Στο Δικαστήριο για την παρακοή των διαταγμάτων για τον κορονοϊό ο Μόρφου Νεόφυτος
Στο δικαστήριο οδηγείται μεθαύριο , 4 Αυγούστου, ο Μητροπολίτης Μόρφου Nεόφυτος για τη Θεία Λειτουργία και Καθαγιασμό των Υδάτων, ανήμερα Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου, στην Ευρύχου, και μετά την άρνησή του να πληρώσει το εξώδικο των €300 που του επιβλήθηκε.
Είναι ενδιαφέρον ποιά στάση θα κρατήσει το Δικαστήριο δεδομένου ότι ο Μητροπολίτης δεν έχει safepass, αφού δεν έχει εμβολιαστεί , ενώ αρνείται και το rapid test.
Μιλώντας στο Alpha ο συνήγορος του Μητροπολίτη Μόρφου, Νίκος Κληρίδης, είπε ότι, όπως σε κάθε υπόθεση που χειρίζεται, και σε αυτήν θα επισημάνει ότι “όλα τα διατάγματα είναι και παράνομα και αντισυνταγματικά”.
Πρόσθεσε ότι η περίπτωση της υπόθεσης του Μητροπολίτη Μόρφου, διαφοροποιείται από τις υπολοιπες 27 ,που χειρίζεται που αφορούν συνήθως πιστούς που είτε δεν φορούσαν μάσκα, είτε ήταν περισσότεροι στο ναό, αφού αφορά “κατ’ ισχυρισμό παρότρυνση του κοινού να παραστεί σε παράνομη συγκέντρωση, έτσι αναφέρει η ποινική δίωξη”.
Ο κ. Κληρίδης εξηγεί ότι με βάση το κατηγορητήριο “ο Μητροπολίτης εξήγειρε πολίτες στο να συγκεντρωθούν παράνομα και αυτό αφορά τη Λειτουργία” .
“Δεν εξήγειρε κανέναν, ο Μητροπολίτης είναι ιεράρχης και βάσει των θρησκευτικών του καθηκόντων καλεί τους πιστούς είτε να εκκλησιαστούν είτε να προσέλθουν όσοι θέλουν, δεν εξανάγκασε κανένα, σε διάφορες τελετές που έχουν σχέση με τη θρησκέια μας”, είπε.
Ασύστολα ψεύδη τα περί δωρεάν rapid test
«Ως σενάριο πάσχουσας ψυχικά φαντασίας και ασύστολα ψεύδη, που στοχοποιούν, για ακόμη μία φορά, το πρόσωπο του Μητροπολίτη Μόρφου, με σκοπό τη δημιουργία σύγχυσης στους πολυποίκιλα ταλαιπωρημένους ήδη Κυπρίους, ένεκα των καταστάσεων των ημερών μας», χαρακτηρίζει το κείμενο, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και αναφέρεται σε παροχή δωρεάν ράπιντ τεστ από τη Μητρόπολη, ο Μητροπολίτης Μόρφου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητρόπολης:
“Με το παρόν, ανακοινώνουμε επίσημα και κατηγορηματικά ότι τα κείμενα που κυκλοφόρησαν σήμερα στο Facebook και αναμεταδίδονται από διάφορους σε ποικίλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως δήθεν «η επιστημονική και ιατρική ομάδα της Μητροπόλεως Μόρφου… σε συμφωνία με κάποιους επιχειρηματίες» που είναι παρά το πλευρό του Μητροπολίτη Μόρφου, έχει διευθετήσει από αύριο να πληρώνουν τα rapid test σε όλους τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν και ότι « ο Άγιος Μόρφου θα ανακοινώσει όλα τα φαρμακεία», όπου θα διενεργούνται τα δωρεάν αυτά τέστ, αποτελούν σενάριο πάσχουσας ψυχικά φαντασίας και είναι ασύστολα ψεύδη, που στοχοποιούν, για ακόμη μία φορά, το πρόσωπο του Μητροπολίτη Μόρφου, με σκοπό τη δημιουργία σύγχυσης στους πολυποίκιλα ταλαιπωρημένους ήδη Κυπρίους ένεκα των καταστάσεων των ημερών μας.
