Στις 7 Οκτωβρίου η κύρωση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας

Στις 7 Οκτωβρίου η κύρωση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Κοινοβουλευτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι η συμφωνία θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή την προσεχή Τρίτη 5 Οκτωβρίου και εν συνεχεία στην Ολομέλεια την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με το άρθρο 142Α του Κανονισμού δεν θα γίνει, την προσεχή Τρίτη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Με αυτά τα δεδομένα, η ενημέρωση θα γίνει την ημέρα που θα συζητείται η συμφωνία στην Ολομέλεια για να κυρωθεί στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Τρία σημαντικά στοιχεία

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η συμφωνία αναμένεται να έρθει προς κύρωση στη Βουλή ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική στιγμή για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας.

Όπως είπε -απευθυνόμενος στην ΠτΔ- τρία είναι τα σημαντικά στοιχεία από τις χθεσινές ανακοινώσεις:
  • «Πρώτον το γεγονός ότι έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες και στην επιλογή μας βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του Ναυτικού. Αποκτήσαμε πιστεύω, τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ουσιαστικά, κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο.
  • Και η τρίτη διάσταση αυτής της συμφωνίας, είναι ότι κατά την άποψή μου αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή όπου η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Η Γαλλία είναι η πιο ισχυρή στρατιωτική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μόνη η οποία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και με τον Πρόεδρο Μακρόν μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη ισχυρή, αλλά και αυτόνομη, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί, εάν αυτό απαιτείται, και μόνη της τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα». 

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε πως η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για την άμυνα της χώρας μας και τον ρόλο που αυτή επιθυμεί να παίξει, και ήδη διαδραματίζει, ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

Share this post