Αφιέρωμα του ΡΙΚ 1 στον Νίκο Μαγγίνα

Αφιέρωμα του ΡΙΚ 1 στον Νίκο Μαγγίνα

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:  “Ο Νίκος Μαγγίνας δια του φωτογραφικού του φακού ¨έγραψε ιστορία¨ και διέσωσε πρόσωπα και γεγονότα , αλλά και την διάστασιν του βάθους των πραγμάτων”.

Το πρώτο –ΡΙΚ1 – κανάλι της δημόσιας κυπριακής τηλεόρασης παρουσίασε σήμερα στην εκπομπή «ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ»  αφιέρωμα στον αλησμόνητο Κωνσταντινοπολίτη δημοσιογράφο και φωτορεπόρτερ  Ν. ΜΑΓΓΙΝΑ, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 10 Απριλίου 2021.

Εμβληματική φυσιογνωμία ο Ν. Μαγγίνας συνέδεσε την ζωή του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ρωμηοσύνη της Πόλης.

Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν φωτογραφίες, που τράβηξε ο Ν. Μαγγίνας , ακολουθώντας τα βήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, και μίλησαν για την προσωπικότητα και το έργο του μακαριστού   οι Νίκος Παπαχρήστου, Μιχάλης Βασιλειάδης, Αντώνης Παριζιάνος, Κορνηλία Τσεβίκ, Σοφία Ορφανίδου, Δημήτρης Αγάδης και Άννα Ανδρέου.

O Νίκος Μαγγίνας, ο οποίος  ακολουθούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο  σε όλα του τα ταξίδια στην Μ. Ασία , στην Ίμβρο  και  ανά τον κόσμο  τόσο με τη μαρτυρία του φακού του, όσο και με την ευρύτητα των γνώσεων του αποτελούσε ζωντανή καταγραφή της σύγχρονης Ιστορίας της Ομογένειας στην Τουρκία και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ήταν ένας από τους πλέον στενούς και έμπιστους συνεργάτες του Πατριάρχη  Βαρθολομαίου και για τον λόγο αυτό πολλοί του είχαν προσάψει τον χαρακτηρισμό «ο άνθρωπος του Πατριάρχη».

 Γεννήθηκε στην Πόλη το 1952. Γονείς του ήταν ο Αναστάσιος και η Αναστασία, η ο οποία διετέλεσε διευθύντρια του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Αγάπησε από πολύ μικρός την τέχνη της φωτογραφίας και  από τα νεανικά του χρόνια κατέγραφε με τον φακό του τη ζωή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ομογένειας, αλλά και την καθημερινότητα στις δύο ακτές του Βοσπόρου.

Ως μαθητής του Ζωγραφείου Λυκείου συμμετείχε σε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την παλαιά Πόλη, κερδίζοντας ειδικό Έπαινο.

Νεαρός ξεκίνησε να συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες που δημοσίευαν φωτορεπορτάζ του.

Πέραν από το φωτογραφικό του έργο, άρθρα του Νίκου Μαγγίνα δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο και τις ομογενειακές εφημερίδες στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αρθρογραφία του διακρινόταν για την κρυστάλλινη ανάλυση και ολοκληρωμένη άποψη με αντίληψη του ιστορικού βάθους του Πατριαρχείου και του Γένους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε τιμήσει το 2012 τον Νίκο Μαγγίνα για την προσφορά του στην ελληνική ομογένεια, απονέμοντάς του τον Σταυρό του Απόστολου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Στις 29 Νοεμβρίου 2016 , παραμονή της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα ιδρυτή της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως , στην κατάμεστη αίθουσα του Σισμανόγλειου Μεγάρου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη, εγκαινιάστηκε έκθεση του Νίκου Μαγγίνα , με τίτλο:  «O Πατριάρχης της αγάπης, της ειρήνης και του διαλόγου».

ΦΩΤΟ: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ ΑΡΧΕΙΟ Ν. ΜΑΓΓΙΝΑ

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 200 φωτογραφίες –αναδρομή στα 25 τότε χρόνια της Πατριαρχείας του κ. Βαρθολομαίου. Η έκθεση έμεινε ανοικτή μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2017, συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον  και στην συνέχεια παρουσιάστηκε στο εξωτερικό.

Ένα χρόνο πριν ο Νίκος Μαγγίνας είχε πάρει , μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του από άλλες θρησκείες, στην φωτογραφική έκθεση «Friday – Saturday – Sunday». Μέσα από τις φωτογραφίες του ο Μαγγίνας έδειξε στο κοινό τη ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τις χαρές, τις λύπες, τα δάκρυα, τις αναμνήσεις.

Ο Νίκος Μαγγίνας προσβλήθηκε  από κορονοϊό. Εξέπνευσε ,  λόγω υποκείμενων νοσημάτων , ενώ βρισκόταν σε καραντίνα στο δωμάτιό του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην προσφορά του στενού συνεργάτη του , επεσήμανε ότι ο Νίκος Μαγγίνας «απροϋποθέτως  αφιερώθηκε εις την αποστολήν αυτού…Το Φανάριον και η Ομογένεια θα τον ενθυμούνται ως τον ¨ιδικόν των άνθρωπον¨,  ο οποίος δια του φωτογραφικού του φακού ¨έγραψε ιστορία¨ και διέσωσε πρόσωπα και γεγονότα , αλλά και την διάστασιν του βάθους των πραγμάτων».

*Την εκπομπή “«ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ» επιμελείται και παρουσιάζει ο Λουκάς Χάματσος. Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Κίττου

Share this post