” Εάν η Τουρκία προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει”

” Εάν η Τουρκία προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει”

Δηλώσεις του απερχόμενου κυνερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου.- Το επισημαίνει την δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κατά της λύσης δύο κρατών, ενώ η ΕΔΕΚ ζητά διεθνή διάσκεψη για να τεθεί το Κυπριακό ως  θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης.

Παρόλο που ο γ.γ. του ΟΗΕ , Αντόνιο Γκουτέρες,  δεν έχει αποσύρει την θέση του περί “τετραγωνισμού του κύκλου” , η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι ο κ. Γκουτέρες απορρίπτει την τουρκική επιδίωξη για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Κυριάκος Κούσιος,  δήλωσε πως κατά το γεύμα με τους ηγέτες, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι η επιδιωκόμενη από την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, λύση, είναι “Non-starter”.

Παράλληλα, ο κύριος Κούσιος επιβεβαίωσε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης του κυρίου Γκουτέρες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Σεπτέμβριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της Λευκωσίας και για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ο Κυριάκος Κούσιος απάντησε και σε επικρίσεις ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Τόνισε πως η παραπομπή στα συμπεράσματα προηγούμενων συνόδων όσον αφορά τα μέσα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Άγκυρας, απορρίπτει τη συγκεκριμένη θέση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, ακόμη, ότι στα συμπεράσματα τονίζεται η σημασία της διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και καλείται η Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που έρχονται σε σύγκρουση με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. ” Εάν η Τουρκία προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει” ανέφερε ο Κυριάκος Κούσιος.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει “την ξεκάθαρη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της ιδέας για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό”, τονίζοντας ωστόσο ότι “η συνέχιση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου εγκυμονεί τον κίνδυνο διολίσθησης στην οριστική διχοτόμηση”.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, επισημαίνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες ώστε να τερματιστεί η προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει τη λύση δύο κρατών επί τάπητος και να προκαλέσει νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου.

Ο κύριος Συλικιώτης υποδεικνύει ότι “στόχος πρέπει να είναι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στον Κραν Μοντανά, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη”.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “επιβάλλεται να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις και η Ελληνοκυπριακή πλευρά να διαφοροποιήσει την τακτική της στο Κυπριακό, αξιοποιώντας τα διπλωματικά και διαπραγματευτικά της όπλα”.

Σημειώνει ότι, “εάν η πλευρά μας επιθυμεί εφαρμογή όλων των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, τότε οφείλει να διεκδικήσει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης και να επαναφέρει το πρόβλημα στη σωστή του βάση, ως θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης”.

Share this post