Απειλές πολέμου
Με πόλεμο, αν επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, απειλεί ο σύμβουλος του Ερντογάν και στρατιωτικής αναλυτής, ο Turan Oguz. Λέει ότι ενδέχεται να ακολουθήσει πόλεμος είτε με γειτονική χώρα (Ελλάδα) είτε γενικευμένη σύρραξη με Κούρδους.
Η προσκείμενη στον Ερντογάν εφημερίδα “Υeni Safak” , περιγράφοντας το σχέδιο φθοράς των ΤΕΔ αποκαλύπτει την παράδοση ενός τεράστιου φορτίου όπλων από τις ΗΠΑ προς τους Κούρδους το οποίο περιλαμβάνει 100 UAV!
Ο Turan Oguz αναφέρει χακρακτηριστικά τί θα συμβεί αμέσως μετά τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην τουρκική πολεμική μηχανή και πώς αυτή θα “συμπεριφερθεί” σε περίοδο ειρήνης αλλά και πολέμου. Σχετικά εξηγεί:
“Mετά τις πιέσεις των ΗΠΑ προς τον Ρ.Τ.Ερντογάν για λήψη αποφάσεων σχετικά με F-35 ή S-400 μέχρι 31 Ιουλίου, κάποιοι “κύκλοι” προσπαθούν να δημιουργήσουν την αντίληψη πως οι κυρώσεις θα “γονατίσουν” την τουρκική Αεροπορία.
Αν επιβληθούν κυρώσεις, τότε πρέπει να δούμε τι επιπτώσεις αυτές θα έχουν σε περίοδο ειρήνης, αλλά και σε περίοδο πολέμου. Βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα και τα αεροσκάφη θα πετούν κανονικά.
Μακροπρόθεσμα θα έχουμε πρόβλημα ειδικά σε περίοδο πολέμου με “γειτονική χώρα”. Συνεπώς οι ισχυρισμοί τους έχουν βάση, αλλά αυτό πρέπει να αναλυθεί υπό το πρίσμα των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουμε.
Διαφορετικά σενάρια προκύπτουν από διαφορετικές πραγματικότητες τόσο σε περίοδο πολέμου όσο και ειρήνης.
Αν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε εμάς διαρκέσουν πολλά χρόνια, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει περίοδος ειρήνης στην περιοχή, τότε εμείς δεν θα έχουμε πρόβλημα.
Θα αρχίσουμε την χρήση των αποθεμάτων που έχουμε. Εχουμε μεγάλο απόθεμα ειδικά για περίοδο ειρήνης .
Οι διαθεσιμότητες των αεροσκαφών μας είναι ήδη πολύ υψηλές. Αν προκύψει πρόβλημα, τότε θα γίνει επιλογή/διαχωρισμός των διαθέσιμων μαχητικών με βάση χαρακτηριστικά, ηλικία, συνθήκες καθώς και άλλα κριτήρια.
Επιπλέον, κάποια τμήματα αεροσκαφών μπορούμε να τα βρούμε στην “μαύρη αγορά”.
Αν πάλι οι κυρώσεις κρατήσουν για χρόνια, τότε είμαστε αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή σημαντικών τμημάτων των αεροσκαφών και να προχωρήσουμε αντικαθιστώντας την δυτική τεχνολογία.
Ας δούμε τι έγινε με το Ιράν. Για παράδειγμα η Τεχεράνη έχει υποστεί μακροχρόνιες κυρώσεις αλλά ακόμη κάποια αεροσκάφη της πετάνε.
Ετσι θα προχωρήσουμε και εμείς… Γνωρίζω ότι έχουν λάβει χώρα σημαντικές συναντήσεις μεταξύ Τ.Ερντογάν και της αμυντικής μας βιομηχανίας για το λόγο αυτό.. Τα τελευταία 2 χρόνια έχει αυξηθεί η χρήση ανταλλακτικών εγχώριας παραγωγής.
Κάνουμε την συντήρηση τους και ξέρουμε πολύ καλά πως λειτουργούν τα δυτικά αεροσκάφη.
Στην έσχατη λύση, μπορούμε είτε να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγή είτε να προμηθευτούμε νέα ή μεταχειρισμένα αεροσκάφη από άλλες χώρες.
Για παράδειγμα έχουμε 4 AWACS γνωστά ως “Peace Eagle”. Επειδή σε αυτά δεν έχουμε στοκ ανταλλακτικών, θα καταστούν μη επιχειρησιακά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τα πράγματα αλλάζουν σε περίοδο πολέμου.
Αν προκύψει πόλεμος με ένα γειτονικό κράτος αμέσως μόλις επιβληθούν οι κυρώσεις, αυτό θα μας αιφνιδιάσει και θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Επειδή κατά την διάρκεια πολέμου, αυτό εξαρτάται και από τον εχθρό, θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε όλο το στοκ των ανταλλακτικών.
Ειδικά αν απαιτηθεί να έχουμε το σύνολο των αεροσκαφών μας στον αέρα με όλο τον διαθέσιμο οπλισμό τους.
Ακόμα θυμόμαστε τι προβλήματα αντιμετωπίσαμε με τα αεροσκάφη μας μετά την “Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου”.
Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει “κόκκινη γραμμή” στις κυρώσεις που θα μας επιβάλλουν οι ΗΠΑ αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε ούτε περιπολίες στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Θέλω να πιστεύω πως το σενάριο του πολέμου με γειτονική χώρα είναι μια ακραία λύση αλλά πρέπει να την λάβουμε υπόψιν”.
Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν τους Κούρδους στη χρήση UAV
Περισσότερα από 23 χιλιάδες φορτηγά τα τελευταία 4 χρόνια με εκατοντάδες αεροσκάφη έχουν αποστείλει οι Αμερικανοί όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους και η πιο πρόσφατη αποστολή είναι αυτή της 9ης Ιουνίου, όπου παρέδωσαν όπλα με 27 φορτηγά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, UAV.
Αμερικανοί εμπειρογνώμονες εκπαιδεύουν τους Κούρδους στην περιοχή Χασέκε Άιν Ίσα (Haseke-Ayn İsa) στη χρήση αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Περισσότερα από 100 UAV παραδόθηκαν στους Κούρδους του PKK σε Συρία και Βόρειο Ιράκ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κουρδική οργάνωση ανέφερε τη χρήση πάνω από 40 UAV που έχει στην κατοχή της, ενώ πηγές αναφέρουν ότι 12 αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι έχουν πάει στην περιοχή τους για να τους εκπαιδεύσουν
Τα περισσότερα από τα UAV που στάλθηκαν στο PKK παραδόθηκαν στις συνοριακές πόλεις Aynel Arab, Ayn İsa, Tel Abyat, Rasulayn, Hakurk. Οι αποστολές έγιναν μετά τις τουρκικές επιθέσεις στην επαρχία Χαρκούκ του βόρειου Ιράκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κούρδοι του Καντίλ ( η οροσειρά που έχουν έδρα οι Κούρδοι ) ζήτησαν από τις ΗΠΑ μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να προστατεύονται από τις τουρκικές επιθέσεις με την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της τουρκικής αεροπορίας.
Τις προηγούμενες ημέρες, 55 φορτηγά οχήματα μετέφεραν υλικοτεχνική και στρατιωτική βοήθεια, προερχόμενα από το βόρειο Ιράκ μέσω του σημείου διέλευσης Semalia.
Τα οχήματα εισήλθαν στην Συρία και συγκεκριμένα στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φορτηγών που έχουν μεταφέρει εφόδια στην περιοχή στα 1.115, (σε συνολικά 13 παρτίδες) που έχουν αφιχθεί στην ανατολική περιοχή του Ευφράτη από τότε που η Διεθνής Συμμαχία και οι SDF ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής”.