Γερμανία : Ισχνό προβάδισμα για το SPD

Γερμανία : Ισχνό προβάδισμα για το SPD

Κατά μια μονάδα προηγείται το SPD των χριστιανικών κομμάτων. Απώλειες της τάξεως του 7% για CDU/CSU. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ανοιχτοί σε συνεργασίες.-Οι Γερμανοί ψηφοφόροι έδειξαν με την ψήφο τους ότι επιθυμούν την αλλαγή, σχολιάζει η DW.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά του πρώτου και δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF (τελευταία ενημέρωση στις 21.00 ώρα Γερμανίας) τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών κυμαίνονται στο 25,7%-25,8% (20,5% στις εκλογές του 2017), των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU στο 24,4%-24,5% (32,9%), των Πρασίνων στο 14,3%-14,6% (8,9%), των Φιλελευθέρων στο 11.6%-11,7% (10,7%), του ακροδεξιού AfD στο 10,3%-10,8% (12,6%) και του κόμματος Η Αριστερά στο 5% (9,2%), δηλαδή στα όρια εισόδου στη βουλή. Όμως, και σε περίπτωση που Η Αριστερά δεν ξεπεράσει το όριο του 5%, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα  εκπροσωπείται στη βουλή. Μια από τις προϋποθέσεις για την είσοδο ενός κόμματος στη Κοινοβούλιο είναι η απευθείας εκλογή τριών βουλευτών ενός κόμματος. Τουλάχιστον τρεις εκλογικές περιφέρειες στο Βερολίνο θεωρούνται προπύργια της Αριστεράς.

Σολτς και Λάσετ θέλουν να κυβερνήσουν

                                                           Ο Άρμιν Λάσετ θα διεκδικήσει την καγκελαρία… με τις ευλογίες της Άνγκελα Μέρκελ

Σε πρώτες τους δηλώσεις τόσο ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς όσο και των χριστιανικών κομμάτων Άρμιν Λάσετ εξέφρασαν την πρόθεση να διεκδικήσουν το αξίωμα του καγκελαρίου και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Τα κόμματα που προσφέρονται για μια κυβερνητική συνεργασία είναι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Το χαμηλό ποσοστό του κόμματος Η Αριστερά αποκλείει μια κυβερνητική πλειοψηφία με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

Για «μεγάλη επιτυχία» έκανε λόγο το βράδυ ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς. Το αποτέλεσμα συνιστά για τους Σοσιαλδημοκράτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανέφερε, για να προσθέσει ότι οι πολίτες θέλουν την αλλαγή και τον Όλαφ Σολτς ως καγκελάριο. Για μια ακόμη φορά τόνισε ότι θα επιδιώξει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους.

H πρόγνωση αποτελέσματος στην Μπούντεσταγκ, που έδωσε το ZDF στις 19:00 (ώρα Κύπρου)

Αν και δεν είναι ικανοποιημένος με το εκλογικό αποτέλεσμα των χριστιανικών κομμάτων ο Άρμιν Λάσετ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του. Απευθυνόμενος έμμεσα στους Πράσινους τόνισε ότι πρωταρχική σημασία αυτής της κυβέρνησης θα είναι η προστασία του κλίματος. Ο άλλος εταίρος στον οποίο σκοπεύει να απευθυνθεί τις επόμενες ημέρες είναι οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Φιλελεύθεροι και Πράσινοι δεν δεσμεύονται

                                                         Ανναλένα Μπερμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ θέλουν να κυβερνήσουν

Ο πρόεδρος αυτού του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα περισσότερα κοινά σημεία οι Φιλελεύθεροι τα έχουν με το CDU και το CSU. Παράλληλα δήλωσε όμως ότι είναι ανοιχτός και για συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στόχος του είναι μια «κυβέρνηση του Kέντρου».

Ικανοποιημένοι για τη αύξηση της εκλογικής τους δύναμης είναι οι Πράσινοι. Πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές, τονίζουν στελέχη του σε δημόσιες δηλώσεις. Η Γερμανία έχει ανάγκη από μια «κυβέρνηση (για την προστασία) του κλίματος» τόνισε η υποψήφια καγκελάριος Ανναλένα Μπερμποκ. Ο δε συμπρόεδρος του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, διαβεβαίωσε ότι οι Πράσινοι θέλουν να κυβερνήσουν και ότι υπάρχει «μια καλή ευκαιρία» να συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση από θέση ισχύος.  Όπως και οι Φιλελεύθεροι, άφησαν ανοιχτό αν θα κυβερνήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τα χριστιανικά κόμματα.

Απογοήτευση επικρατεί στους κόλπους του κόμματος Η Αριστερά για τις εκλογικές απώλειες. Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο του κόμματος Die Linke, Σουζάνε Χένιχ-Βέλζο, αιτία για τη συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος ήταν η πόλωση στον προεκλογικό αγώνα ανάμεσα σε Όλαφ Σολτς και Άρμιν Λάσετ. Τόσο η κ. Χένιχ-Βέλζο όσο και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος επεσήμαναν την αναγκαιότητα της επανεξέτασης των θέσεων του Die Linke.

Οι μέρες των επιφυλακτικών, οριακών συμβιβασμών που χαρακτήριζαν τον μεγάλο συνασπισμό της κεντροδεξιάς με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι παρελθόν κι οι Γερμανοί ψηφοφόροι έδειξαν με την ψήφο τους ότι επιθυμούν την αλλαγή, σχολιάζει η DW.

Οι μεγάλες προκλήσεις του 21ου αι. όπως η κλιματική κρίση, η ψηφιακή επανάσταση και ο εκσυγχρονισμός της Γερμανίας μπορούν να αντιμετωπιστούν «μόνον σε συνεργασία με τα μικρότερα κόμματα και σε όλους τους νοητούς συνασπισμούς Πράσινοι και Φιλελεύθεροι θα έχουν βαρύνοντα λόγο, και τίποτε δεν θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτούς, κι αυτό είναι καλό», αναφέρει η αρχισυντάκτρια Μανουέλα Κάσπερ Κλάριτζ της DW.

To ποσοστό που εξασφάλισαν οι Πράσινοι δείχνει ότι οι Γερμανοί ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και σημαίνει ότι το κόμμα θα προσέλθει στις διαβουλεύσεις για τον συνασπισμό με μπόλικη αυτοπεποίθηση και αξιώνοντας μεγάλη προίκα. Αλλά οι Γερμανοί νοιάζονται και για το πόσο θα στοιχίσει η αλλαγή και γι’ αυτό θα μετάσχουν στο παιχνίδι και οι Φιλελεύθεροι, που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν ορισμένες από τις επιθυμίες των Πρασίνων. Αν αυτό σημαίνει ότι θα είναι σκληρές οι διαπραγματεύσεις για την κυβερνητική συμμαχία και κάθε άλλο παρά σίγουρη η έκβασή τους, εκείνο που είναι λίαν σαφές είναι η έκταση της ήττας των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης, η χειρότερη επίδοσή τους από το 1949. Μετά από 16 χρόνια στην κυβέρνηση CDU και CSU είναι πλέον ώριμες για την αντιπολίτευση», αναφέρει το άρθρο.

   ΠΗΓΗ :Deutsche Welle / ΦΩΤΟ ΠΑΝΩ: ‘Ολαφ Σολτς (SPD)

*******************************************

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων    

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε πριν από λίγο ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην ‘Αγγελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

“Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post