“Φως εκ της γης”

“Φως εκ της γης”

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΘΟΥΣΙΟ ΕΛΕΗΜΟΝΑ,  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ

Μιά ακόμη έκδοση πρόσθεσε αυτές τις μέρες στο ενεργητικό της , μετά από επίπονες προσπάθειες, η Πολιτιστική Ακαδημία “Άγιος Επιφάνιος” της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας & Αμμοχώστου. Η έκδοση περιλαμβάνει τα Πρακτικά  ( επιστημονικές ανακοινώσεις) του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας , το οποίο είχε θέμα : ” Από τον άγιο Επιφάνιο στον άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο (4ος-120ς αι.) “. 

Η επιμέλεια της έκδοσης των Πρακτικών έγινε από τους  Θεόδωρος Ξ. Γιάγκου , Χριστίνα Κάκκουρα , Πρωτοπρ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου, και Πρεσβύτερο Νικόλαο Παπαντωνίου . 

 

Μεταξύ των ανακοινώσεων είναι και αυτή  για τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, με επίκεντρο  την ανασκαφή του Τμήματος Αρχαιοτήτων στα Καταλύματα των Πλακωτών Ακρωτηρίου, από την Ελένη Προκοπίου, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και  Αρχαιολογική  Λειτουργό  Α΄. 

Η ανασκαφή , η οποία άρχισε το 2007 και συνεχίζεται, οδηγεί στην εκτίμηση ότι  η  ιδιαιτερότητα του όλου αποκαλυφθέντος  συγκροτήματος   στην αρχιτεκτονική του διάταξη, καθώς και ο διακοσμητικός του πλούτος, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για κορυφαίο μνημείο της χριστιανοσύνης, των χρόνων του αυτοκράτορος Ηρακλείου (αρχές 7ου αι.), στο οποίο αντανακλώνται ποικιλότροπα οι απόηχοι της ιστορίας των περσικών επιδρομών στις ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας, και της φιλοξενίας που ο προσφυγοποιημένος κλήρος και λαός έτυχε από τον Αμαθούσιο Ποιμενάρχη του θρόνου της Αλεξανδρείας, Ιωάννη Ελεήμονα, κατά την αναγκαστική του επιστροφή στην Κύπρο γύρω στο 616-617 και πριν από την κοίμησή του στις 11 Νοεμβρίου του 619.

Αεροφωτογραφία του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου της πρώτης από τις δύο βασιλικές , που βρέθηκαν στις ανασκαφές στη θέση Καταλύματα των Πλακωτών Ακρωτηρίου

Φωτογραφία Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων και η ανασκαφή του Τμήματος Αρχαιοτήτων στα Καταλύματα των Πλακωτών Ακρωτηρίου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

 

 

 

Share this post