Σμύρνη: Η ανάπτυξη μιας Μητρόπολης της Ανατολικής Μεσογείου (17ος αι. – 1922).

Σμύρνη: Η ανάπτυξη μιας Μητρόπολης της Ανατολικής Μεσογείου (17ος αι. – 1922).

Το 1922 συμπηρώνονται 100 χρόνια από την μεγάλη τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και ήδη στην Ελλάδα πολλοί  φορείς ετοιμάζουν διάφορες εκδηλώσεις. Υπάρχει και αίτημα το 1922 να καθιερωθεί από την Ελληνικής Πολιτεία ως Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού. 

Με δεδομένο ότι η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί σημείο αναφοράς στην πρόσφατη εθνική  ιστορία της Ελλάδος, αλλά και του μείζονος Ελληνισμού, και οι συνέπειές της, στις πραγματικές και τις συμβολικές τους διαστάσεις, επηρεάζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και η θέαση του Μικρασιατικού Ελληνισμού είναι αδύνατον να αποσπασθεί από τις διαδικασίες ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, την προσφυγική ταυτότητα και μνήμη και την καταστροφή, η συνολική επιστημονική διερεύνηση του πολιτισμού και της ιστορίας της Μικράς Ασίας, πέραν κάποιων νοσταλγικών αναμνήσεων για ορισμένες περιοχές των χαμένων πατρίδων, εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο.

Ιδιαίτερη συμβολή στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η μελέτη , με τίτλο:  Σμύρνη: Η ανάπτυξη μιας Μητρόπολης της Ανατολικής Μεσογείου (17ος αι. – 1922), της κυρίας  Αλέκας  Καραδήμου -Γερόλυμπου , ομότιμης  καθηγήτριας Πολεοδομίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η κυρία Αλέκα ( Αλεξάνδρα) Καραδήμου -Γερόλυμπου σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Θεσσαλονίκη (1969), όπου υποστήριξε και την Διδακτορική Διατριβή της (1985) και Πολεοδομία στο Παρίσι (Institut d’Urbanisme de l’Université de Paris, 1972), όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια σε αρχιτεκτονικά γραφεία. Δίδαξε Αστικό Σχεδιασμό και Ιστορία της Πολεοδομίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, στο Τμήμα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΑΠΘ, καθώς και στα μεταπτυχιακά προγράμματα Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων και Συνόλων.Τα βασικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην μελέτη της πολεοδομικής εξέλιξης και των αστικών μετασχηματισμών των πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου (Eλλάδα, Βαλκάνια  και Οθωμανική Αυτοκρατορία) καθώς και σε νεώτερα ζητήματα όπως η ελληνική ανοικοδόμηση μετά από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Συγχρόνως έχει ασχοληθεί και με ευρύτερα θέματα της ευρωπαϊκής πολεοδομίας, όπως ο σχεδιασμός των πόλεων στον  μεσαίωνα, η πολεοδομία στις αποικιακές πόλεις,  η εξέλιξη των περιοχών της αγοράς, οι πλατείες κλπ. Eχει δημοσιεύσει πάνω από 100 μελέτες στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα και διδάξει σε πανεπιστήμια στην Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, ΗΠΑ, κ.λ.π. Παράλληλα δραστηριοποιείται και συμμετέχει συστηματικά σε δραστηριότητες φορέων της πόλης, υποστηρίζοντας διεκδικήσεις πολιτών για την ελεύθερη συλλογική έκφραση σε θέματα της πόλης και την διαφύλαξη και ανάδειξη του δημόσιου χώρου και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Η κυρία Αλέκα  Καραδήμου -Γερόλυμπου

*Διαβάστε πιο κάτω την μελέτη για την Σμύρνη

ΣΜΥΡΝΗ: 17αιώνας -1922 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

Share this post