Έξι επιπρόσθετα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας COVID 19
Υπουργός Υγείας: “Τα στρατόπεδα «εμβολιασμένων» και «μη εμβολιασμένων» δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό μας. Υπάρχουν ειδικοί, επιστήμονες, πιο καταρτισμένοι από εμάς και αξίζει να τους ακούσουμε, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους”.
Ο υπουργός Υγείας , Μιχάλης Χατζηπαντέλλας, δήλωσε ότι όλοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας χειροτερεύει. Τα κρούσματα, σημείωσε, αυξάνονται ραγδαία, ενώ μέσα σε λίγες μέρες πολλαπλασιάστηκαν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και πολλοί συνάνθρωποί μας, ασθενείς με κορωνοϊό, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ο υπουργός , μελέτησε όλα τα δεδομένα, τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίστηκε η λήψη κάποιων επιπρόσθετων μέτρων “με μοναδικό στόχο να σταματήσουμε τον καλπασμό του φονικού ιού που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων μας. Οφείλουμε να προστατέψουμε αυτούς που αγαπάμε. Όλοι μαζί να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας πίσω, απαλλαγμένοι από κάθε ίχνος απειλής της Δημόσιας Υγείας”.
Ο κ. Χατζηπαντέλλας ανέφερε επίσης:
“Υπάρχουν «όπλα» για να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε, τον μεγαλύτερο εχθρό της ανθρωπότητας. Οι ειδικοί σε όλο τον πλανήτη, συμφωνούν ότι είναι ο εμβολιασμός και τα ατομικά μέτρα προστασίας. Οι εμβολιασμοί μπορούν να προσφέρουν προστασία από τις μεταλλάξεις του ιού.
Αισθανόμαστε ότι, ως κοινωνία, είμαστε στον σωστό δρόμο. Η πλειονότητα των συμπολιτών μας έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου σε ποσοστό που θα ξεπεράσει το 70% τις επόμενες ημέρες, ενώ το πέραν του 60% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Επιβάλλεται, όμως να συνεχίσουμε. Ο μεγάλος στόχος δεν είναι μακριά.
Η εφαρμογή νέων διαδικασιών για τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση των πολιτών για εμβολιασμό, έχει ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια με τα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης, με τις κινητές μονάδες, έχει αγκαλιαστεί και στέλνει αισιόδοξα μηνύματα.
Εκτιμούμε αφάνταστα τις θυσίες των συνανθρώπων μας. Και πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με κανένα. Οποιαδήποτε μορφή αντιπαράθεσης, είναι μάταια και ανώφελη. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και τυγχάνουν της δέουσας προσοχής.
Τα στρατόπεδα «εμβολιασμένων» και «μη εμβολιασμένων» δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό μας. Δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας. Σεβόμαστε τις όποιες επιφυλάξεις, τις όποιες ενστάσεις. Υπάρχουν, όμως, ειδικοί, επιστήμονες, πιο καταρτισμένοι από εμάς και αξίζει να τους ακούσουμε, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους. Σε αυτόν τον αγώνα, όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι!
Επιβάλλεται, να ακολουθήσουμε πιστά κάποια μέτρα για να περιορίσουμε τον κίνδυνο. Να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς την ελευθερία μας. Καλούμε ιδιαίτερα τους νέους να αγκαλιάσουν την όλη προσπάθεια για να προστατεύσουν πρωτίστως τους εαυτούς τους. Κι ύστερα την οικογένειά τους και το σύνολο της κοινωνίας μας”.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
1. Αναστολή λειτουργίας κατασκηνώσεων. Οι κατασκηνώσεις που είναι σε εξέλιξη πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους μόλις τερματιστεί η τρέχουσα φιλοξενία ατόμων, το αργότερο μέχρι 23 Ιουλίου.
2. Επιτρέπεται η εξυπηρέτηση θαμώνων σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα ανά τραπέζι. Όλοι οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι και σε όλες τις περιπτώσεις απαγορεύεται ο χορός. Από την απαγόρευση για χορό, εξαιρούνται τα υποστατικά/επιχειρήσεις που θα φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού οφείλει να ενημερώνει γραπτώς το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες.
3. Εισαγωγή SafePass σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου ανά πάσα στιγμή συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων της επιχείρησης, μέχρι τις 31 Ιουλίου.
4. Προσκόμιση SafePass για εξυπηρέτηση πολιτών σε υπηρεσίες του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε τράπεζες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακτοπλοϊκά επιβατικά σκάφη, κοκ.
5. Απαγόρευση των επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας ή/και άλλες δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν SafePass. Δεν συστήνεται η έξοδος στους ενοίκους. Με την επιστροφή τους στον χώρο διαμονής τους, θα πρέπει να προσκομίζεται αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test.
6. Αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους από 350 σε 450 πρόσωπα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού οφείλει να ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, για να του δίδεται σχετική έγκριση.
Οι αποφάσεις τίθενται σε ισχύ από τις 20 Ιουλίου 2021 και θα ρυθμιστούν με Διάταγμα.
Σε σχέση με το νέο εγχείρημα των κέντρων ελεύθερης προσέλευσης του κοινού για εμβολιασμού είναι ένα πρωτοποριακό μέτρο, που τολμήσαμε να εφαρμόσουμε στην Κύπρο, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε : ” Οι πολίτες το αγκάλιασαν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να το αναβαθμίσουμε. Ο λόγος που δεν διατέθηκαν εξ αρχής μεγάλες ποσότητες εμβολίων είναι για να αποφύγουμε τη σπατάλη από τη μη χορήγησή τους, αφού τα εμβόλια εάν δεν χορηγηθούν καταστρέφονται”.
Κίνητρα για εμβολιασμό
Το ενδιαφέρον εταιρειών και οργανισμών να παρέχουν κίνητρα με στόχο τον εμβολιασμό, ενισχύει τη γενικότερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης ανάμεσα στους νέους, δήλωσε ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Σεντώνας είπε ότι «προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στους νέους έως 30 ετών, έχει καταγραφεί το ενδιαφέρον που επέδειξαν ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί δημοσίου δικαίου για παραχώρηση κινήτρων για προώθηση του εμβολιασμού, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης.
Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.besafe.gov.cy στην οποία έχουν ήδη αναρτηθεί όλες οι πληροφορίες αναφορικά με τα κίνητρα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, προς ενημέρωση και διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Η κατάσταση με τα κίνητρα είναι αναρτημένη επίσης και στην ιστοσελίδα του ΓΤΠ (www.pio.gov.cy/coronavirus).
Το ενδιαφέρον εταιρειών και οργανισμών να παρέχουν αυτά τα κίνητρα, ενισχύει τη γενικότερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης ανάμεσα στους νέους, οι οποίοι με τον εμβολιασμό, πρώτιστα προστατεύουν τον εαυτό τους, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν στην επέκταση της ανοσίας στην κοινότητα.
Στον κατάλογο, ο οποίος βρίσκεται στους διαδικτυακούς χώρους περιλαμβάνονται 13 εταιρείες και οργανισμοί. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν την περιγραφή των κινήτρων και ακολουθώντας τον σχετικό σύνδεσμο μπορούν να λάβουν γνώση για τη διαδικασία εξασφάλισης.
Η πλειοψηφία των κινήτρων αυτών αφορά τις ηλικίες 18 έως 30. Κάποιοι από τους οργανισμούς έχουν καθορίσει διαφορετικό ηλικιακό εύρος που δεν υπερβαίνει ωστόσο την ηλικία των 30 ετών.
Σε σχετική ερώτηση απάντηση ότι «πρόκειται για κίνητρα που παρέχουν οι ίδιες οι εταιρείες και οι οργανισμοί, όμως, οπωσδήποτε θα είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους και την επόμενη περίοδο, προκειμένου τα κίνητρα αυτά να δοθούν με τον σωστό τρόπο και με τη σωστή διαδικασία».
Απαντήσεις Σε Συχνές Ερωτήσεις Για Τις Αποφάσεις Του Υπουργικού Συμβουλίου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd