Το φάντασμα της Λαϊκής Τράπεζας ξυπνά πάλι, αυτή τη φορά από τις ρωσικές αρχές.

Το φάντασμα της Λαϊκής Τράπεζας ξυπνά πάλι, αυτή τη φορά από τις ρωσικές αρχές.

Του Φάνη Μακρίδη*

 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στη Ρωσία φέρουν την υπηρεσία ICR (Investigative Committee of Russia), που είναι η κύρια ερευνητική αρχή στην αχανή χώρα, να έθεσε υπό το μικροσκόπιό της τον πολυεκατομμυριούχο Μικάιλ Νικολάεφ και τις ενδεχόμενες δοσοληψίες του με στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας.

 Αφετηρία για τις εν λόγω έρευνες φέρονται οι συνθήκες υπό τις οποίες το κύριο μετοχικό πακέτο της ιδρυθείσας από τον ίδιο ROSPROMBANK (Ρωσική Βιομηχανική Τράπεζα) πωλήθηκε στη Λαϊκή το 2008 (το 2007 η αρχική συμφωνία).

Μια οικονομική πράξη η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες που διερευνώνται, απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη για τον Νικολάεφ, αλλά και… ορισμένα στελέχη της Κυπριακής Τράπεζας. Η τελευταία, ως γνωστόν, μετά από αξιοπερίεργες εξελίξεις, κατέρρευσε εν τέλει το 2013 προκαλώντας -το λιγότερο- οικονομική απόγνωση σε πολλούς συμπατριώτες μας…

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος κροίσος, περί το 2014, αξιοποιώντας το καθεστώς διαχείρισης στο οποίο βρισκόταν η Λαϊκή, αλλά και την ολιγωρία των κυπριακών Αρχών, κατάφερε να ανακτήσει ακίνητα που βρίσκονταν στην κατοχή της Κυπριακής Τράπεζας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα όσα του καταλογίζονται, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει την ιδιαίτερα επικερδή επιχείρησή του, «Lefkadia». Πρόκειται για πολύ γνωστό οινοποιείο με μεγάλη παραγωγή κρασιού και όγκο εξαγωγών.

 

Λεπτομερείς αναφορές

Όλες τις πιο πάνω πληροφορίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας ρωσική ιστοσελίδα, με αντικείμενο ειδήσεις που αφορούν θέματα ποινικού δικαίου (rucriminal). O Timofey Grishin, που υπογράφει το δημοσίευμα, αναφέρεται λεπτομερώς στην υπόθεση. Καταγράφει, μάλιστα, το όνομα του επικεφαλής εξεταστή των ερευνών της ICR (Roman Vidyukov) για τις δραστηριότητες του Νικολάεφ, αλλά και το αντικείμενο της διερεύνησης. Το εν λόγω ρεπορτάζ αναδημοσιεύεται από αρκετά άλλα ρωσικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Τα όσα καταγράφονται για το κομμάτι που μας αφορά, αυτό της Λαϊκής Τράπεζας, είναι χρονικά σε απόλυτη… συμφωνία με τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό μας οργανισμό.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πορεία των ερευνών και αν οι καταγγελίες στοιχειοθετούνται, η όλη υπόθεση υπενθυμίζει τα εγκλήματα όσων κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες της Λαϊκής Τράπεζας και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους. Χειρισμοί οι οποίοι οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής αλλά και της κυπριακής οικονομίας…

83 εκατ. και… προμήθειες

Το κύριο μέρος του ρεπορτάζ έχει ως θέμα τη συμφωνία (2007) πώλησης του 50.04% της ROSPROMBANK στη Λαϊκή. Η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου του 2008, με την Κυπριακή Τράπεζα να καταβάλλει 83 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της CJSC RPB Holding που ανήκε στον Ρώσο επιχειρηματία Μικάελ Νικολάεφ και είχε υπό τον έλεγχό της την Ρωσική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διερευνώνται καταγγελίες που αναφέρουν ότι και τα 83 εκατομμύρια που δόθηκαν από την Κύπρο περιήλθαν στην κατοχή του επιχειρηματία (1) μέσω της πώλησης αλλά και (2) δανείου που συνήψε εταιρεία του τελευταίου. Αφήνονται σκιές για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να γίνει δικαιούχος ολόκληρου του ποσού.

