Βραβείο της Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κύπρου

Βραβείο της Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κύπρου

Το Ειδικό Βραβείο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO για μαθητικό ή φοιτητικό ντοκιμαντέρ που προβάλλει την πολιτιστική ή/και φυσική κληρονομιά της Κύπρου απονεμήθηκε στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας για την ταινία «Εγκαταλελειμμένη ύπαιθρος: Εξετάζοντας την περίπτωση του Φικάρδου».
Σκεπτικό βραβείου: «Το θέμα παρουσιάζεται ως μια ειδική περίπτωση μελέτης για ένα χωριό που διατηρείται σχεδόν ανέπαφο από το Μεσαίωνα. Η προσέγγιση των δημιουργών να παρουσιάσουν μια ολιστική εικόνα της εγκατάλειψης του χωριού, της πλήρους σχεδόν αποκατάστασης του, αλλά και της εφήμερης δόξας που διήρκησε όσο και η προβολή μιας πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς, επιτυγχάνεται με συνεντεύξεις των άμεσα εμπλεκομένων σε αυτή τη διαχρονική διαδικασία, δηλαδή των λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του παραγωγού της τηλεοπτικής σειράς. Με την εμπλοκή όλων αυτών οι δημιουργοί της ταινίας πέτυχαν την πλήρη τεκμηρίωση του αντικειμένου τους. Ο προβληματισμός για το μέλλον του χωριού, όπως προκύπτει από τις συνεντεύξεις του μοναδικού κατοίκου και των διαδόχων μιας κοινότητας που εξέλειπε παραμένει μετέωρο. Οι συντελεστές της ταινίας είναι άξιοι συγχαρητηρίων όχι μόνο για το σενάριο αλλά και για την καλλιτεχνική και τεχνική αρτιότητα καθώς και την ευαισθησία με την οποία προσέγγισαν το θέμα τους.»
Το βραβείο απένειμε ο Δρ Σοφοκλής Χατζησάββας εκ μέρους της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, στη διάρκεια της παρουσίασης του Τμήματος CINeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του 4ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου.
ΕΞΑΛΛΟΥ, η Επιτροπή απένειμε   έπαινο  στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας Π.Κ. #1 για την ταινία Λεηλασία της μνήμης μας”.
Η ταινία διερευνά ένα διαχρονικό πρόβλημα της κυπριακής πραγματικότητας που όπως, τουλάχιστο, τέθηκε στον τίτλο δεν θα μπορούσε να τεκμηριωθεί σε μια ολιγόλεπτη ταινία. Θα μπορούσε, ίσως να παρουσιαστεί ως περίπτωση μελέτης (case study) για τη Δένεια, όπως και η προηγούμενη με μεγαλύτερη προοπτική επιτυχίας.  Η ταινία έχει αρετές όπως τα γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο ακόμα και με τη χρήση drone, συνεντεύξεις με πρόσωπα άμεσα εμπλεκόμενα στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας καθώς και έγγραφα που αφορούν συμβάσεις για την καταπολέμηση της. Οι σκηνές με αρχαιοκάπηλους είναι λιγότερο πετυχημένες. Στο σύνολο της η ταινία είναι αξιόλογη και δικαιολογεί την απονομή επαίνου. 

Share this post