Αυθόρμητη στάση εργασίας στο Τμήμα Αρχαιοτήτων κατά του Νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Πολιτισμού

Αυθόρμητη στάση εργασίας στο Τμήμα Αρχαιοτήτων κατά του Νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Πολιτισμού

Με μαζική συμμετοχή στις τέσσερις συγκεντρώσεις στα Αρχαιολογικά Μουσεία Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στην προκηρυχθείσα μονόωρη στάση εργασίας 08.00-09.00 (χθες)  οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

“Το κύριο μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι οι αρχαιότητες της Κύπρου σε περίπτωση λύσης, θα πρέπει να παραμείνουν αρμοδιότητα της κεντρικής ομόσπονδης κυβέρνησης και να μην διαμοιραστούν στις συνιστώσες πολιτείες”.

Ως εκ τούτου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν θα πρέπει να μεταφερθεί στο υπό συζήτηση Υφυπουργείο Πολιτισμού, καθώς αυτό θα είναι ένα κοινοτικό υφυπουργείο με αρμοδιότητες που αφορούν μόνο την Ελληνοκυπριακή κοινότητα.

 

ΣΤΟΜΕΤΑΞΥ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αύξηση των δαπανών για τον πολιτισμό ζήτησε σήμερα το ΑΚΕΛ διά του βουλευτή Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος σε δηλώσεις στη Βουλή μετά από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, που εξέτασε το νομοσχέδιο για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, σημείωσε επίσης την ανάγκη καταρτισμού οργανογράμματος του Υφυπουργείο. Από πλευράς ΔΗΠΑ, ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης εισηγήθηκε όπως η Επιτροπή αναλάβει πρωτοβουλία συγκερασμού των διιστάμενων απόψεων που ακούστηκαν στην Επιτροπή για το θέμα.

«Και την καλύτερη καινούρια δομή να κάνουμε στον πολιτισμό, εάν δεν δοθούν τα ανάλογα χρήματα για τον συγγενή του τόπου που είναι ο πολιτισμός, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε πολιτιστική ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης. Δεν γίνεται, είπε, το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση να καταθέτουν νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Είπε ακόμα ότι δεν ξεκαθαρίζεται στο νομοσχέδιο ποιες υπηρεσίες θα ενταχθούν στο Υφυπουργείο, σημειώνοντας ότι χρειάζεται οργανόγραμμα για τη λειτουργία του Υφυπουργείου.

«Υπάρχει στο προοίμιο αναφορά σε μια σειρά από οργανισμούς και υπηρεσίες. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις χορωδίες, τα μουσικά σχήματα κ.ο.κ. Παρά τις διαβεβαιώσεις δεν υπάρχει σαφώς καταγεγραμμένο τι θα γίνει με τη Συμφωνική Ορχήστρα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στο Υπουργείο Οικονομικών», εξήγησε.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι όλα τα οργανωμένα σύνολα που σχετίζονται με την αρχαιολογία στην Κύπρο, υπογραμμίζουν ότι για διάφορους λόγους το Τμήμα Αρχαιοτήτων πρέπει να παραμείνει στο Υπουργείο Μεταφορών, προσθέτοντας ότι η Βουλή οφείλει να αφουγκράζεται τους ειδικούς και όσους ασχολούνται με τον τομέα των αρχαιοτήτων.

Ανέφερε, τέλος, ότι αναμένουν να δουν ποιες καινούριες ρυθμίσεις θα γίνουν για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και τη θεατρική ανάπτυξη στο νομοσχέδιο.

Από πλευράς του, ο βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι υπάρχουν εξαιρετικά διιστάμενες απόψεις από όλους τους αρμόδιους φορείς και ενδιαφερόμενους αναφορικά με τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Πρόσθεσε ότι εισηγήθηκε όπως η Επιτροπή αναλάβει πρωτοβουλία συγκερασμού των διιστάμενων απόψεων και επιστημονικών θέσεων, ούτως ώστε να ιδρυθεί ένα νέο Υφυπουργείο Πολιτισμού που να συνάδει με τα διεθνή δεδομένα, να καλύπτει όλους τους τομείς του πολιτισμού, των αρχαιοτήτων, των μουσικών, των καλλιτεχνών και να είναι αντάξιο του αρχαίου πολιτισμού της Κύπρου και όλης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Share this post