Γίνεται ακόμη λόγος για πληροφορίες των ανακριτών ότι από την αγοραπωλησία προέκυψαν προμήθειες για στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο πρώην διαχειριστής του Κυπριακού Τραπεζικού Οργανισμού Κρις Παύλου, τον Οκτώβριο του 2016, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ήταν χείμαρρος. Είχε πει ότι κάποιοι πηγαινοέρχονταν από τη Λεμεσό στη Ρωσία για μίζες και είχε αφήσει σαφείς αιχμές για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ROSPROMBANK. Είχε κάνει λόγο για ένοπλους άνδρες που είχαν εισέλθει σε συγκεκριμένο χώρο, για να αποτραπεί συμφωνία που ήταν προς όφελος των καταθετών της Λαϊκής.

Ολιγωρία κυπριακής κυβέρνησης

Βάσει των όσων καταγράφονται στο ρεπορτάζ, η διεύθυνση της ROSPROMBANK, παρά την πώληση πέραν του 50% των μετοχών της, ελεγχόταν διοικητικά από τον Νικολάεφ, μέσω δικών του ανθρώπων που βρίσκονταν στο Δ.Σ. της τράπεζας. Ο 63χρονος επιχειρηματίας, υπό συνθήκες που φέρονται να είναι υπό διερεύνηση, «ξόδεψε τα κεφάλαια της τράπεζας και των Κυπρίων, για να χρηματοδοτήσει τις εταιρείες του…», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Αναφέρεται ακόμη στην κατάρρευση της Λαϊκής και την ολιγωρία της κυβέρνησης της Κύπρου. Έτσι, λοιπόν, όπως σημειώνεται, από τη στιγμή που «η κυβέρνηση της Κύπρου δεν ασχολήθηκε με τα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας που κληροδοτήθηκαν και δεν υπήρχαν πλέον υποχρεώσεις στους προηγούμενους διευθυντές της Λαϊκής Τράπεζας», ο Νικολάεφ το 2014 κατάφερε να ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία της ROSPROBANK για τα οποία προηγουμένως είχε εισπράξει χρήματα. Προβάλλεται, ακόμη, η θέση ότι το real estate (ακίνητα κτλ.) πωλήθηκε για πολύ μικρό ποσό στην εταιρεία του Νικολάεφ.

«Τίποτα δεν θα με εξέπληττε…»

«Όταν ανέλαβα τη διαχείριση (σημ. Απρίλιος 2015) της Λαϊκής κι άρχισα να εξετάζω τα δεδομένα, δεν μπορούσα να βρω νόημα στην αγορά της ROSPROMABNK. Δεν υπήρχε λόγος να γίνει αυτή η κίνηση…».

Το πιο πάνω ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε στον «Π» ο πρώην διαχειριστής της Κυπριακής Τράπεζας. Ο λόγος για τον Κρις Παύλου, ο οποίος δέχθηκε να μας μιλήσει από το εξωτερικό όπου βρισκόταν.

«Με καλάσνικοφ…»

Όταν θέσαμε υπ’ όψιν του τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που καταγράφονται σε ρωσικά ΜΜΕ για τον Νικολάεφ και τη Ρωσική Τράπεζα, σχολίασε ότι «τίποτα δεν θα με εξέπληττε…». Θυμήθηκε μια συμφωνία μεταξύ Λαϊκής και ROSPROMBANK: «Μπήκε η μαφία μέσα με καλάσνικοφ. Είχα μιλήσει και στη Βουλή για την εμπλοκή της μαφίας. Είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά».

Για τον επιχειρηματία Μικάιλ Νικολάεφ ανέφερε ότι «φαίνεται πως αυτός είχε τον έλεγχο της ROSPROMBANK». Και πρόσθεσε: «Μόνο ακουστά τον έχω. Επιχείρησα να τον συναντήσω στο πλαίσιο των προσπαθειών μου να ανακτήσω ό,τι μπορούσα για τους καταθέτες της Λαϊκής, για να εξυγιανθεί η τράπεζα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ούτε ήθελε να εμφανίζεται».

«Αστεία πράγματα»

Του ζητήσαμε να επεκταθεί για τις καταγγελίες που είχε κάνει περί μιζών και εμπλοκής της μαφίας στις συγκεκριμένες συμφωνίες. Αφού πρώτα σχολίασε ότι κανείς δεν ήθελε να διερευνηθεί η υπόθεση της Λαϊκής, πρόσθεσε: «Δεν έγιναν ποτέ ανακρίσεις στην Κύπρο. Αστεία πράγματα και από την Επιτροπή Πική. Γίνεται να διερευνώνται τα αίτια για την κατάρρευση της οικονομίας και στο πόρισμα να μην υπάρχει ούτε μια αναφορά για τη Λαϊκή; Χωρίς μια λέξη; Σε κάποιες στιγμές ένιωθα ότι θα έχανα τα λογικά μου».

«Ακόμα περιμένω»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσωπικές του ενέργειες για να καταγγείλει κάποια συμβάντα: «Πήγα σε δυο γενικούς εισαγγελείς. Και στον Πέτρο Κληρίδη και στον Κώστα Κληρίδη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια συνάντηση μου με τον Κώστα Κληρίδη το 2017. Του έδωσα κάποια έγγραφα και μου είχε πει ότι θα τα συζητούσε με το γενικό ελεγκτή και ότι θα μας έφερνε σε επαφή. Είχε πει ότι θα μου τηλεφωνούσε μόλις είχε νεότερα. Πέρασαν τέσσερα χρόνια κι ακόμη περιμένω».

Πρόσθεσε ότι ούτε με την Αστυνομία βρέθηκε άκρη: «Είχα πει στην Αστυνομία ότι ξέρω τη Λαϊκή καλύτερα από κάθε άλλον. Του είπα να με καλέσουν ακόμα και για ανάκριση ως ελεγχόμενο. Να μου κάνουν caution. Τίποτε… Κανένας δεν ήθελε να ανοίξει το κεφάλαιο της Λαϊκής».

«Πουλάτε, πουλάτε…»

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να κρατήσει εν ζωή την τράπεζα: «Ως διαχειριστής θεωρούσα ότι μπορούσα να αντλήσω μέχρι και ένα δισεκατομμύριο και να κρατήσω εν ζωή την τράπεζα. Με καλούσαν να πωλώ περιουσιακά στοιχεία όσα όσα. Επέμενα. ‘Όχι, είμαι τραπεζίτης’, τους έλεγα. Πρέπει να την αφήσουμε εν ζωή. ‘Πουλάτε, πουλάτε…’, ήταν η απάντηση που έπαιρνα».

«Ποτέ το έγγραφο…»

Μίλησε και για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να ενεργήσει ως διαχειριστής όπως ήθελε: «Καταρχάς, στην ουσία, ήμουν υπάλληλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Λογοδοτούσα στην Αρχή Εξυγίανσης (ΑΕΞ) που αποτελείτο από τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και το Διοικητικό της Συμβούλιο. Άσχετα αν δεν ήθελαν να το λέγω. Δεν είχα έγγραφα στη διάθεσή μου για να γνωρίζω τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας. Όπως είχα δηλώσει και σε πρόσφατη συνέντευξή μου, δεν είχα πρόσβαση σε βασικά στοιχεία που αφορούσαν την οικονομική κατάσταση της Λαϊκής. Για να καταλάβετε, δεν είδα ποτέ μου το έγγραφο της αγοραπωλησίας της ROSPROMBANK. Διερωτώμαι: Πώς μπορείς να κάνεις κούρεμα 6 δισεκατομμυρίων και να μην δίνεις στους καταθέτες, ούτε σε κανέναν άλλο, εξήγηση πού πήγαν αυτά τα λεφτά τους; Και λέω 6 δισεκατομμύρια για το κούρεμα, γιατί ξεχνούν τα αξιόγραφα και όλα τα άλλα που είχαν οι επενδυτές, γύρω στο 1,7 δις. Και ήταν και τα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κτήρια…».

