Πάπας Φραγκίσκος: “Η Λατινική Εκκλησία είχε ξεχάσει τη Σύνοδο”

Πάπας Φραγκίσκος: “Η Λατινική Εκκλησία είχε ξεχάσει τη Σύνοδο”

Απάντηση του Ποντίφηκα σε ερώτηση του συνεργάτη της ιστοσελίδας ageliaforos.com- Δήλωσε έτοιμος να πάει στην Μόσχα για να συναντήση τον Πατριάρχη Κύριλλο. 

Κατά την επιστροφή του στην Ρώμη ο Πάπας Φραγκίσκος στην διάρκεια της πτήσης συνομίλησε , όπως το συνηθίζει,  με τους δημοσιογράφους και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Ο συνεργάτης της ιστοσελίδας μας, Νίκος Τζωΐτης ρώτησε τον Πάπα για το ενδεχόμενο η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να επανέλθει στον συνοδικό θεσμό. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε: “ Ναι, είμαστε ένα κοπάδι, είναι αλήθεια. Και το να κάνεις αυτή τη διαίρεση —κληρικοί και λαϊκοί— είναι ένας λειτουργικός διαχωρισμός, ναι, προσόντων, αλλά υπάρχει μια ενότητα, ένα ενιαίο ποίμνιο. Και η δυναμική μεταξύ των διαφορών μέσα στην Εκκλησία είναι η συνοδικότητα: δηλαδή να ακούμε ο ένας τον άλλον και να προχωράμε μαζί. Syn hodòs: να πάρουμε το δρόμο μαζί. Αυτό είναι το νόημα της συνοδικότητας: ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες σας, καθώς και οι Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, το έχουν διατηρήσει. Από την άλλη πλευρά, η Λατινική Εκκλησία είχε ξεχάσει τη Σύνοδο και ήταν ο Άγιος Παύλος ΣΤ’ που αποκατέστησε τη συνοδική οδό πριν από 54 ή 56 χρόνια. Και κάνουμε ένα ταξίδι για να αποκτήσουμε τη συνήθεια της συνοδικότητας, του να περπατάμε μαζί”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος  δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί  στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο. Μάλιστα , είπε ότι η ακριβή ημερομηνία της επισκέψεως θα καθοριστεί από κοινού σύντοματα.  Για το θέμα αυτό ο Πάπας ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο του Itar-Tass , Vera Scherbakova (Itar-Tass). 

Μια συνάντηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο είναι στον όχι πολύ μακρινό ορίζοντα, δήλωσε ο Πάπας , ο οποίος είπε ότι πιστεύει πως  την επόμενη εβδομάδα θα τον  επισκεφτεί ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ ,Ιλαρίων,  για “να συμφωνήσουμε για μια πιθανή συνάντηση”. Ο Πατριάρχης πρέπει να ταξιδέψει, ίσως στη Φινλανδία είπε ο Πάπας και πρόσθεσε “είμαι πάντα πρόθυμος να πάω στη Μόσχα, να συνομιλήσω με έναν αδελφό”.

 

