Παραμονή της εορτής του Αγίου Αναστασίου του Κυπρίου η Αρχιεπισκοπή παρέλαβε τα συλημένα βημόθυρα του ναού της Περιστερωνοπηγής

Παραμονή της εορτής του Αγίου Αναστασίου του Κυπρίου η Αρχιεπισκοπή παρέλαβε τα συλημένα βημόθυρα του ναού της Περιστερωνοπηγής

Χρονολογούνται στο 1778, εντοπίστηκαν στη Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, στο Κολλέγιο Τέχνης της πόλης Kanazawa και επαναπατρίστηκαν πρόσφατα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Σημαντική η σημερινή μέρα για την Εκκλησία Κύπρου , καθώς  η παραμονή της αυριανής εορτής  του Αγίου Αναστασίου του Κυπρίου, συνέπεσε  με την παράδοση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ των συληθέντων , μετά την τουρκική εισβολή, βημοθύρων  από τον ναό του Αγίου Αναστασίου, ο οποίος βρίσκεται στην Περιστερωνοπηγή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Τα βημόθυρα, τα οποία χρονολογούνται στο 1778, εντοπίστηκαν στη Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, στο Κολλέγιο Τέχνης της πόλης Kanazawa. Ο επαναπατρισμός τους κατέστη δυνατός μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τόκυο και της Εκκλησίας της Κύπρου, με τις αρμόδιες αρχές του Κολλεγίου Τέχνης που κατείχε τα βημόθυρα.

ΦΩΤΟ: Στέλιος Στυλιανού

Η παράδοση έγινε στην διάρκεια λιτής τελετής στο Μέγα Συνοδικό , στην  παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου, της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρος Μαρίνας Ιερωνυμίδουτου Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζιη, του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιαπωνία, Χάρη Μορίτση, του Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου, στην εκκλησιαστική περιφέρεια τού οποίου υπάγεται η ενορία του Αγίου Αναστασίου, της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνας Ιερωνυμίδου Σολομίδου-Ιερωνυμίδου , του πρέσβη της Κύπρου στην Ιαπωνία , Χάρη Μορίτση και άλλων .
Μιλώντας κατά την τελετή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυστόστομος είπε πως επί δεκαετίες πολλές η Εκκλησία  Κύπρου και η Κυβέρνηση εργάστηκαν και συνεργάστηκαν θαυμάσια και πέτυχαν πολλά. Ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλαν στον επαναπατρισμό των βημοθύρων και ευχήθηκε  σύντομα αυτά επιστρέψουν στον χώρο όπου ανήκουν, δηλαδή στην εκκλησία του Αγίου Αναστασίου .

“Εμείς ως Αρχιεπισκοπή δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση και ιδίως με το Υπουργείο Συγκοινωνιών όπου υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αλλά και τα άλλα Υπουργεία που εμπλέκονται, γιατί υπάρχουν άλλες τέτοιες περιπτώσεις”, ανέφερε. Είπε πως εντός των ημερών θα φθάσουν στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες αρκετές εικόνες, οι αρχαιότερες του 17ου και του 18ου αιώνα, αλλά και κάποιες από τις αρχές του 20 αιώνα, “που παίρναμε από πλειστηριασμούς ή αγοράζαμε κατευθείαν και τώρα  θα κοσμούν το Βυζαντινό μουσείο της Αρχιεπισκοπής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα ” από τη μια θλίψη και πόνος για την καταστροφή, την κλοπή και την εμπορία χιλιάδων πολιτιστικών αγαθών στα κατεχόμενα από Τούρκους αρχαιοκάπηλους , αλλά και ικανοποίηση γιατί έπειτα από πολλά χρόνια συντονισμένων προσπαθειών όλων των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών και της Εκκλησίας της Κύπρου καταφέραμε να φέρουμε πίσω στην πατρίδα μας αυτά τα μοναδικά έργα τέχνης και θρησκευτικά σύμβολα της Εκκλησίας της Κύπρου”.