Ο κ. Παύλου, μετά από ερώτησή μας, εξέφρασε την άποψη ότι η Λαϊκή, από τη στιγμή που είχε αγοράσει το 50.04% των μετοχών της ROSPROMBANK, θα μπορούσε να ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία. «Εξάλλου, στη Ρωσική Τράπεζα είχαν μεταφερθεί χρήματα καταθετών της Λαϊκής. Τα χρήματα από την Κύπρο είναι που χάθηκαν», σχολίασε.

Μας μίλησε και για τα αίτια κατάρρευσης της τράπεζας: «Είναι διεθνής νόμος στον τομέα του banking. Έχεις 100 λίρες, δεν πρέπει να δίνεις δάνεια περισσότερα από 75-80. Η Λαϊκή είχε δάνεια 140. Θυμάμαι το 2011 που είχα στείλει μήνυμα στον τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για την κατάσταση της Λαϊκής. Είχα μιλήσει σε κάποιους λειτουργούς και τους είπα να μεταφέρουν τις ανησυχίες μου. Η απάντησή του ήταν: ‘Πείτε στον κ. Κρις ότι όλα είναι υπό έλεγχο’ (σημ. «under control» η έκφραση που χρησιμοποίησε)».

  • Ο κ. Παύλου εργάστηκε ως τραπεζίτης για χρόνια στο εξωτερικό (Τόκυο, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Βέλγιο, Λονδίνο), ενώ ήταν και μέλος εκτελεστικών συμβουλίων χρηματοοικονομικών οργανισμών. Μεταξύ άλλων, δούλεψε στη Barclays Bank, στην HSBC και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, πριν επιστρέψει για τη Λαϊκή.

Έκανε λόγο για ατασθαλίες…

Ούτε στον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) Άδωνι Παπακωνσταντίνου προκάλεσαν αίσθηση τα όσα γράφτηκαν στη Ρωσία σε σχέση με τις έρευνες σε βάρος του πρώην ιδιοκτήτη της ROSPROMBANK.

«Γνωρίζω ότι υπήρχε θέμα με μη εξασφαλισμένα δάνεια και ότι υπήρχαν υποψίες για ξέπλυμα», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, για να σχολιάσει ως ακολούθως: «Τίποτε δεν με εκπλήσσει πλέον…».

Εξήγησε την πιο πάνω αναφορά του, κάνοντας λόγο για ατασθαλίες, παραπέμποντας σε ένα γνωστό μεν, αξιοπρόσεκτο δε γεγονός: «Τα βιβλία της Λαϊκής, από το τέταρτο 3μηνο του 2012 μέχρι και το πρώτο 3μηνο του 2013, δεν είναι υπογεγραμμένα από κανέναν από τους τρεις διαχειριστές που ανέλαβαν τη Λαϊκή. Ούτε από την κ. Άντρη Αντωνιάδου, ούτε από τον κ. Κρις Παύλου, ούτε από τον νυν διαχειριστή Κλεόβουλο Αλεξάνδρου…».

Και συνέχισε: «Ο κ. Παύλου, όταν ανέλαβε, ζήτησε να γίνει έλεγχος για να μπορέσει να υπογράψει τα βιβλία. Από την Αρχή Εξυγίανσης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου του είπαν ότι δεν ήθελαν να πληρώσουν ακόμη 200.000 ευρώ. Κι αυτό τη στιγμή που είχαν ήδη δοθεί εκατομμύρια για ελέγχους που δεν ήταν επαρκείς…».

Ρωτήσαμε τον κ. Παπακωνσταντίνου για το μέλλον της Λαϊκής και, από τη στιγμή που δεν μπορούν να γίνουν ενέργειες εξυγίανσης, τι θα γίνει με τους καταθέτες. Απάντησε ότι «με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου η υπόθεση είναι στο δικαστήριο για τη διαδικασία εκκαθάρισης. Όταν τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας υπολογίζονταν περί τα 900 εκατομμύρια δεν είχαν γίνει ενέργειες. Τώρα είναι περί τα 200.000,000… Σύμφωνα με τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ωστόσο, τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής ανέρχονταν στα 670.000,000 ευρώ».

