Μητσοτάκης: Mόνο αποδεκτό πλαίσιο για το Κυπριακό οι αποφάσεις του ΣΑ
Η δέσμευση της Ελλάδας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως το μοναδικό αποδεκτό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα για σειρά επαφών.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Στεφάνου για την πρόσφατη εκλογή του στην ηγεσία του ΑΚΕΛ και τον διαβεβαίωσε για τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
«Θεωρώ υποχρέωσή μου συναντώ πάντα τους αρχηγούς των κομμάτων της Κύπρου για να έχουμε μία ειλικρινή συνομιλία. Τα θέματα, εξάλλου, τα οποία μας αφορούν απαιτούν πάντα απόλυτο συντονισμό Ελλάδος και Κύπρου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησης.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι μοναδικό αποδεκτό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Προσέθεσε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, καθώς και η απόσυρση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Στεφάνου συζήτησαν και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με έμφαση στις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, τονίζοντας ότι αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας, και δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης, στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβειρα Ελένη Σουρανή, και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Μετά την συνάντηση ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
*Είναι η πρώτη επίσκεψη σας στην Αθήνα με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα και η πρώτη συνάντηση σας με τον κ. Μητσοτάκη πως αποτιμάτε αυτή τη συνάντηση και που σταθήκατε;
-Ήταν μια συνάντηση θα έλεγα μεστή από περιεχόμενο και πολύ διαφωτιστική σε σχέση ειδικά για το Κυπριακό. Ανασκοπήσαμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια μετά την αποτυχία στο Κρανς Μοντανά, το αδιέξοδο και την αναβάθμιση της προκλητικότητας της Τουρκίας και εν γένει της τουρκικής πλευράς.
Συζητήσαμε για το τι δέον γενέσθαι ενόψει αυτής της κατάστασης την οποία χρησιμοποιεί η Τουρκία για να ενισχύει τα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους και επί της θαλάσσης. Για εμάς είναι προφανές είναι ξεκάθαρο ότι στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκτρέψει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού από τα Ψηφίσματα και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, αυτό εμάς θα πρέπει να μας κάνει πιο συνεπείς και πιο επίμονους στην προσπάθεια μας να παραμείνουμε συνεπείς και στο πλαίσιο των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου που προνοούν για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα ΗΕ.
Την ίδια ώρα συζητήσαμε και για την διαδικασία και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να σπάσει το αδιέξοδο και να ασκηθεί πίεση πάνω στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της στο Κυπριακό. Είναι φανερό ότι άλλη επιλογή δεν υπάρχει από το να επιμείνουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κράνς Μοντανά διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και συζητώντας επί του πλαισίου του κ. Γκουτέρες.
Συζητήσαμε επίσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την πρόταση που το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση και με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων αλλά και με την δημιουργία κινήτρων και δυναμικής όπως ζητά και ο ΓΓ του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση και ένας πολύ καλός διάλογος.
*Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι χρειάζεται σε αυτή τη φάση απόλυτος συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου στα θέματα που μας αφορούν. Πως η Αθήνα θα βοηθήσει εμπράκτως.
-Ο συντονισμός είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση. Αντιλαμβάνεστε ότι στις δυσκολίες που υπάρχουν και είναι εμφανείς ενόψει αυτής της Τουρκίας και της συμπεριφοράς της, ότι πρέπει να υπάρχει ο συντονισμός μεταξύ Κύπρου Ελλάδας. Διαχρονικά η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμα της Κύπρου στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και ενόσω το κυπριακό παραμένει ανοικτό είναι φανερό ότι αυτό επηρεάζει τις ελλαδοτουρκικές σχέσεις, άρα η προσπάθεια είναι κοινή. Η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει και στην επίλυση των ελλαδοτουρκικών προβλημάτων αλλά την ίδια ώρα θα βοηθήσει και στην επίλυση μια σειράς άλλων προβλημάτων που είναι πολλά δυστυχώς στην δική μας την περιοχή.
Επίσης, ο κ. Στεφάνου συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα