Παγκύπρια έρευνα : Η κοινή γνώμη εμπιστεύεται τους Κύπριους δημοσιογράφους κατά 54%
Γενικά, η κυπριακή δημοσιογραφία συγκεντρώνει ψηλή βαθμολογία, 44% των ερωτηθέντων την θεωρούν ποιοτική, 42% την αξιολογούν ως αντικειμενική και 46% την κρίνουν ως έγκυρη. Την ίδια ώρα βέβαια, το 47% τη θεωρεί πολιτικά επηρεασμένη και το 42% οικονομικά εξαρτημένη.
Παρουσιάσηκε σήμερα στην Δημοσιογραφική Εστία, στην Λευκωσία , η πρώτη παγκύπρια αξιολογική έρευνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυπριακής δημοσιογραφίας και των λειτουργιών της. Η έρευνα είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου που φιλοδοξεί να γίνει ετήσιος θεσμός και χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους λειτουργούς του κλάδου των ΜΜΕ όσο και για τους ενεργούς πολίτες που θέλουν να ενημερώνονται σφαιρικά, αντικειμενικά και ολοκληρωμένα.
Η έρευνα έγινε , με την εμπειρογνωμοσύνη της Cypronetwork και την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου, σε δείγμα χιλίων ατόμων με προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά και με χρήση της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) , Γιώργος Φράγκος, δήλωσε: “Προσωπικά, ως Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, κρατώ ιδιαίτερα το πόρισμα ότι η κοινή γνώμη εμπιστεύεται τα κυπριακά ΜΜΕ κατά 51%, ενώ εμπιστεύεται τους Κύπριους δημοσιογράφους κατά 54%. Ο προβιβάσιμος βαθμός τιμά, ασφαλώς, αμφότερους. Ωστόσο, σεμνύνομαι να πω ότι αυτό το 3% της διαφοράς μεταξύ μας, δεικνύει ότι έστω και ελαφρώς η εμπιστοσύνη που επιδεικνύει ο κόσμος στο πρόσωπό μας είναι πιο ψηλή από την εμπιστοσύνη που τρέφει στο πρόσωπο των εργοδοτών μας.
Γενικά, η κυπριακή δημοσιογραφία συγκεντρώνει ψηλή βαθμολογία, 44% των ερωτηθέντων την θεωρούν ποιοτική, 42% την αξιολογούν ως αντικειμενική και 46% την κρίνουν ως έγκυρη. Την ίδια ώρα βέβαια, το 47% τη θεωρεί πολιτικά επηρεασμένη και το 42% οικονομικά εξαρτημένη.
Η έρευνα επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της τηλεόρασης στις επιλογές του κοινού για σκοπούς ενημέρωσης. Το αργυρούν μετάλλιο λαμβάνουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και το χάλκινο οι ενημερωτικές ιστοσελίδες. Αξιοσημείωτο αλλά ουδόλως τιμητικό είναι και το γεγονός ότι ένα ποσοστό της τάξης του 7% των συμπολιτών μας επιλέγουν να μην ενημερώνονται παντελώς, είτε από αδιαφορία για τα κοινά, είτε γιατί δεν εμπιστεύονται κανένα ΜΜΕ.
Όλοι οι δείκτες της πρώτης παγκύπριας έρευνας για την κυπριακή δημοσιογραφία δεικνύουν ότι τα περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς και όλες τις παραμέτρους είναι τεράστια. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε, έτσι που την επόμενη χρονιά οι δείκτες της δεύτερης παγκύπριας έρευνας της ΕΣΚ να συγκρίνονται ευνοϊκά με τους δείκτες της πρώτης έρευνας που παρουσιάζουμε τώρα”.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΙΧΑΛΗ ΠΕΡΣΙΑΝΗ
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλης Περσιάνης, σε χαιερισμό του επεσήμανε ότι η γενικευμένη ανησυχία για το μέλλον της δημοσιογραφίας, αλλά και η σημασία του ρόλου που διαδραματίζει, επιβεβαιώνονται από την έρευνα που παρουσιάζεται σήμερα. Αφενός, ο Τύπος δέχεται ισχυρές πιέσεις. Αφετέρου, όμως, δείχνει και σημαντικές αντοχές.