Τον Νοέμβριο για Rosprombank

Ο νυν διαχειριστής της Λαϊκής Τράπεζας Κλεόβουλος Αλεξάνδρου ανέφερε στον «Π» ότι για τη Rosprombank εκκρεμεί διαδικασία ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου τον προσεχή Νοέμβριο. Πρόσθεσε ότι «έχουμε δικηγόρους που παρακολουθούν τις διαδικασίες για λογαριασμό μας». Είπε πως δεν συνάντησε τον Μικάιλ Νικολάεφ, αν και γνωρίζει ότι είχε λόγο στη Rosprombank. Πάντως, σε σχόλιό του μας ανέφερε ότι η υπό διαχείριση Λαϊκή δεν ήταν σε θέση να επωφεληθεί από τα περιουσιακά στοιχεία της ROSPROMBANK.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Αλεξάνδρου ανέλαβε καθήκοντα διαχειριστή το 2017.

MIGO-ΔΑΝΕΙΑ

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο

Όπως έγινε γνωστό, μετά από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα σε Ελλάδα, η Λαϊκή είχε παραχωρήσει δάνεια ενός δισεκατομμυρίου στη Marόn Investment Group (MIG). Οι αποκαλύψεις έκαναν λόγο για ένα μακρύ κατάλογο με ονόματα συνεργατών και φίλων του πρώην ισχυρού άνδρα της Marfin Laiki Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά και συνδεδεμένων με τη Marόn Investment Group (MIG) ατόμων, που έλαβαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Το ακριβές ποσό ανερχόταν σε 976 εκατομμύρια.

Σχετική λίστα είχαν παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον γενικό εισαγγελέα και τον πρόεδρο της Βουλής, οι Ελλαδίτες πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και πρώην βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυπριακές εταιρείες και ιδιώτες πήραν δάνεια από τη Λαϊκή περί το 2008 με τον όρο να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για την αγορά μετοχών της MIG. Η τελευταία φέρεται να αγόρασε το Hilton με… δανεικά από την κυπριακή τράπεζα.

Καταδικάσθηκε το 2019 ο πρόεδρος του δ.σ. της… κυπριακής ROSPROMBANK

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον πρώην πρόεδρο της Rosprombank Σεργκέι Σαλογκούμποφ. Ο τελευταίος φέρεται να έδωσε μαρτυρία στην υπηρεσία ICR για τα όσα είχαν συμβεί μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ROSPROMBANK στη Λαϊκή.

Εδώ να σημειωθεί ότι ο Σαλογκούμποφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε χρόνων.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας στις 17 Δεκεμβρίου του 2019, η καταδίκη του είχε να κάνει με υπεξαίρεση ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο καταδικασθείς το 2016, μαζί με άλλα πρόσωπα, συνωμότησαν για να υπεξαιρέσουν περιουσία 730 εκατομμυρίων ρουβλιών από την Rosprombank, η οποία από το 2007 στα χαρτιά ήταν υπό τον έλεγχο της Λαϊκής.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμη πως το έγκλημα συνετελέσθη μεταξύ του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2016. Μια ανώτερη διευθύντρια, η Όλγκα Σαμπέροβα, με τους συνεργούς της συνήψε εικονικές συμφωνίες. Έτσι, σύμφωνα πάντα με την επίσημη θέση της ICR, οικειοποιήθηκαν από την τράπεζα περιουσία 11 εκατομμυρίων δολαρίων, την ευθύνη των οποίων είχε ο Σαλογκούμποφ ως εκτελεστικός διευθυντής και προκάλεσαν μεγάλης κλίμακας ζημιά στην τράπεζα.

Η Σαμπέροβα τοποθετήθηκε στη λίστα καταζητούμενων προσώπων με κατηγορίες υπεξαίρεσης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακάλεσε την άδεια της Rosprombank, τον Σεπτέμβριο του 2016, για αδυναμία να τηρήσει τον τραπεζικό νόμο. Τον Νοέμβριο του 2016, το Εμπορικό Δικαστήριο της Μόσχας κήρυξε τη χρεωκοπία του οικονομικού οργανισμού.

ΦΩΤΟ : Μικάιλ Νικολάεφ

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ”

Share this post