Θλιβερή παράσταση
Του Άντρου Κυπριανού ,
τ. Γ.Γ.Κ.Ε. ΑΚΕΛ*
Με μεγάλη θλίψη παρακολούθησα την «παράσταση» που έδωσε ο κ. Αναστασιάδης στην εκδήλωση για τη Μόρφου. Μιλώ για «παράσταση» γιατί όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις ξέρουν πολύ καλά ότι τον κ. Αναστασιάδη δεν τον ενδιαφέρει η λύση του Κυπριακού, αλλά μόνο η υστεροφημία και η εικόνα του.
Με έντονο τρόπο και απευθυνόμενος στους ελληνοκύπριους, είπε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει αποδεχόμενος κυριαρχική ισότητα όση πίεση και αν του ασκείται, από όποιον και αν του ασκείται.
Προχώρησε μάλιστα με δραματικό τόνο να μας πει ότι δεν πρόκειται να παραδώσει προτεκτοράτο.
Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πει ο κ. Αναστασιάδης ποιός τον πιέζει να αποδεχτεί κυριαρχική ισότητα, αντί να αφήνει να αιωρούνται σκιές για όποιον του ασκεί κριτική. Ο μόνος που ξέρω ότι έχει μιλήσει σε πάρα πολλούς για λύση δύο κρατών είναι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης. Από το 2017 ως το 2020 που αναδείχτηκε ηγέτης των τουρκοκυπρίων ο κ. Τατάρ, ο κ. Αναστασιάδης ξέχασε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και φλέρταρε με τη διχοτόμηση. Να υποθέσουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης στην εκδήλωση για τη Μόρφου απαντούσε στον Ν. Αναστασιάδη του 2017 και του 2020;
Αν υπαινίσσεται ότι του ασκεί πιέσεις για υποχωρήσεις το ΑΚΕΛ, τότε ο Πρόεδρος θα έπρεπε να ντρέπεται. Ουδέποτε το ΑΚΕΛ έθεσε τέτοιο θέμα, είτε γραπτώς, είτε προφορικώς.
Μας είπε ότι βιώνει τον πόνο των Μορφιτών. Ότι δεν χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει την ετοιμότητα και τη σαφή πολιτική του βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση. Ότι μετά το Κραν Μοντανά δεν παρέλειψε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ότι κατέθεσε ιδέες για αποκεντρωμένη εξουσία, κοινοβουλευτικό σύστημα, επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, για να διευκολύνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Στο ίδιο διάστημα μάς είπε ότι το μόνο που ενδιέφερε την Τουρκία ήταν να εξοστρακίσει τον κ. Ακκιντζί.
Το μόνο στο οποίο έχει δίκαιο είναι ότι η Τουρκία αμέσως μετά που ο κ. Ακκιντζί απέρριψε την απαίτηση της για να θέσει στο τραπέζι λύση των δύο κρατών, μεθόδευσε τον εξοστρακισμό του. Ο κ. Αναστασιάδης τι έκανε τότε; Αυτός που τάχα αναλάμβανε πρωτοβουλίες για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, μόλις του το πρότεινε ο κ. Ακκιντζί τον Απρίλη του 2018 πώς απάντησε; Του είπε «έχεις την άδεια της Τουρκίας να καταθέσεις αυτή την πρόταση»; Για ποιό πλαίσιο Γκουτέρες μιλάς; Της 30ης Ιουνίου ή της 4ης Ιουλίου»; Ξεκίνησε τότε μια συζήτηση για το ποιό ήταν το σωστό πλαίσιο που έληξε με ένα πρωτοφανές ρεζίλεμα του κ. Αναστασιάδη ένα χρόνο μετά με δήλωση του ΟΗΕ ότι ένα πλαίσιο υπήρχε, αυτό της 30ης Ιουνίου. Ακούσαμε τότε και το περιβόητο από τον ΔΗΣΥ ότι «είναι προφορικό το έγγραφο της 4ης Ιουλίου».
Όταν ο κ. Ακκιντζί δεν ήταν πλέον ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Αναστασιάδης θυμήθηκε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Σε ότι αφορά τις ιδέες του αυτές ανατρέπουν την δήθεν προσήλωση του στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και τη θέση του για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.
Σε ότι αφορά τη θέση της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ ότι είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ που ζήτησε νέες ιδέες υπενθυμίζω αυτό που είπε σε εμάς η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Rosemarie Di Carlo «γιατί μας λέτε εμάς για νέες ιδέες; Ο Πρόεδρος σας τις θέτει».
Στην εκδήλωση για την Μόρφου ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε και το αφήγημα του για το τί έγινε στο Κραν Μοντανά. Δυστυχώς για εμάς αυτό το αφήγημα δεν το συμμερίζεται κανένας από τη διεθνή κοινότητα που ήταν εκεί. Αντιθέτως λένε ότι ο κ. Τσαβούσογλου διαβίβασε το απόγευμα πριν το δείπνο την ετοιμότητα της Τουρκίας να συζητήσει ενδεχόμενο κατάργησης των εγγυήσεων, με την προϋπόθεση ο κ. Αναστασιάδης να αποδεχτεί την πολιτική ισότητα. Δυστυχώς και η Έκθεση του κ. Γκουτέρες που ακολούθησε αποενοχοποίησε την Τουρκία για τη στάση που τήρησε στο Κραν Μοντανά, ενώ επέρριψε ευθύνες σε εμάς.
Είναι εύκολο για τον κ. Αναστασιάδη να θεωρεί ότι είμαστε αφελείς και μπορεί να μας κοροϊδεύει (όσους μπορεί βέβαια). Δυστυχώς για εμάς εκείνοι που αποφασίζουν στη διεθνή κοινότητα ξέρουν.
Είναι προφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν πρόκειται να αναλάβει ουσιαστική πρωτοβουλία όσο είναι Πρόεδρος. Θα ροκανίζει τον χρόνο μέχρι που να λήξει η θητεία του. Θα επιδιώξει να φορτώσει την ευθύνη για το Κυπριακό στον επόμενο Πρόεδρο. Δική μας υποχρέωση είναι να πείσουμε και να πιέσουμε για την ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας. Αλλιώς θα πάμε στη διχοτόμηση, με τον κ. Αναστασιάδη να περνά στην ιστορία ως ο ηγέτης που έφερε τη διχοτόμηση της Κύπρου.
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις του συγγραφέα τους