Καταγραφή διαφορών Αναστασιάδη-Τατάρ στο κοινό γεύμα με Γκουτέρες

Καταγραφή διαφορών Αναστασιάδη-Τατάρ στο κοινό γεύμα με Γκουτέρες

Περιχαρείς εμφανίστηκαν στις κάμερες οι δύο ηγέτες

Η έντονη ενόχληση του προέδρου Αναστασιάδη από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στην Ν. Υόρκη, στα οποία ήταν παρών και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Ερσίν Τατάρ , δεν τον εμπόδισε να φωτογραφηθεί περιχαρείς μαζί του , μετά το σημερινό γεύμα που παρέθεσε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ο γ.γ. του ΟΗΕ , Αντόνιο Γκουτέρες.

Επί της ουσίας ο κ. Αναστασιάδης  χαρακτήρισε «δημιουργική»  τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σε δηλώσεις , μετά από το γεύμα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών που έληξε γύρω στις 22:30 ώρα Κύπρου , ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «οι διαφορές καταγράφηκαν», αλλά είπε επίσης ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου, προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου».

Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε:  «Ανέπτυξα τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών. Ο κ. Τατάρ και βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, την εντολή του ΓΓ με βάση τα ψηφίσματα, και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου».

Συμπλήρωσε ότι «λεπτομέρειες, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να λεχθούν, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία».

Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί αύριο από τα Ηνωμένα Έθνη, από το Γραφείο του ΓΓ «ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές», σημείωσε.

Σε ερώτηση, αν ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο σε σχέση με τον διορισμό ειδικού του απεσταλμένου, ο κ. Αναστασιάδης  απάντησε αρνητικά. Σε ερώτηση, αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση του με τον ΓΓ και τον κ. Τατάρ, είπε «όχι προς το παρόν, δεν έχουμε συμφωνήσει (κάτι τέτοιο)».

Επίσης, ο Ν. Αναστασιάδης ρωτήθηκε  πώς «υποδέχθηκε» ο ΓΓ των ΗΕ και ο κ. Τατάρ την πρόταση του για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60. Η απάντηση ήταν : «ο ΓΓ δεν είναι για να σχολιάζει θετικά ή αρνητικά. Εκείνο που συγκρατεί είναι οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά». Ο κ. Τατάρ, ανέφερε, «διατηρεί τις δικές του θέσεις και συνεπώς, σε ώτα μη ακουόντων».

Ο Ερσίν Τατάρ

ΦΩΤΟ: kibrispostasi.

 

Την ελπίδα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα εξερευνήσει νέες ιδέες εξέφρασε ο Ερσίν Τατάρ εμμένοντας πως «η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τ/κ είναι ένα δικαίωμα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την έξοδό του από το κτίριο των ΗΕ όπου έγινε η άτυπη τριμερής συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης, μιλώντας στα αγγλικά, ανέφερε ότι ήταν ένα πολύ καλό γεύμα και δύο φορές σημείωσε ότι «ήταν απλώς ένα γεύμα».

Μίλησαν, ανέφερε, για διάφορα θέματα. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν, αλλά όπως σας είπα αυτό ήταν απλά ένα γεύμα. Τα ΗΕ θα εκδώσουν μια ανακοίνωση για το τί συζητήσαμε και θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα».

Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε : «συζητήσαμε ό,τι μπορέσαμε και ελπίζουμε ότι ο ΓΓ θα μπορέσει να εξερευνήσει νέες ιδέες γιατί η θέση μας είναι, όπως έλεγα πάντα, ότι έχουμε δικαίωμα να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα. Θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Σε ερώτηση , πότε θα είναι το επόμενο βήμα, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «το Κυπριακό πρόβλημα διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, έτσι δεν βιαζόμαστε».

*Με πληροφορίες από ΓΤΠ-ΚΥΠΕ

Share this post