Βράβευση κυπριακού θεάτρου ΑντίΛογος στην Τουρκία
Κωνσταντινούπολη, Της Άννας Αντρέου*
Για πρώτη φορά κυπριακό θέατρο βραβεύτηκε στην Τουρκία σε Φεστιβάλ Θεάτρου, λαμβάνοντας το Βραβείο Σκηνοθέτη και το Βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου.
Η παράσταση της διασκευής του έργου “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Σάμουελ Μπέκετ στην κυπριακή, ελληνική και τουρκική, διάλεκτο, από το Θέατρο ΑντίΛογος, θριάμβευσε χθες το βράδυ στην τελετή βράβευσης του Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη. Στο φεστιβάλ έλαβαν μέρος 15 θεατρικά έργα από χώρες, όπως η Ρωσία, ο Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ουκρανία. Το βραβείο σκηνοθεσίας έλαβε ο Κώστας Συλβέστρος και το βραβείο καλύτερου Α΄ ανδρικού ρόλου εξ ημισείας οι Γιώργος Κυριάκου και Ιζέλ Σεϊλανί.
Ας κάνουμε θέατρο, όχι πολέμους
“Ας κάνουμε μαζί τέχνη και θέατρο, όχι πολέμους”, ήταν τα λόγια του Κώστα Συλβέστρου, όταν ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το βραβείο σκηνοθεσίας. Ο ίδιος ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει και τα βραβεία των Γιώργου Κυριάκου και Ιζέλ Σεϊλανί, οι οποίοι εκείνοι την ώρα βρίσκονταν στην Κύπρο, δίνοντας άλλη μία παράσταση του έργου και περίμεναν με αγωνία να μάθουν την απόφαση της κριτικής επιτροπής.
“Είμαστε όλοι χαρούμενοι γι αυτό το βραβείο γιατί είμαστε μια ομάδα, δουλεύουμε όλοι μαζί για την ειρήνη και την αγάπη στο μικρό μας νησί”, δήλωσε ο Κώστας Συλβέστρος από τη σκηνή παραλαμβάνοντας και αυτό το βραβείο.
Κατασυγκινημένος κατέβηκε από τη σκηνή. “Δεν πιστεύω ακόμη αυτό που ζω εδώ”, εξομολογήθηκε. Η αγωνία του ήταν μεγάλη γιατί διαισθανόταν πως κάτι μεγάλο θα γινόταν. Άλλωστε η επιμονή των κριτών και του Δημάρχου του ιδίου να μείνει έστω και ένας για την τελετή βράβευσης, τούς είχαν βάλει σε υποψίες; “Λέτε να πάρουμε το βραβείο”, διερωτούνταν.
Ο Κώστας Συλβέστρος πήρε ένα κλασικό έργο και του έδωσε μια άλλη διάσταση.
Τοποθέτησε τους δύο ήρωες του έργου στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία και είχε την ευφυή ιδέα να τους ενσαρκώσουν ένας Ε/κ και ένας Τ/κ, ο ένας να μιλά στα ελληνικά και ο άλλος στα τουρκικά, ο καθένας στη δική του διάλεκτο. Το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν τον Γκοντό, περνούν οι μέρες και οι νύχτες κι εκείνοι περιμένουν. Μπροστά στον θεατή ξεδιπλώνεται το θέατρο του παραλόγου, όπως ακριβώς το ζούμε και στην Κύπρο τόσα χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στο έργο, κανένας πολιτικός διάλογος, ωστόσο το έργο από μόνο του είναι ένα τεράστιο πολιτικό μήνυμα.
Δήμαρχος Μάλτεπε: Βλέπω την Κύπρο ενιαία
“Εγώ βλέπω την Κύπρο σαν μία, πιστεύω ότι πρέπει να είναι ενωμένη, πιστεύω ότι μπορούν να ζήσουν όλοι οι Κύπριοι μαζί, ότι μπορούν να καταργηθούν τα σύνορα, φτάνει να απαλλαγούμε από τις προκαταλήψεις και τα τείχη που έχουμε στα κεφάλια μας”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Μάλτεπε Αλί Κιλίτς.
Όπως είπε, “οι πολιτικοί πότε -πότε μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι, να αντιπαρατεθούν, αλλά η αδελφοσύνη των λαών μπορεί να τορπιλίζει τη διαφωνία αυτή των πολιτικών, να την τερματίσει πιστεύω. Όπως και στην Κύπρο, εγώ την βλέπω σαν μία ενιαία την Κύπρο”.
Όπως σημείωσε, “είναι μεγάλη τιμή για μένα που ήρθαν από τον ε/κ τομέα, για πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με αυτούς τους αδελφούς εδώ, και ένας φίλος μας εδώ πήρε ταυτόχρονα δύο βραβεία. Αυτό δείχνει το εξής: Όταν συμπεριφέρεστε χωρίς προκατάληψη, όταν βλέπετε τους ανθρώπους χωρίς προκατάληψη, όταν κινείστε με την τέχνη και τον πολιτισμό, όταν γκρεμίζετε τα τείχη στα κεφάλια μας, μπορείτε να βάζετε την υπογραφή σας κάτω από όμορφα πράγματα”, είπε ο Δήμαρχος Μάλτεπε
*ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ/ ΦωτογραΒΙΝΤΕΟ: Θέατρο ΑντίΛογος