Μ. Νικολάτος : 53% οι παράνομες πολιτογραφήσεις μέσω ΚΕΠ
Την Δευτέρα στον Γενικό Εισαγγελέα το τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής
Διπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών για τις οποίες η Ερευνητική Επιτροπή εισηγείται όπως αφαιρεθεί η κυπριακή υπηκοότητα που τους παραχωρήθηκε. Παράλληλα, αυξάνονται οι ποινικές, πειθαρχικές και διοικητικές ευθύνες που θα προκύπτουν μέσα από το πόρισμα.
Τα πιο πάνω δήλωσε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος » ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Μύρωνας Νικολάτος, ο οποίος πρόσθεσε ότι στο τελικό πόρισμα, που αναμένεται να τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, οι πολιτογραφήσεις μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) που ήταν παράνομες, αυξάνονται σε ποσοστό 53%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ενδιάμεσο πόρισμα, ανερχόταν στο 51,8%. Όσον αφορά στο 47% που ήταν εντός πλαισίου του νόμου, το 90% αυτών διαπιστώθηκε ότι συμμορφώνονταν με τα κριτήρια και το 10% όχι.
Το τελικό πόρισμα θα αριθμεί 650 σελίδες συν τα παραρτήματα, δηλαδή θα είναι ογκώδες. Επί του προκαταρκτικού πορίσματος που παραδόθηκε τον περασμένο μήνα, θα προστεθούν και τα νέα στοιχεία, που προέκυψαν από καταθέσεις, αλλά και από προφορικές μαρτυρίες. Κοινή διαπίστωση της Επιτροπής, που θα καταγράφεται στο πόρισμα, είναι πως αν το Υπουργικό Συμβούλιο και τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ζητούσαν νομική καθοδήγηση από τη Νομική Υπηρεσία, θα αποφεύγονταν οι υπερβάσεις του νόμου.
Στο ρεπορτάζ του Μιχάλη Χατζηβασίλη, προστίθεται:
“Κληθείς να αναφέρει ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα από τους εννιά μήνες ερευνών, ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι επρόκειτο για ένα πρόγραμμα με πολλά κενά, δεν υπήρχαν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες από τον νόμο, δεν υπήρχε κανονιστικό πλαίσιο, αφού μόλις το 2020 έγινε και όλες αυτές οι αδυναμίες έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους να το εκμεταλλευτούν. «Το Υπουργικό Συμβούλιο και τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών έπρεπε να είχαν ζητήσει νομική καθοδήγηση από τη Νομική Υπηρεσία και να είχαν συμμορφωθεί με αυτές. Ενήργησαν χωρίς καθοδήγηση εξού και πέραν του 50% των υποθέσεων έγιναν καθ’ υπέρβαση του νόμου. Θα μπορούσαν να το ζητούσαν αυτό από το 2007 και μετά», παρατήρησε ο κ. Νικολάτος. Απαντώντας σε ερώτηση αν δόθηκε απάντηση γιατί δεν το έπραξαν, ο κ. Νικολάτος σημείωσε ότι δεν δόθηκε σαφής απάντηση επί τούτου.
Πρόσθεσε ότι το 2014 και 2015 δόθηκαν κάποιες νομικές συμβουλές που θα μπορούσε αν ακολουθούνταν να περιορίζονταν οι υπερβάσεις του νόμου. Ο ίδιος τόνισε ότι αν λαμβάνονταν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και οι ασφαλιστικές δικλίδες και κανονισμοί από την αρχή, αν καθοδηγούνταν οι αρμόδιοι από τον Γενικό Εισαγγελέα, σίγουρα θα αποφεύγονταν οι παρανομίες.
Στο τελικό πόρισμα θα καταγράφονται γύρω στις 212 περιπτώσεις υψηλού ρίσκου που θα σταλούν στην Αστυνομία για εξέταση (οι 112 περιλαμβάνονται στο ενδιάμεσο πόρισμα και άρχισε η διερεύνησή τους) ενώ στο τελικό πόρισμα θα καταγράφονται τα ευρήματα της Επιτροπής και τα συμπεράσματά της.
Στο μεταξύ, από προχθές ανέλαβαν δουλειά οι δέκα ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου, οι οποίοι διορίστηκαν για να διερευνήσουν τις υποθέσεις των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών που περιλαμβάνονται στο ενδιάμεσο πόρισμα της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής.
Στο ενδιάμεσο πόρισμα περιλαμβάνονται συνολικά 112 υποθέσεις πολιτογραφήσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, πρέπει να διερευνηθούν με σωστό τρόπο και σύντομα, εντούτοις η διερεύνηση αναμένεται να είναι χρονοβόρα, καθώς υπάρχει αρκετό υλικό προς διερεύνηση, όπως επεσήμανε.
Σημειώνεται ότι η εντολή της Ερευνητικής Επιτροπής ήταν η διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 – 17.8.2020.