Όσο ανύπαρκτη είναι «η επιστημονική και ιατρική ομάδα της Μητροπόλεως Μόρφου», τόσο ανύπαρκτοι είναι και οι «επιχειρηματίες που είναι δίπλα» του Μητροπολίτη Μόρφου. Το μόνο βέβαια υπαρκτό είναι το νοητικό έλλειμα του συντάκτη (ή των συντακτών) των εν λόγω κειμένων.
Γι᾽ αυτό παρακαλούμε όλους τους αναγνώστες των εν λόγω κειμένων όπως τα αγνοήσουν”.
Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης: Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να ζητήσει αποζημιώσεις από τον ανεμβολίαστο
Ένας πολίτης ο οποίος εμβολιάστηκε για την Covid-19 και στη συνέχεια μολύνθηκε από μη εμβολιασμένο πρόσωπο, τότε ο πρώτος μπορεί να στραφεί εναντίον του τελευταίου που τον μόλυνε, μέσω δικαστηρίου και να απαιτήσει αποζημιώσεις. Αυτό αναφέρει με ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης ο νομικός, Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης έγραψε συγκεκριμένα:
«Είναι νομικό δικαίωμα κάποιου να μην εμβολιαστεί
Αν όμως κάποιος εμβολιάστηκε και μολύνθηκε από μη εμβολιασμένο πρόσωπο μπορεί να στραφεί ενάντιο του τελευταίου που τον μόλυνε και να απαιτήσει αποζημιώσεις
Λαμβάνοντας την απόφαση του μη εμβολιασμού να είναι και αυτό στα υπόψη».
Είναι νομικό δικαίωμα κάποιου να μην εμβολιαστεί
Αν όμως κάποιος εμβολιάστηκε και μολύνθηκε από μη εμβολιασμένο πρόσωπο μπορεί να στραφεί ενάντιο του τελευταίου που τον μόλυνε και να απαιτήσει αποζημιώσεις
Λαμβάνοντας την απόφαση του μη εμβολιασμού να είναι και αυτό στα υπ όψη.— Christos Triantafyllides (@TriantaCY) August 1, 2021
Κληθείς από το politis.com.cy να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις επί της πιο πάνω ανάρτησής του, ο κ. Τριανταφυλλίδης, αφού ξεκαθάρισε αρχικά πως πρόκειται για νομικά θέματα είπε πως κάτι τέτοιο δύναται να σταθεί ενώπιον δικαστηρίου, νοουμένου ότι το εμβολιασμένο άτομο μπορεί να αποδείξει πως έχει μολυνθεί από ένα μη εμβολιασμένο.
Αυτό σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη μπορεί να γίνει αφού ο εμβολιασμένος πολίτης μπορεί να επικαλεστεί την υπερισχύουσα άποψη της επιστημονικής κοινότητας τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς η οποία είναι υπέρ των εμβολιασμών. Αυτό, σύμφωνα με τον νομικό, σημαίνει πως εάν ένας εμβολιασμένος μολυνθεί από κάποιον μη εμβολιασμένο ο οποίος δεν ακολουθεί τη θέση που επικράτησε στην επιστημονική κοινότητα κάτι το οποίο έχει δικαίωμα να το πράξει, ενδεχόμενα υπόκειται σε πληρωμή αποζημιώσεων από το άτομο από το οποίο μολύνθηκε νοουμένου ότι υπάρχουν τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Ξεκαθάρισε πως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ενώπιον δικαστηρίου, ωστόσο αποτελεί μια γενική αρχή.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης έφερε ως παράδειγμα υποθέσεις ιατρικής αμέλειας οι οποίες οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις εξήγησε, θα πρέπει να αποδειχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ότι ο γιατρός δεν ακολούθησε τη συνηθισμένη μέθοδο όπως εφαρμόζεται με βάση την άποψη της επιστημονικής κοινότητας και τότε θα θεωρηθεί ένοχος. Σε περίπτωση πρόσθεσε, που ο γιατρός ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία αλλά για κάποιο λόγω κάτι δεν πήγε καλά στην εγχείρηση ή την ανάρρωση τότε το δικαστήριο δεν θα θεωρήσει ότι ήτο ιατρικά αμελής.