Άρθρο Bloomberg: Ο Μπάιντεν πρέπει να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό με την Τουρκία
Την ευθυγράμμιση του Τούρκου Προέδρου με συμφέροντα εχθρικά προς τη Δύση επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει κόψει την δύσκολη σχέση του με την χώρα του Ερντογάν.
Η Τουρκία δοκιμάζει της αντοχές των ΗΠΑ ανεβάζοντας τη ρητορική της. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει κατηγορήσει ανοικτά τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη το στήριξε επίσης. Τα παραπάνω υπερβαίνουν οποιαδήποτε παλαιότερη κατηγορία, κάποιες από τις οποίες έχουν εκτοξευθεί και από τον ίδιο τον Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό των πραξικοπηματιών.
Στην πραγματικότητα ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την εποχή της απόπειρας και τότε είχε ταξιδέψει στην Τουρκία για να διαβεβαιώσει τον Ερντογάν για την αμερικανική στήριξη.
Παρότι έκτοτε η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει εξαντλητικές έρευνες για το περιστατικό και έχει συλλάβει χιλιάδες υποτιθέμενων εμπλεκόμενων σε αυτό, δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό στοιχείο περί αμερικανικής ή ευρωπαϊκής εμπλοκής.
«Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν δεν σκέφτηκε να διορθώσει τις κατηγορίες του υπουργού του, πόσο μάλλον να τον τιμωρήσει» αναφέρει ο συντάκτης. «Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει αγνοήσει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις κατά της απόκτησης ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων και στην πραγματικότητα ζητά να αγοράσει ακόμη περισσότερα.
«Έχει κλιμακώσει τις αντιπαραθέσεις με μέλη της συμμαχίας, την Ελλάδα (για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες) και τη Γαλλία (για τον λιβυκό εμφύλιο). Πιο πρόσφατα, χρησιμοποίησε τη συμμετοχή της στη συμμαχία για να προωθήσει την ατζέντα της Μόσχας, επιμένοντας το ΝΑΤΟ να περιορίσει τις επικρίσεις στη Λευκορωσία για τον εξαναγκασμό σε προσγείωση ενός αεροσκάφους και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα που επέβαινε σε αυτό».
«Μια καλή αρχή θα ήταν η μείωση του αποτυπώματος της συμμαχίας στο τουρκικό έδαφος, αρχίζοντας με την απόσυρση πυρηνικών όπλων και άλλων στρατηγικών πόρων…μπορούν επίσης να συντονιστούν τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων η αναστολή των πωλήσεων όπλων και οικονομικές κυρώσεις. Η ΕΕ θα έπρεπε να υπογραμμίσει το μήνυμα επιβεβαιώνοντας πως δεν έχει πρόθεση να επανεκκινήσει τις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας».
ΠΗΓΗ: cnn.gr