Ο Αναστασιάδης επικρίνει τον Αντόνιο Γκουτέρες
“Επιτήδεια ουδετερότητα” στο Κυπριακό, καταλογίζει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επικρίνοντας τη στάση που τήρησε ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά την υπαναχώρηση του Ερσίν Τατάρ στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου.
Σε συνέντευξη χθες βράδυ στην εκπομπή του ΡΙΚ “Προκλήσεις”, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενοχλεί η μη έκδοση ανακοίνωσης από τα Ηνωμένα Έθνη μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, ως αποτέλεσμα της υπαναχώρησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Τόνισε ότι όφειλε ο Γενικός Γραμματέας να υποδείξει την αλήθεια, σημειώνοντας ότι δεν είναι θέμα συμβιβασμού, αλλά υποχρέωσης του Αντόνιο Γκουτέρες να ενεργεί εντός των όρων εντολής του.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε επικίνδυνη στασιμότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παγίωση των τετελεσμένων και της απαράδεκτης παρούσας κατάστασης. Είπε ότι κατέθεσε προτάσεις στο Γενικό Γραμματέα για έξοδο από τη στασιμότητα, τονίζοντας ωστόσο ότι “ουδεμία βολιδοσκόπηση υπήρξε για λύση δύο κρατών”.
Διερωτήθηκε γιατί στην πενταμερή Απριλίου, όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά εκ φεύγοντας των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και κατ’ αντίθεση με τους όρους εντολής κατέθεσε σημεία έξι προτάσεων, με τα οποία θέτει ως βάση λύσης τα δύο κράτη, ο Γενικός Γραμματέας δεν καταδίκασε την ενέργεια.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η τουρκική πλευρά «δεν θέλει με κανέναν τρόπο να επανέλθει στον διάλογο, εάν και εφόσον πρώτα δεν αναγνωριστεί η ανεξάρτητη οντότητα του παρανόμου μορφώματος ή το ίσο καθεστώς με την Κυπριακή Δημοκρατία». Τέλος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η τουρκική πλευρά «είναι της άποψης ότι οι τεχνικές επιτροπές πρέπει να αναβαθμιστούν σε διακυβερνικό, όπως το αποκαλούν, επίπεδο για την καλλιέργεια καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών».
Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι εταιρείες ενεργούν με τη συναίνεση των χωρών τις οποίες εκπροσωπούν.
Στην ίδια συνέντευξη μίλησε και για την συμπερίληψή του στην έρευνα Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων . Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Αναστασιαδης, «οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε εις βάρος μου, δεν με κατατάσσουν σε εκείνους που είχαν υπεράκτιες εταιρείες για να επενδύσουν».
Πρόσθεσε ότι «ανακάλυψαν ότι το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά μου, και αυτό είναι που μου αποδίδουν ευθύνη, ενέγραφε εταιρείες, offshore εταιρείες, οι οποίες ήταν, μέχρι πρότινος, διότι με δική μου απόφαση, με απόφαση της κυβέρνησης και σε συμμόρφωση υποδείξεων έχουμε καταργήσει πλέον αυτό το είδος των εταιρειών που απέκρυπταν τους μετόχους». Διευκρίνισε παράλληλα ότι από το 97’ ουδέποτε ασχολήθηκε με το δικηγορικό του γραφείο και διερωτάται ποια σκοπιμότητα υπηρετείται.
«Εκείνο που με εκπλήττει είναι πώς εμπλέκεται πάλι και ποια σκοπιμότητα υπηρετείται, όταν μιλάς για διεφθαρμένους, κατ’ ισχυρισμόν διεφθαρμένους – διότι δεν μπορώ να υιοθετήσω οτιδήποτε λέγεται – ηγέτες κρατών, αξιωματούχους κρατών που μετέφεραν πλούτο στο εξωτερικό, να εμφανίζεται ένα δικηγορικό γραφείο, επειδή φέρει το όνομα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και να γίνεται ή να προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος είπε: «Γνωρίζω σκοπιμότητες, δεν θέλω να κάνω αναφορά, δεν με αφορά ποσώς το θέμα, κακώς γίνεται η όλη αναφορά. Καλώ τον οποιονδήποτε έντιμο άνθρωπο να βρει τον συσχετισμό μεταξύ αυτών που καταγγέλλουν ότι απέκρυψαν πλούτο με το να κατονομάζουν ή να αποδίδουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευθύνη επειδή ένα δικηγορικό γραφείο έφερε το όνομά του».