Δύο χρόνια ΓεΣΥ- Υπουργός Υγείας :Ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης

Δύο χρόνια ΓεΣΥ- Υπουργός Υγείας :Ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης

Η επέτειος των δύο χρόνων λειτουργίας του ΓεΣΥ εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας: Το ΓεΣΥ όχι μόνο άντεξε σε πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης, όπως αυτή της πανδημίας, αλλά απέδειξε ότι μπορεί να θωρακίσει τη δημόσια υγεία κατά τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Μια περίοδος γεμάτη εμπειρίες, που είχε στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Τα δύο τελευταία χρόνια συντελέστηκε η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δικαίωμα στην υγεία, με «όχημα» το ΓεΣΥ, μετατράπηκε σε δικαίωμα στη ζωή. Οι δικαιούχοι απολαμβάνουν πλέον ισότιμα ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Η πρόσφατη έρευνα που διενήργησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Γιατί έπειτα από δύο χρόνια ΓεΣΥ, το πιο ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι πως κόντρα στις δυσκολίες, το «Υγεία για όλους» αποτελεί πλέον κεκτημένο κοινωνικό δικαίωμα.

Οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΓΕΣΥ

Ο Οργανισμός IMR/University of Nicosia™ έχει διενεργήσει έρευνα με δείγμα 1500 ατόμων-δικαιούχων των ΓεΣΥ σε παγκύπρια κάλυψη.  Στόχος της έρευνας ήταν να ανιχνεύσει και να καταγράψει τον βαθμό ικανοποίησης των δικαιούχων από τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες λαμβάνουν μέσω του Συστήματος, πώς αξιολογούν την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχονται και, γενικότερα, τη συνολικότερη αποτίμησή τους για το ΓεΣΥ κατά τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής του. Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το ΓεΣΥ, κατά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, κατάφερε να ανταποκριθεί σε εξαιρετικά ικανοποιητικό βαθμό στις προσδοκίες των πολιτών, σηματοδοτώντας και στην δική τους αντίληψη την έναρξη μιας νέας εποχής, όπου το αγαθό της υγείας συνίσταται πλέον σε απόλυτη προτεραιότητα.

Οι δικαιούχοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (82%), κρίνουν ως πολύ ικανοποιητική την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ και θεωρούν ότι έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής τους (80%). Παράλληλα, ποσοστό 83% εμφανίζονται πεπεισμένοι πως με την εισαγωγή του ΓεΣΥ έχουν εξαλειφθεί οι ανισότητες που υπήρχαν προηγουμένως σε ό,τι αφορά την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας και ποσοστό 86% πιστεύουν ακράδαντα ότι στο επίκεντρο της λειτουργίας του Συστήματος βρίσκεται ο ασθενής και η ποιοτική εξυπηρέτησή του.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως μέσα από την αξιολόγησή του από τους πολίτες, το ΓεΣΥ διαφαίνεται πως κατάφερε να λειτουργήσει χωρίς ουσιαστικές παρεκκλίσεις από τα χαρακτηριστικά και τις βασικές αρχές επί των οποίων κτίστηκε και επί των οποίων εδράζεται η φιλοσοφία του. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η ελεύθερη επιλογή παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας από τον δικαιούχο, η ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων, καθώς και το κοινωνικά αλληλέγγυο του χαρακτήρα του, είναι συστατικά του Συστήματος, τα οποία οι πολίτες αντιλαμβάνονται και στα οποία μέσα από την πρακτική εφαρμογή του ΓεΣΥ προσδίδουν θετικό πρόσημο. Ξεκάθαρη διαπίστωσή τους είναι πως η πλειοψηφία των δικαιούχων έχει επωφεληθεί από το ΓεΣΥ. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως με θετικό πρόσημο αξιολογούν οι πολίτες, ως αποτέλεσμα της εμπειρίας τους, το σύνολο των υπηρεσιών φροντίδας υγείας που έλαβαν.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, αυτός αποδεικνύεται ως ιδιαιτέρως πετυχημένος, καθότι από πλευράς δικαιούχων αξιολογείται θετικά και εκφράζεται μεγάλος βαθμός ικανοποίησης επί όλων των παραμέτρων που διέπουν τη σχέση του κάθε Προσωπικού Ιατρού με τους ασθενείς του.   

