Η Μητρόπολη Ίμβρου & Τενέδου
Σήμερα η Μητρόπολή Ίμβρου και Τενέδου είναι η τρίτη κατά σειρά ζωντανή Μητρόπολη του Οικουμενικού Θρόνου εντός της Τουρκίας.
Μεχρι το 1963, η Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου ζει μία περίοδο ανόδου, υπό την φωτισμένη ποιμαντορία των Μητροπολιτών Ιακώβου (Παπαπαΐσιου) και Μελίτωνος (Χατζή). Το 1964 όλα αλλάζουν . Αρχίζει να εφαρμόζεται το «πρόγραμμα διάλυσης» και ξεκινά ίσως η πιο σκληρή περίοδος για την ιστορία της εκκλησίας της Ίμβρου και της Τενέδου. Αφανισμός κυριολεκτικά, προσφυγιά, δήμευση περιουσιών, διάλυση της ομογενειακής εκπαίδευσης, και πολλά άλλα συνθέτουν τον χάρτη της πλήρους καταστροφής. Τόμοι ολόκληροι πρέπει να γραφτούν για να σκιαγραφηθεί μόνον αυτή η οδυνηρή περίοδος. Αυτά σημειώνει σημειώνει στην μελέτη του, με τίτλο ” Η Μητρόπολη Ίμβρου & Τενέδου”, η οποία δημοσιεύεται στον πρώτο τόμο της επετηρίδα της Εταιρείας Μελέτης Ίμβου και Τενέδου, ο νέος Μητροπολίης της Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου κ. Κύριλλος . Κι΄όταν, τονίζει ο κ. Κύριλλος, ” όλα έδειχναν ότι το τέλος είναι εγγύς, τότε ο Θεός έστειλε έναν καινούργιο βλαστό στην Ίμβρο, τον Δημήτριο Αρχαντώνη, γιο του Χρήστου και της Μερόπης απο τους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου, και ένα από τα τέσσερα αδέρφια της παραπάνω οικογένειας. Αυτός ο νέος Ίμβριος βλάστησε, αυξήθηκε, ανέβηκε, άνθισε, καρποφόρησε και σήμερα επί 30 χρόνια είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο «Πάνυ», ο Ίμβριος και Ίμβριολάτρης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος,απο την πρώτη στιγμή που εισήλθε στον ιερό κλήρο, (13 Αυγούστου 1961) μέχρι και σήμερα, δαπανήθηκε κυριολεκτικά να αναστήσει, να αναδιοργανώσει, να ξαναζωντανέψει τα νησιά της ιδιαίτερης πατρίδας του, την Ίμβρο και την Τένεδο.
Σήμερα η Μητρόπολή Ίμβρου και Τενέδου είναι η τρίτη κατά σειρά ζωντανή Μητρόπολη του Οικουμενικού Θρόνου εντός της Τουρκίας. Παρά τις οποιεσδήποτε συνθήκες ζει μία καινούργια άνοιξη, η οποία οφείλεται στο ότι κατάφερε η Ίμβρος να αναδείξει τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη, βλαστό βγαλμένο από τα σπλάχνα της.
Ο Μητροπολίτης δίνει το παράδειγμα για τον ευπρεπισμό κοιμητηρίου
Ίμβρος Θεοφάνεια 2021
Οι ενοριακοί ναοί αναστηλώθηκαν, τα παρεκλήσια και τα εξωκκκλήσια ανακαινίστηκαν.Τα Αγιορείτικα μετόχια επανιδρύθηκαν, ιερείς και διάκονοι με φόβο Θεού διακονούν τα Ιερά θυσιαστήρια και τον λαό του Θεού και οι πιστοί μέσα στο νοητό σκάφος της Εκκλησίας πορεύονται την κατά χάριν Θέωση και πορεία προς την Βασιλεία των ουρανών”.
*Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενένδου Κύριλλου Συκή
Η Ιερά Μητρόπολις Ίμβρου και Τενέδου υπό του Μητροπολίτη Κύριλλου Συκή by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
*Ο Μητροπολίτης Ίμβρου Κύριλλος (κατά κόσμον Ιωάννης Συκής), μικρασιατικής καταγωγής, γεννήθηκε στο χωριό Λάμπου Μύλοι της Λέσβου στις 11 Νοεμβρίου 1963. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1988. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1990 και Πρεσβύτερος τον Μάρτιο του 1991. Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Μυτιλήνης και ως Εφημέριος στη Σμύρνη. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2016 χειροτονήθηκε στη Σμύρνη στον Ιερό Ναό Αγίου Βουκόλου Επισκόπου Σμύρνης, τιτουλάριος Επίσκοπος Ερυθρών, Βοηθός Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριάρχου. Τον Οκτώβριο του 2017 μετατέθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως πνευματικός και τον Μάϊο του 2019 ορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης . Στις 9 Μαρτίου 2020 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου και ενθρονίστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 18 Ιουλίου του ίδιου έτους.