Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος “Ο κατά θείαν παραχώρησιν Πρώτος καθηλωμένος της ευθύνης της Ορθοδοξίας…”

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος “Ο κατά θείαν παραχώρησιν Πρώτος καθηλωμένος της ευθύνης της Ορθοδοξίας…”

Άγει σήμερα τα σεπτά ονομαστήρια ΤΟΥ

Σήμερα η Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρνάβα, Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, και Βαρθολομαίου. Την μέρα αυτή άγει τα ονομαστήρια του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Από τηνεφημερίδα “Απογευματινή”της Κωνσταντινούπολης δημοσιεύουμε το πρωτοσέλιδο άρθρο της για τον εορτάζοντα Οικουμενικό Πατριάρχη:

Έτη Ευλογημένα!

«Ο Πατριάρχης εστίν εικών ζώσα Χριστού και έμψυχος δι΄έργων και λόγων την αλήθειαν.

Τέλος αυτώ η των καταπεπιστευμένων ψυχών σωτηρία και το υπέρ της αληθείας και της εκδικήσεως των δογμάτων λαλείν ενώπιον βασιλέως και ουκ αισχύνεσθαι».

Το πιο πάνω απόσπασμα από την «Επαναγωγή» (Νομικό Βιβλίο Βασιλείου Μακεδόνος και Λέοντος Σοφού» βρίσκει εδώ και τριάντα χρόνια την εφαρμογή του στο πρόσωπο και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος σήμερα άγει τα σεπτά ονομαστήρια Του. 

Από τον Απόστολο Ανδρέα τον  Πρωτόκλητο και στο διάβα των αιώνων Οικουμενικοί Πατριάρχες πέραν και έξω εθνοφυλετικών κριτηρίων εκφράζουν γνησίως και ανοθεύτως την Οικουμενικότητα του διαχρονικού και πανανθρώπινου σωτηριώδους μηνύματος του Σταυρού και της Αναστάσεως Ιησού Χριστού «εις πάντα τα έθνη».

 Ο Πατριάρχης ως το «των όλων στόμα και λάλημα» της Μητρός Αγίας Μεγάλης του Χριστού Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας είναι ο μάρτυρας, ο οποίος καταθέτει την μαρτυρία της πίστης στον  Χριστό ανά την υφήλιο και ο μάρτυρας, ο οποίος υπομένει και γεύεται το ποτήριο  του Χριστομίμητου μαρτυρίου της συνειδήσεως και του αίματος υπέρ της φιλτάτης Ορθοδόξου πίστεως ως όντως «εικών ζώσα Χριστού και έμψυχος δι’ έργων και λόγων χαρακτηρίζουσα την αλήθειαν».

Δια τον  σήμερα τιμώμενο   Οικουμενικό  Πατριάρχη Βαρθολομαίου  ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, ο οποίος υπήρξε εξέχουσα μορφή των Ιεραρχών του Θρόνου , έχει γράψει ότι πρόκειται  για «Έναν ιερόπνευστο ιεροφάντη των καιρών, που δε διστάζει να διαφθέγγεται παρρησιακά. Να λευκαίνεται, για να μετακενώσει σε άγια αρτοφόρια την ουσία του ενεστώτος. Την ιδιοπάθεια και ιδιοπροσωπία της Ρωμηοσύνης… να κερδίζει συγκοινωνούς της αγωνίας της. Σύμπονους της μαρτυρίας της».

(ΣΗΜ: Πάνω φωτογραφία του μακαριστού Νίκου Μαγγίνα από επίοσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην γενέτειρα του Ίμβρο. Κάτω: Φορητή εικόνα των Αγίων Βαρνάβα και Βαρθολομαίου , έργο του Κύπριου αγιογράφου Αδάμου Αδάμου, την οποία πρόεσφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο , στις 8. 3. 2020, ως συμβολικό δώρο για τους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ των Εκκλησιών Κύπρου και Κωνσαντινουπόλως)

Σύμφωνα με τον μακαριστό Πέργης ο Οικουμενικός Πατριάρχης «δεν ανήκει σε κανένα έθνος, αφού είναι ο Πατριάρχης όλων των εθνών, πάντων των της υφηλίου ανθρώπων, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι όμως και ο Πατριάρχης του ευσεβούς και βασιλικού Γένους των Ρωμηών, ο εκφάντορας της Ρωμηοσύνης. Ο λαός ακόμα και στις ανευλαβείς ημέρες μας, σε αυτούς του χαλεπούς καιρούς της θεοποιημένης φθαρτής κτιστής ύλης έχει ζώσα την ευλάβεια και όταν ακούει την μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχου του Γένους, δακρύζει, προσεύχεται, σταυροκοπιέται».

Ο μακαριστός Πέργης, προσφωνώντας  τον Πατριάρχη μας την ημέρα της ενθρόνισης του(2.11.1991), είχε υπογραμμίσει:   «Εις το υπ’ αγγέλων φρουρούμενον Σύνθρονον του Φαναρίου αυτήν την στιγμήν ¨εικόνισται  σφραγίς¨ με σύμβολα Ανάκτων και Πατριαρχών που εκόσμησαν και Θρόνους και Πύλας και Τάφους, εις την γην αυτήν των Πατέρων μας. Αλλ’ εύρηται και βίβλος, με το απάνθισμα της Ιεράς Σοφίας αγίων Ιεραρχών πολλάκις ¨εκ των της Οικουμένης περάτων συνδραμόντων¨. Αμφότερα, σφραγίς και βίβλος, παραδίδονται σήμερον εις χείρας Σου, ως φυλακτήτια της αϊδίου και ακηράτου δόξης της Εκκλησίας… Στήθι προ του οράματος της Ρωμηοσύνης τον Αχώρητον θεωρών και συνομιλών μετ’ Αυτού, ως δέσμιος της φωτοτρόφου παρουσίας Του. Αλλά και ως συνεχιστής των στιλβόντων ιχνών των αγίων προκατόχων Σου, των μυσταρχικώ νεύματι παραδοθέντων εις την αιωνιότητα. Είσαι ».

  Η «Α» , με αφορμή την ονομαστική εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη και πνευματικού πατέρα όλων μας  και με την συμπλήρωση  φέτος 30 ετών δημιουργικής Πατριαρχίας Του , εύχεται , ιδιαίτερα  στις λυσιτελείς αυτές ημέρες που διάγει η ανθρωπότητα, ο Θεός να Του  χαρίζει έτη ευλογημένα, υγεία και δύναμη .

Εις Πολλά Έτη Παναγιώτατε!”

*Ο ageliaforos.com ενώνει την φωνή του με αυτή της εφημερίδας “Απογευματινή”

 

 

 

 

Share this post