Δύο Χρόνια ΓεΣΥ σε αριθμούς

Ο πιο ακριβής τρόπος για να αντιληφθούμε την αποδοτικότητα του ΓεΣΥ είναι μέσω των στατιστικών στοιχείων που καλύπτουν την περίοδο των πρώτων δύο χρόνων λειτουργίας του:

  • 892,100 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού.
  • 1,821 Ειδικοί Ιατροί, 569 Προσωπικοί Ιατροί ενηλίκων, 195 Προσωπικοί Ιατροί παιδιών, 149 εργαστήρια, 1077 Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας, 59 Νοσηλευτές, 615  Οδοντιάτροι, 8 Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), 54 νοσηλευτήρια και 554 φαρμακεία.
  • 836,000 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 660,000 επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς και 408,000 επισκέφθηκαν Ειδικούς Ιατρούς για διαγνωστικές εξετάσεις.
  • 685,000 δικαιούχοι έλαβαν φάρμακα, 604,000 έλαβαν υπηρεσίες από εργαστήρια και 81,000 ασθενείς νοσηλεύτηκαν κατά την περίοδο Ιουνίου 2020 – Ιουνίου 2021.
  • Ειδικότερα για τις επεμβάσεις, τα στοιχεία αποτυπώνουν την ευρύτητα των υπηρεσιών του ΓεΣΥ:
    • 17,000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής
    • 4,000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ορθοπεδικής
    • 6,000 γυναίκες γέννησαν φυσιολογικά ή με καισαρική τομή
    • 4,500 ασθενείς οι οποίοι ήταν σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ανοικτής καρδίας και καθετηριασμούς
    • 3,000 ογκολογικοί ασθενείς έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης.

Οι νέες προκλήσεις και οι επόμενοι στόχοι

Ο Οργανισμός, με εφόδιο το θετικό πρόσημο των δύο πρώτων χρόνων, σχεδιάζει το μέλλον του ΓεΣΥ με άμεσο στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων και αδυναμιών. Στις προτεραιότητες του Οργανισμού ξεχωρίζουν τρία θέματα αιχμής:

  • Η καταπολέμηση των καταχρήσεων. Ο Οργανισμός υιοθετεί σειρά μέτρων όπως οι συστηματικότεροι έλεγχοι, οι αυστηρότερες ποινές, η καθοδήγηση και εκπαίδευση των παρόχων και η αξιοποίηση του Συστήματος Πληροφορικής για αντιμετώπιση του προβλήματος. Απώτερος στόχος είναι η αλλαγή κουλτούρας ώστε να γίνεται πιο συνετή χρήση των παρεχόμενων υπηρεσιών και να προστατευτεί η οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ.
  • Ενδυνάμωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού. Παρά τα αισιόδοξα ευρήματα της έρευνας για τον τρόπο που οι δικαιούχοι αγκάλιασαν τον θεσμό του ΠΙ έχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Κύριος στόχος είναι να εμπεδωθεί o ρόλος του ΠΙ ως θεματοφύλακα του ΓεΣΥ μέσω της οικοδόμησης σχέσης εμπιστοσύνης με τον δικαιούχο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάχθηκαν και οι επικοινωνιακές ενέργειες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
  • Εξέλιξη, βελτίωση και εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το ΓεΣΥ παραμένει ένα Σύστημα υπό εξέλιξη, γεγονός που χαρακτηρίζει την πορεία του και στο μέλλον. Η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και ο εμπλουτισμός των υπηρεσιών του ΓεΣΥ αποτελούν άμεσους στόχους του νέου κύκλου που ανοίγει. Σταθερά προσηλωμένοι στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ΓεΣΥ, με τον ασθενή να βρίσκεται στον πυρήνα του Συστήματος.

Δηλώσεις υπουργού Υγείας Κ. Ιωάννου

¨Ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης”, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να προχωρούν στον εμβολιασμό τους, προστατεύοντας έτσι την υγεία τους.

Μιλώντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας του ΓεΣΥ, και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά που δημοσιεύτηκε σήμερα, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε νεαρότερες ηλικίες όπου το ποσοστό των εμβολιασμών είναι χαμηλότερο, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε πως τα κρούσματα αντικατοπτρίζουν την εικόνα σε σχέση με τους εμβολιασμούς.

 

«Το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί και θωρακιστεί σε ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό οι άνω των 40 ετών και ειδικά οι άνω των 50 ετών, έχει μειώσει ουσιαστικά τα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες και πλέον τα κρούσματα παρατηρούνται στις πιο νεαρές ηλικίες και ειδικά στα άτομα κάτω των 30 ετών που είναι μειωμένη η εμβολιαστική κάλυψη. Το λυπηρό είναι ότι παρατηρείται μειωμένο ενδιαφέρον όσον αφορά στους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες και τις τελευταίες μέρες που η Πύλη Εμβολιασμού είχε ανοίξει για τους κάτω των 40 ήταν μειωμένο το ενδιαφέρον, ενώ ήδη η εμβολιαστική κάλυψη (σ.σ. στους κάτω των 40 ετών) είναι χαμηλή και θα αναμέναμε να κλειστούν πολύ περισσότερα ραντεβού».

Ο Υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, ειδικότερα των νεαρότερων ηλικιών, όπως προσέλθουν να εμβολιαστούν, αφού, όπως εξήγησε, «έχει αποδειχθεί ότι, εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας, ο μόνος τρόπος εξόδου από την υγειονομική κρίση είναι ο εμβολιασμός. Με τις μεταλλάξεις που παρατηρούνται, την ινδική αλλά και άλλες μεταλλάξεις, που “χτυπούν” περισσότερο τις νεαρές ηλικίες, και βλέπουμε και νοσηλείες στις νεαρές ηλικίες, είναι απαραίτητο όπως προσέλθουν να εμβολιαστούν, διότι είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουν την υγεία τους και των οικείων τους».

Τέλος, κληθείς να αναφερθεί στην αποχώρησή του από το Υπουργείο Υγείας και ερωτηθείς εάν γνωρίζει ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι πρόσφατα έχει μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Υπουργείο και επεσήμανε πως οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με τον διάδοχό του θα ληφθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ηλικίας 18-30 τα περισσότερα κρούσματα – Το 80% των συμπτωματικών κρουσμάτων δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού

 

Κοντά στον αρχικό στόχο που τέθηκε για την εμβολιαστική κάλυψη με την 1η δόση του εμβολίου του 65% του πληθυσμού εντός του πρώτου μισού του 2021, βρίσκεται η Κύπρος. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 17 Ιουνίου, εμβολιάστηκε με την 1η δόση το 61,8% του πληθυσμού και, ταυτόχρονα, ποσοστό 42,9% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για θωράκιση όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού κατά της COVID-19, η Πύλη Εμβολιασμού άνοιξε από σήμερα το πρωί για όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και θα παραμείνει ανοικτή το επόμενο διάστημα, με διάθεση των εμβολίων στη βάση των παραδόσεων.

Στην Κύπρο, αν και ο πρώτος στόχος του 65% εμβολιαστικής κάλυψης με τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου επιτυγχάνεται, η ανάγκη για μεγαλύτερη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και του πληθυσμού εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως εντοπίζεται και στην Εθνική Αναφορά, παρατηρείται πλέον μια μετατόπιση σε σχέση με τις διαγνώσεις σε νεαρότερες ηλικίες, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο.

Χαρακτηριστικό της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός είναι το γεγονός ότι σταάτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο, το ποσοστό των κρουσμάτων κυμαίνεται σε μονοψήφια ποσοστά, έχοντας καταγράψει δραματική μείωση τους τελευταίους μήνες, οπότε και προχώρησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ενδεικτικά, μόλις το 5% των κρουσμάτων της περιόδου 1-16 Ιουνίου είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Αντίθετα, το υψηλότερο ποσοστό των κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν τη ίδια περίοδο (24%), εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-30, στην οποία η εμβολιαστική κάλυψη κινείται σε χαμηλό ποσοστό.

Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων κρουσμάτων, αλλά και ατόμων που εκδηλώνουν σοβαρότερα συμπτώματα και εισάγονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Ενδεικτικά, από τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, διαπιστώνεται πως μόλις το 3% των εγχώριων κρουσμάτων ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, με το ποσοστό των θετικών περιστατικών που δεν έχουν λάβει ούτε την 1η δόση του εμβολίου να φτάνει περίπου στο 96%.

Επιπρόσθετα, το 80% των συμπτωματικών κρουσμάτων δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού. Στον αντίποδα, μόλις δύο από τα κρούσματα ανέπτυξαν συμπτώματα ενώ είχαν συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα.

Την ίδια ώρα, τα δεδομένα από τους νοσηλευόμενους επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις σχετικά με την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός. Την περίοδο από 1η Ιουνίου μέχρι τις 16 Ιουνίου, ποσοστό χαμηλότερο του 1% είχε λάβει μόνο την 1η δόση εμβολίου.Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία της υγείας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι  κανένας από τους νοσηλευόμενους δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Παρόλο που παγκύπρια, οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν σταθεροποιηθεί, με τις ενέργειες να επικεντρώνονται στη διατήρηση της βελτιωμένης εικόνας, τις τελευταίες μέρες, αν και σε περιορισμένο βαθμό, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και στο ποσοστό θετικότητας στην Επαρχία Λεμεσού. Επιπλέον, εντοπίζεται η παρουσία θραυσμάτων του ιού με μικρή αυξητική τάση στα λύματα της Λεμεσού, γεγονός που στρέφει την προσοχή στον έλεγχο της πιθανότητας εμφάνισης νέας έξαρσης κρουσμάτων στην Επαρχία.

Με στόχο να αποτραπεί νέα έξαρση κρουσμάτων είτε σε παγκύπριο ή σε τοπικό επίπεδο, δεδομένης και της επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, χρειάζεται προσήλωση από το σύνολο της κοινωνίας στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι επαληθεύεται και στη χώρα μας εκείνο που παρατηρείται και διεθνώς, ότι δηλαδή όσο πιο ψηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη τόσο πιο χαμηλός είναι ο αριθμός των διαγνώσεων και των νοσηλειών, προτρέπονται οι πολίτες που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, να προχωρήσουν σε διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό, αποτρέποντας τη διασπορά των νέων στελεχών στην κοινότητα και προστατεύοντας την υγεία τους και την υγεία των οικείων τους.

COVID 19 – Έκθεση μέχρι 15/6/2021 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Share this post