G20: Τελική Διακήρυξη με ελάχιστες δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή

G20: Τελική Διακήρυξη με ελάχιστες δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, στην Τελική Διακήρυξη τους κάνουν έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική» δράση με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αλλά προσφέρουν ελάχιστες χειροπιαστές δεσμεύσεις.

Το αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες αφήνει τεράστιο έργο για να συντελεστεί στην ευρύτερη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη, όπου οι περισσότεροι από τους ηγέτες της G20 θα μεταβούν απευθείας από τη Ρώμη.

Η Ομάδα των 20, που περιλαμβάνει την Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ευθύνεται για το περίπου 80% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Οι ηγέτες έριξαν κέρμα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι

 Οι ηγέτες της G20 μετέβησαν στο γνωστό συντριβάνι Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης, μέσα στο οποίο έριξαν ένα ευρώ. Σύμφωνα με την παράδοση, με τον τρόπο αυτό θα τους δοθεί η ευκαιρία να μπορέσουν να ξαναεπισκεφθούν την Αιώνια Πόλη.

Έριξαν στο συντριβάνι ένα «ιταλικό ευρώ», με ανάγλυφο τον «άνθρωπο του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αμέσως μετά επέστρεψαν στην περιοχή Έουρ, για τις εργασίες της συνόδου.

Ενίσχυση των εθνικών σχεδίων «αν είναι απαραίτητο»

Η Διακήρυξη αναφέρει ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν «αν είναι απαραίτητο», ενώ περιλαμβάνει και τη δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στο 2050 -την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σύντομα απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες», αναφέρεται.

Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι αυτό το οποίο οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ώστε να αποφευχθεί μια δραματική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, καταιγίδες και πλημμύρες και για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου οι ίδιοι προτείνουν την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Οι ηγέτες αρκέστηκαν να αναγνωρίσουν την ζωτική σημασία της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα μας.

Οι στόχοι Κίνας, Ρωσίας και Ινδίας

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, έχει θέσει ως στόχο το 2060 και άλλοι μεγάλοι ρυπαντές όπως η Ινδία και η Ρωσία επίσης δεν έχουν δεσμευτεί να ικανοποιήσουν τον στόχο του 2050.

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών σημειώνουν ότι ακόμη και αν τα ισχύοντα εθνικά σχέδια εφαρμοστούν πλήρως, ο κόσμος οδεύει προς μια άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο θα συνοδευόταν από καταστροφική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει μια δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά δεν ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αναφέροντας ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό».

Επίσης οι ηγέτες της G20 δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν «μεσοπρόθεσμα».

Σχετικά με το μεθάνιο, το οποίο έχει ισχυρότερες αλλά μικρότερης διάρκειας επιπτώσεις σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η διατύπωσή τους είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με μια προηγούμενη διακήρυξη.

 

Χρηματοδοτικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών

Οι ηγέτες της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου (G20) σχεδιάζουν να δημιουργήσουν χρηματοδοτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Σκοπός είναι να τεθούν τα θεμέλια ώστε να διασφαλιστεί πως ο κόσμος θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος σε περίπτωση εκδήλωσης νέων παγκόσμιων υγειονομικών κρίσεων, εξήγησε η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της G20.

Ο υπό σύσταση χρηματοδοτικός μηχανισμός θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), είπε η κυρία Μέρκελ. Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε επίσης την «υποστήριξή της» στο σχέδιο της G20 να εξασφαλίσει πως το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμβολιαστεί κατά της COVID-19 φέτος και το ποσοστό του που έχει ανοσοποιηθεί θα φθάσει το 70% περί τα μέσα του 2022.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της συνόδου της G20 στη Ρώμη, αλλά είπε ότι δεν γκρεμίστηκαν οι ελπίδες του.

«Φεύγω από τη Ρώμη χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι ελπίδες μου, αλλά τουλάχιστον δεν γκρεμίστηκαν», έγραψε ο Γκουτέρες στο Twitter.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

 

 

Share this post