- Έφτασαν στο 53% οι παράνομες πολιτογραφήσεις
- Αυξήθηκαν σε 212 οι περιπτώσεις υψηλού ρίσκου από 112 που ήσαν στο ενδιάμεσο πόρισμα
- Σε 44 καταθέσεις (ήσαν 22 στο ενδιάμεσο πόρισμα) γίνεται εισήγηση για αφαίρεση τους
Ποινικά και πειθαρχικά για πολλούς
Στο τελικό πόρισμα θα καταγράφονται, εκτός από τις περιπτώσεις υψηλού ρίσκου, ονόματα δικηγορικών γραφείων, ελεγκτικών και τραπεζικών ιδρυμάτων που πρέπει να ερευνηθούν. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάτο, η Επιτροπή θα προβαίνει σε εισηγήσεις προς τον Γενικό Εισαγγελέα για τυχόν ποινικές ευθύνες για περιπτώσεις πολιτογραφήσεων υψηλού ρίσκου, καθώς και πειθαρχικές που πρέπει να εξεταστούν από επαγγελματικά πειθαρχικά όργανα.
Για δικηγόρους θα ελεγχθούν από το πειθαρχικό των δικηγόρων, για ελεγκτές από τον Σύνδεσμό τους, για τράπεζες από την Κεντρική Τράπεζα και για παρόχους υπηρεσιών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της Ερευνητικής ότι θα γίνει προτροπή προς τη ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης) και την Αστυνομία, για να προβούν σε έρευνες που ν’ αφορούν ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα από μέλη τους για πλημμελή έλεγχο περιπτώσεων επενδυτών. Επίσης πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο ν’ αποφασίσει να ζητήσει από την Επιτροπή Αποστέρησης Υπηκοοτήτων ώστε σε αρκετές περιπτώσεις να αφαιρεθεί η υπηκοότητα που παραχωρήθηκε.
Αφαίρεση υπηκοότητας από 44 επενδυτές
Στο τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που θα παραδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ίσως το μεσημέρι, στον Γενικό Εισαγγελέα, αυξάνονται οι περιπτώσεις για τις οποίες γίνεται εισήγηση ανάκλησης πολιτογράφησης.
Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Μύρωνας Νικόλατος, είπε ότι στο πόρισμα θα υπάρχει εισήγηση για εξέταση στη βάση του άρθρου 113 του Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, της αποστέρησης των χρυσών διαβατηρίων σε 44 επενδυτές. Στο ενδιάμεσο πόρισμα η αντίστοιχη εισήγηση αφορούσε 22 επενδυτές.
Η αύξηση του αριθμού, αποδίδεται στο ότι η έρευνα επεκτάθηκε, εκτός από τα μέλη των οικογενειών τους και στους διευθυντές. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάτο, διαφάνηκε ότι «εκτός νομικού πλαισίου πολιτογραφήθηκαν και κάποιοι εκ των διευθυντών».
Σημειώνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν αποδέχθηκε το αίτημα των μελών της Επιτροπής να παραδώσουν το τελικό πόρισμα στις 9 Ιουνίου αντί στις 7. Η απόρριψη του αιτήματος βασίστηκε στο ότι η εντολή για διερεύνηση των πολιτογραφήσεων, που δόθηκε στην Ερευνητική, άρχιζε ουσιαστικά την ημερομηνία έκδοσης της εντολής, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, συμπληρώνονται εννέα μήνες στις 7 Ιουνίου, οπόταν και λήγει η προθεσμία και πρέπει να παραδοθεί το τελικό πόρισμα”.
ΑΚΕΛ -ΕΔΕΚ
O επρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Στέφανος Στεφάνου, σε γραπτή δήλωση αναφέρει: ” Καθώς προχωρεί το έργο της Ερευνητικής αποκαλύπτεται ότι το μέγεθος και το βάθος του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων είναι μεγαλύτερο από όσο θεωρούσε μέχρι σήμερα η κοινωνία. Οι παράνομες πολιτογραφήσεις που εντοπίστηκαν αυξάνονται στο 53% και οι υπηκοότητες που πρέπει να αφαιρεθούν διπλασιάζονται φτάνοντας στις 212. Το στίγμα που προξένησε στη χώρα μας η βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων που στήθηκε το 2013 αποδεικνύεται ολοένα και μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και πρωτοβουλίες, με παραδοχές και αυτοκριτική προκειμένου να καθαρίσει πραγματικά αυτό το απόστημα που διέσυρε τη χώρα”.
Το δημοσίευμα του “Φ” σχολίασε και η ΕΔΕΚ με γραπτή ανακοίνωση
“Στο τελικό πόρισμα για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων αναμένουμε να υπάρχει πλήρης καταγραφή των ατόμων και γραφείων που εμπλέκονται σε ποινικές, πειθαρχικές και πολιτικές ευθύνες καθώς και τις ημερομηνίες που αυτές είχαν διεξαχθεί, ώστε να βρεθούν επιτέλους ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται . Στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» σχετικά με το τελικό πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τα διαβατήρια, επιβεβαιώνεται αυτό που η ΕΔΕΚ είχε από την αρχή ζητήσει σχετικά με την ανάγκη πλήρους διερεύνησης του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων.
Αυτό που ως ΕΔΕΚ ελπίζουμε και αναμένουμε να δούμε στο πόρισμα είναι την πλήρη καταγραφή των ατόμων και γραφείων που εμπλέκονται σε ποινικές, πειθαρχικές και πολιτικές ευθύνες καθώς και τις ημερομηνίες που αυτές είχαν διεξαχθεί, ώστε να βρεθούν επιτέλους ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται“.