Εξέφρασε την  ευχή και προσδοκία ι να γίνει εφικτή σύντομα η επιστροφή τους στην εκκλησία του Αγίου Αναστασίου στην Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου, “σε μιαν Κύπρο επανενωμένη και απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής”. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι να πετύχουμε αυτό τον στόχο, υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ. Επανέλαβε την ετοιμότητα της πολιτείας να εργαστεί μέχρι να γίνει κατορθωτό να έλθει πίσω στην Κύπρο όλος ο θρησκευτικός και πολιτιστικός πλούτος της χώρας που έχει κλαπεί.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, είπε πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων έδωσε τιτάνιο αγώνα για τον επαναπατρισμό αυτού του ανεκτίμητης αξίας θησαυρού για την Κύπρο. Έπειτα από πολύχρονες και έντονες προσπάθειες επαναπατρίσθηκαν από την Ιαπωνία τα βημόθυρα της κατεχόμενης εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου, τα οποία πέραν από την αρχαιολογική τους σημασία, έχουν επίσης σημαντική συμβολική και θρησκευτική σημασία, ανέφερε.
Είπε πως “ο επαναπατρισμός των βημοθύρων της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου, και γενικότερα ο επαναπατρισμός των έργων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία έχουν τόσο βάναυσα κλαπεί και λεηλατηθεί από τον Τούρκο εισβολέα και από τους αδίστακτους αρχαιοκάπηλους και τα οποία στη συνέχεια πωλήθηκαν στην παγκόσμια μαύρη αγορά έργων τέχνης, στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας για τον τόπο μας”.

Υπογράμμισε ότι  “η Κυπριακή Δημοκρατία θα τους κυνηγά, διότι  η πολιτιστική γενοκτονία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή πουθενά στον κόσμο”.

Η Διευθύντρια τού Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου  είπε πως η υπόθεση του επαναπατρισμού των βημοθύρων αυτών, που είναι και η πρώτη από την ασιατική ήπειρο, κρατά δεκαετίες και η επιστροφή τους από την Ιαπωνία προ μερικών ετών φαινόταν σχεδόν αδύνατη.

Επίσης, επεσήμανε  πως τα τελευταία δυο χρόνια, μετά και τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τόκιο, αναλήφθηκαν περαιτέρω πρωτοβουλίες και εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες για εκ νέου προσέγγιση και συνεννόηση με το Κολέγιο Τέχνης που κατείχε τα βημόθυρα από τη δεκαετία του 90.

Tο εσωτερικό του ναού του Αγίου Αναστασίου Περιστερωνοπηγής, όπως είναι σήμερα. ΦΩΤΟ: Λ. Χαραλάμπους

Τα βημόθυρα τοποθετούνται στην κυπριακή εικονογραφική παράδοση του 18ου αιώνα, της οποίας αποτελούν σημαντι… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος επεσήμανε πως στις μέρες μας, κατά τις οποίες γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την τέχνη και την αξία της, τα εν λόγω βημόθυρα αποτελούν γνήσιο έργο τέχνης, υψηλής αισθητικής, για αυτό και έχουν διατηρήσει τη διαχρονικότητά τους, διότι εκφράζουν το βαθύ αίσθημα πολιτισμού και αξιών των κατοίκων του νησιού μας.

Επίσης, επισήμανε πως το έργο αυτό έχει φιλοτεχνηθεί από ένα άγνωστο για πολλούς δημιουργό, που πρέπει να προβληθεί. Ακόμα ανέφερε πως είναι έτοιμοι όποτε το θελήσει ο Αρχιεπίσκοπος να υποδεχθούν τα βημόθυρα στη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιστερωνοπηγιωτών, Γεώργιος Γεωργίου, αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσπαθειών για επαναπατρισμό των βημοθύρων και ευχαρίστησε όλους για αυτή “τη θεάρεστη επιτυχία την οποία είχαμε”. Εξέφρασε την ελπίδα “πολύ σύντομα η Αγία Πύλη να επανατοποθετηθεί στην εκκλησία του Αγίου Αναστασίου”.

 

 

 

Share this post