Τάκη Χατζηδημητρίου: «Κυπριακή Δημοκρατία 1959-1964 Κράτος και παρακράτος»- Απόψε η παρουσίαση του βιβλίου
Tο τελευταίο βιβλίο του Τάκη Χατζηδημητρίου με τίτλο «Κυπριακή Δημοκρατία 1959-1964 Κράτος και παρακράτος» και με υπότιτλο «Αιχμάλωτοι ενός χαμένου αλυτρωτισμού» (Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ- Αθήνα, 2021), παρουσιάζεται σε εκδήλωση απόψε στην Δημοσιογραφική Εστία, στην Λευκωσία, ( ώρα 7μμ) Ο Χατηδημητρίου,δεν είναι ιστορικός . Ωστόσο,γάφει, βασισμέμος στα πολιτικλά του βιώματα . Σχετικά σημειώνει: “Η απασχόληση με την περίοδο 1959- 1964 συνιστά τόλμημα. Περίοδος δύσκολη, όμως σημαδιακή και ιστορική για την Κύπρο. Για να την εννοήσεις χρειάζεται να διαβείς μέσα από τον κυκεώνα συγκάλυψης καταστάσεων, εθνικής μονοπώλησης, αλλεπάλληλων κρίσεων και απόκρυφων αποφάσεων. Και ακόμη πιο δύσκολο, να αναμετρηθείς με τους μύθους που περιβάλλουν τους έμφορτους με δάφνες και δόξες ηγέτες. Ίσως, όμως, αυτό ακριβώς το δεδομένο να είναι και η πρόκληση για να ασχοληθούμε με την πιο καθοριστική περίοδο της ιστορίας μας”.
Αυτά προσπαθεί να καλύψει το βιβλίο του Τάκη Χατζηδημητρίου και να βρεθεί σε διάλογο με τους αναγνώστες του.
Εξώφυλλο: Υφασματογραφία Αυγής Κυριακίδου
Οι ογρανωτές της εκδήλωσης στην πρόσκληση τους αναφέρουν:
-Γραμμένο μόνο για όσα έγιναν; ΟΧΙ.
-Αναζήτηση της ρίζας των συμφορών και των απωλειών που συνόδεψαν τη ζωή μας.
-Μια βάση για να συλλογιστούμε το άλμα που χρειαζόμαστε για τη σωτηρία της Κύπρου
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο Τ. Χατζηδημητρίου σημειώνει: “Ήταν, τον Απρίλη του 1959, γύρισα στην Κύπρο από τις σπουδές μου, ήμουν φορτωμένος με Ελλάδα. Έζησα έντονα την Αθήνα της δεκαετίας του 1950. Άκουσα και διάβασα για τον εμφύλιο. Έμαθα για τα κατάλοιπά του, με τους εξόριστους, τους πολιτικούς καταδίκους, και τις τελευταίες εκτελέσεις, αλλά και την πάλη για τη δημοκρατία. Παρακολούθησα, τη μεγάλη προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας, χωρίς ξένες εξαρτήσεις, με αξιοπρέπεια και δυναμισμό. Περιμέναμε μια αναγεννημένη Ελλάδα, σεβαστή στους άλλους για τους αγώνες και τις θυσίες του λαού της. Νιώθαμε να αναδύεται το δημιουργικό κύτταρο του έθνους. Μια νέα άνθηση άρχισε να προβάλλει στη λογοτεχνία, τη μουσική, τις τέχνες και νέα μηνύματα για την παιδεία. Εκείνο όμως που πιο έντονα έζησα στην Ελλάδα ήταν το Κυπριακό. Ως Γενικός Γραμματέας της ΔΕΣΠΑ (Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών), του ανώτατου τότε φοιτητικού οργάνου, συνάντησα πολιτικούς ηγέτες, μπήκα σε γραφεία υπουργών, πρωταγωνίστησα στα φοιτητικά συλλαλητήρια. Γνώρισα όμως και την Ασφάλεια και τα κελιά της, τον διευθυντή της τον Ρακιντζή, αντιμετώπισα και τον φοβερό για την εποχή χαρακτηρισμό του “κομουνιστή” και πέρασα και από δίκη για τη δράση μου.
Ο αγώνας ήταν μεγάλος, τα εμπόδια πολλά, και το τέλος μη αναμενόμενο. Όχι με την Ένωση. Και αυτό ήταν συγκλονιστικό για τη γενιά μας. Σήμαινε όμως το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας. Δύσκολο να την κατανοήσεις και ακόμη δυσκολότερο να τη ζήσεις. Έπρεπε να ανακαλύψουμε ξανά την Κύπρο και τους εαυτούς μας, να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και να ανταποκριθούμε σε πρωτόγνωρες δυσκολίες, με υπευθυνότητα, ορθολογισμό, και δημιουργικό πνεύμα. Έπρεπε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Να γίνουμε, πέραν από Έλληνες της Κύπρου, πολίτες του κυπριακού κράτους, μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, που στα τελευταία χρόνια βρισκόμασταν σε σχέση αλληλοεξόντωσης” .
Περιεχόμενα
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
Η ΕΠΩΔΥΝΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ, ΕΝΤΑΣΕΙΣ, ΚΡΙΣΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ “ΑΚΡΙΤΑΣ”
ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Η ΠΕΝΤΑΜΕΡΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΑΚΑΡΙΟΣ: ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1934. Είναι έγγαμος με δυο παιδιά. Το 1951-1952, Γραμματέας της ΠΕΟΝ (Παγκύπρια Εθνική Οργάνωση Νεολαίας). Σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπήρξε γενικός γραμματέας της ΔΕΣΠΑ (Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών). Ανήκε στη Συντακτική Επιτροπή του λογοτεχνικού περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά». Υπήρξε Γραμματέας της Επιτροπής Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και σύνδεσμος στην Κύπρο της Δημοκρατικής Άμυνας. Ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και βουλευτής του κόμματος. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2003 ανέλαβε Συντονιστής Εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Από το 2008 Πρόεδρος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή που εργάζεται, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, για τη σωτηρία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έτυχε τοπικών και διεθνών διακρίσεων. Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2015 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τη EUROPA NOSTRA, 2021. Συγγραφέας έξι βιβλίων πολιτικού και πολιτιστικού προβληματισμού.