Επίσης, εξήγησε: “Για διάλογο με έναν αδερφό, δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, ένας ορθόδοξος αδερφός ονόματι Κύριλλος,  Χρυσόστομος,  Ιερώνυμος,  όταν συναντιόμαστε δεν χορεύουμε το μενουέτο. Λέμε πράγματα ο ένας στο πρόσωπο του άλλου, αλλά σαν αδέρφια. Και είναι καλό να βλέπεις αδέρφια να μαλώνουν, γιατί ανήκουν στην ίδια μητέρα, τη Μητέρα Εκκλησία, αλλά είναι λίγο διχασμένοι, άλλοι λόγω κληρονομιάς, άλλοι λόγω της ιστορίας, που τους δίχασε. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να πάμε μαζί, να εργαστούμε και να περπατήσουμε ενωμένοι και για ενότητα. Είμαι ευγνώμων στον Ιερώνυμ ο, τον Χρυσόστομο και όλους τους πατριάρχες που έχουν αυτή την επιθυμία να βαδίσουμε μαζί. Ο μεγάλος ορθόδοξος θεολόγος, Ιωάννης  Ζηζιούλας (νυν Γέρων Μητροπολίτης Περγάμου / Οικουμενικό Πατριαρχείο) , που σπούδασε  εσχατολογία, είπε κάποτε χαριτολογώντας: η ενότητα θα βρεθεί στο Εσχάτων! Εκεί θα υπάρχει ενότητα. Αλλά είναι ένας τρόπος να πούμε: δεν πρέπει να μείνουμε ακίνητοι περιμένοντας να συμφωνήσουν οι θεολόγοι. Αυτό που λένε είναι ότι ο Αθηναγόρας είπε στον Παύλο ΣΤ’: ας βάλουμε όλους τους θεολόγους σε ένα νησί να συζητήσουμε και θα πάμε αλλού μαζί. Αλλά αυτό είναι ένα αστείο. Ας συνεχίσουν οι θεολόγοι να μελετούν, γιατί αυτό είναι καλό για εμάς και μας οδηγεί να καταλάβουμε πώς να βρούμε την ενότητα καλύτερα. Εν τω μεταξύ, όμως, προχωράμε μαζί, προσευχόμενοι μαζί, κάνοντας μαζί ελεημοσύνη. Ξέρω για παράδειγμα ότι στη Σουηδία, πιστεύω, η Λουθηρανική και η Καθολική Κάριτας είναι μαζί. Μπορούμε να εργαστούμε και να προσευχηθούμε μαζί, μπορούμε να αφήσουμε τα υπόλοιπα, που δεν καταλαβαίνουμε πώς να τα κάνουμε, στους θεολόγους”.

«Το έγγραφο της ΕΕ για τα Χριστούγεννα είναι αναχρονιστικό»

“Αναχρονισμό” της «μειωμένης κοσμικότητας» χαρακτήρισε ο Πάπας Φραγκίσκος   έγγραφο της ΕΕ, το οποίο αναφέρεται και στα Χριστούγεννα. 

Ο συνάδελφος του ΡΙΚ , Κωνσταντίνος Τσίντας (CYBC) ρώτησε τον Πάπα: “[Αγιότατε], οι έντονες παρατηρήσεις σας για τον διαθρησκειακό διάλογο τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα έχουν έντονη απήχηση διεθνώς και έχουν προκαλέσει αρκετά μεγάλες  προσδοκίες. Λένε ότι το να ζητάς συγγνώμη είναι το πιο δύσκολο πράγμα και το κάνατε  με γενναίο τρόπο στην Αθήνα. Τι σχεδιάζει όμως το Βατικανό σε πρακτικούς όρους, ενώνοντας τον Ορθόδοξο και τον Καθολικό Χριστιανισμό. Μήπως μια σύνοδος είναι στα χαρτιά;… Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καλέσατε τους Χριστιανούς να γιορτάσουν το 2025, 17 αιώνες από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Πώς προχωρά αυτή η διαδικασία; Κλείνω την  ερώτηση για το  εγγράφο της ΕΕ που αφορά, μεταξύ άλλων, την ορολογία για τα Χριστούγεννα.

Πάπας ευχαρίστησε για την ερώτηση και απάντησε : “Ζήτησα συγγνώμη. Ζήτησα συγγνώμη πριν από τον Ιερώνυμο, τον αδερφό μου Ιερώνυμο. Ζήτησα συγγνώμη για όλες τις διαιρέσεις που υπάρχουν μεταξύ των Χριστιανών, αλλά κυρίως για αυτές που έχουμε προκαλέσει: τους Καθολικούς. Ήθελα επίσης να ζητήσω συγγνώμη, γιατί κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία —μου το επεσήμανε ο Ιερώνυμος— κάποιοι Καθολικοί τάχθηκαν στο πλευρό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να εμποδίσουν την ελληνική ανεξαρτησία. Από την άλλη πλευρά, στα νησιά, οι Καθολικοί των νησιών υποστήριξαν την ανεξαρτησία. πήγαν ακόμη και στον πόλεμο, κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα τους. Αλλά το κέντρο, ας πούμε, εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο πλευρό της Ευρώπης… Δεν ξέρω ποια κυβέρνηση εκεί… αλλά έτσι ήταν. Και επίσης να ζητήσουμε συγγνώμη για το σκάνδαλο του διχασμού, τουλάχιστον για αυτό για το οποίο φταίμε εμείς. Το πνεύμα της αυτάρκειας — κρατάμε το στόμα μας κλειστό όταν ακούμε ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη — πάντα με κάνει να σκέφτομαι ότι ο Θεός δεν κουράζεται ποτέ να συγχωρεί, ποτέ, ποτέ… Είμαστε εμείς που κουραζόμαστε να ζητάμε συγχώρεση. Και όταν δεν ζητάμε συγχώρεση από τον Θεό, μετά βίας θα ζητήσουμε από τους αδελφούς και τις αδελφές μας. Είναι πιο δύσκολο να ζητήσεις συγχώρεση από έναν αδελφό παρά από τον Θεό, γιατί γνωρίζουμε ότι λέει: «Ναι, συνέχισε, συγχωρέθηκες». Αντίθετα, με τα αδέρφια και τις αδερφές μας… υπάρχει ντροπή και ταπείνωση… Αλλά στον σημερινό κόσμο χρειαζόμαστε τη στάση ταπείνωσης και συγγνώμης. Συμβαίνουν τόσα πράγματα στον κόσμο, τόσες ζωές χαμένες, τόσοι πολλοί πόλεμοι… Πώς και δεν ζητάμε συγγνώμη;”.  Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι ήθελε να ζητήσει  συγγνώμη για τις διαιρέσεις, “τουλάχιστον για αυτές που έχουμε προκαλέσει. Οι άλλοι… [είναι] αυτοί που είναι υπεύθυνοι να το ζητήσουν, αλλά για τους δικούς μας ζητώ συγγνώμη, και επίσης για εκείνο το επεισόδιο στον πόλεμο, όπου μέρος των Καθολικών τάχθηκε στο πλευρό της ευρωπαϊκής κυβέρνησης και όσοι από τα νησιά πήγαν στο πόλεμος για άμυνα… Δεν ξέρω αν είναι αρκετό… Και επίσης μια τελευταία συγγνώμη – αυτή βγήκε από την καρδιά μου – μια συγγνώμη για το σκάνδαλο της τραγωδίας των μεταναστών, για το σκάνδαλο τόσων ζωών που πνίγηκαν στη θάλασσα κ.λπ.”.

Τέλος , για το θέμα του εγγράφου της Ε.Ε. ο Πάπας σημείωσε:

“Αυτό είναι αναχρονισμός. Στην ιστορία, πολλές, πολλές δικτατορίες προσπάθησαν να το κάνουν. Σκεφτείτε τον Ναπολέοντα: από εκεί… Σκεφτείτε τη ναζιστική δικτατορία, την κομμουνιστική… είναι μια μόδα μιας αποδυναμωμένης κοσμικότητας, απεσταγμένου νερού… Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχει λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια. Αλλά αυτό με κάνει να σκεφτώ κάτι, μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο πιστεύω ότι είναι απαραίτητο: η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει στα χέρια της τα ιδανικά των ιδρυτών, που ήταν ιδανικά ενότητας, μεγαλείου, και να προσέξει να μην πάρει τα μονοπάτι ιδεολογικού αποικισμού. Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να διχάσει τις χώρες και να [αναγκάσει] την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σέβεται κάθε χώρα, όπως είναι δομημένη μέσα στην ποικιλία των χωρών και να μην θέλει να τις κάνει ενιαίες. Δεν νομίζω ότι θα το κάνει αυτό, δεν ήταν πρόθεσή της  αλλά να προσέχει, γιατί μερικές φορές έρχονται και ρίχνουν έργα σαν αυτό εκεί έξω και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Δεν ξέρω τι μου έρχεται στο μυαλό… Όχι, κάθε χώρα έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, αλλά κάθε χώρα είναι ανοιχτή στις άλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση: η κυριαρχία της, η κυριαρχία των αδελφών σε μια ενότητα που σέβεται την ατομικότητα κάθε χώρας. Και προσέξτε να μην είστε οχήματα ιδεολογικού αποικισμού. Γι’ αυτό [το θέμα] των Χριστουγέννων είναι αναχρονισμός”.

*Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα στον σύνδεσμο

211022_0062

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ: vaticannews

Share this post