη για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και για να προωθήσει τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην περιβαλλοντική ατζέντα.
Κλιματική Αλλαγή
Συμφωνούμε να εργαστούμε στενά για την ενίσχυση της συνεργασίας μας για αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω κοινών έργων, στους τομείς των καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, της έρευνας και της ανάπτυξης, και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε την ενεργειακή και ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των χωρών μας μέσω του Εuro-Asia interconnector.
Υπό το φως του άμεσου αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή εκφράζουμε την ετοιμότητα μας να συνεργαστούμε στο πλαίσιο των σχετικών περιφερειακών πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης και της κυπριακής πρωτοβουλίας για Συντονισμένη Δράση για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή”.
ΦΩΤΟ : Σταύρος Ιωαννίδης