Στην συνέχεια ανέφερε:
“Σαν λειτούργημα καλείται να αναζητήσει ένα νέο ρόλο στην κοινωνία, με σοβαρή, ακριβή και συγκεκριμένη ενημέρωση η οποία να αποτελέσει το αντίβαρο της ραγδαίας αύξησης στην χαμηλής ποιότητας ενημέρωση η οποία κυριαρχεί όλο και περισσότερο στην δημόσια σφαίρα.
Η εικόνα που βλέπουμε μέσα από την σημερινή έρευνα, επιβεβαιώνει πως όλη η κοινωνία οφείλουμε να στηρίξουμε πάνω από όλα τους λειτουργούς του Τύπου, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια συνεχόμενη διάβρωση των όρων εργασίας και ιδίως στους μισθούς, τα ωράρια και την αυξημένη πίεση.
Αυτή η διάβρωση επηρεάζει αναπόφευκτα και την ποιότητα, πολλές φορές, καθώς βλέπουμε αυξημένη εξάρτηση από δηλώσεις, μειωμένες ευκαιρίες για την αντίθετη άποψη και υιοθέτηση των τοποθετήσεων που είναι πιο δημοφιλείς, ως να είναι αυταπόδεικτα βάσιμες.
Η Αλήθεια, σε πείσμα της κάθε ελπίδας μας, δεν είναι αναπόφευκτο πως θα υπερισχύσει. Πολλές φορές, η «καταγγελία» καταγράφεται σαν αληθής, χωρίς ψάξιμο ή καν αμφισβήτηση. Η δήλωση παρουσιάζεται σαν αυταπόδεικτα βάσιμη. Τα γεγονότα αποτελούν συχνά μια άβολη περιπλοκή στην προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα αφήγημα.
Ο δημοσιογράφος είναι η μοναδική δικλείδα ασφαλείας. Ούτε ο εκδότης, ούτε ο διαφημιζόμενος, ούτε ο άλλου είδους χρηματοδότης μπορούν να αντικαταστήσουν τον ρόλο του δημοσιογράφου στην ανάλυση της είδησης, στην αναζήτηση των δεδομένων και της ουσίας ή στην αμφισβήτηση των όσων μας παρουσιάζονται σαν αλήθεια, σαν καταγγελία, σαν παράπονο.
Σαν καταναλωτές του δημοσιογραφικού έργου, αλλά και εμείς σαν Τράπεζα, οφείλουμε να στηρίξουμε, πρωτίστως την δημοσιογράφο στην προσπάθεια να αναζητήσει, να μάθει, να αναλύσει και να ενημερώσει. Η ενημερωμένη αντίθετη άποψη αποτελεί υγεία. Η απλή μεταφορά εντυπώσεων, όμως, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία και πρέπει να σταθούμε, μαζί, με αντιπαλική διάθεση μπροστά στον λαϊκισμό.
Οι συνάδελφοι της Άννα Πολιτκόφσκαγια, του Γουόλτερ Κρόνκαϊτ και του Ρομάν Προτάσεβιτς σήμερα είναι αντιμέτωποι με αλγόριθμους και την κυριαρχία των fake news. Ενώ αρκετός λόγος γίνεται για τον ρόλο των δαπανών και των διαφημιζόμενων, πολλές φορές σε θεωρίες συνομωσίας, την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και εμείς- στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, για παράδειγμα- πως ρόλος μας είναι η διαφάνεια, η ανοικτή συζήτηση και η καλύτερη ενημέρωση του Τύπου για να μπορεί να κάνει καλύτερα την δουλειά του”.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο διευθυντής της Cypronetwork, Χρίστος Μιχαηλίδης.
ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ 2021 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
*Δείτε την έρευνα αναλυτικά
Έρευνα της ΕΣΚ για την Δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ -2021 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd