Ο Αναστασιάδης χαιρέτησε την επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Ο Αναστασιάδης χαιρέτησε την επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Τόνισε την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων κατά της Λευκορωσίας, αλλά και τη συνέχιση της προάσπισης της δημοκρατίας και κάλεσε την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να συμβάλουν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό.

Κατά τη  σημερινή δεύτερη μέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις για τον συντονισμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακολούθως, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη.  Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το μείζονος σημασίας ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και των αναθεωρημένων στόχων μείωσης των εκπομπών ρύπων σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ έως το 2030.

Σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αναφέρει: “|Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ως επίσης και την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα. Χαιρέτισε, επίσης, την επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ένα εργαλείο το οποίο η Κύπρος στήριξε από την πρώτη στιγμή, καθώς κρίνεται ως κομβικής σημασίας, όχι μόνο ενόψει της τουριστικής περιόδου και της ανάγκης επανεκκίνησης της οικονομίας μας, αλλά και, ευρύτερα, σε σχέση με τη σταδιακή επιστροφή των πολιτών στην κανονικότητα, και την επαναλειτουργία της Ενιαίας Αγοράς.

Τέλος, σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Κύπρου και τους περιορισμούς που ως νησιωτικό κράτος-μέλος αντιμετωπίζει.

Κατά τη χθεσινή (24 .5. 21)  πρώτη μέρα των εργασιών, τη Σύνοδο απασχόλησαν θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη Λευκορωσία, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η σύγκρουση και η συμφωνία εκεχειρίας που έχει επιτευχθεί στη Μέση Ανατολή, η επικείμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΠΑ, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Μάλι και το Μεταναστευτικό.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας “καταδίκασε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όσων έχουν παράνομα συλληφθεί μετά την αναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροπλάνου στο Μινσκ. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων κατά της Λευκορωσίας, αλλά και τη συνέχιση της προάσπισης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της ΕΕ, πάντοτε μακριά από προσεγγίσεις δύο μέτρων και δύο σταθμών. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, χαιρέτισε την εκεχειρία που έχει επιτευχθεί στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως αυτή διατηρηθεί, ενώ κάλεσε την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να συμβάλουν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό. Παρεμβαίνοντας για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τη Σύνοδο για την πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, ένεκα των συνεχιζόμενων ροών μεταναστών από τις κατεχόμενες περιοχές, έχοντας σημείο αναχώρησης την Τουρκία, κάτι το οποίο επιδεινώνει περαιτέρω τις αντοχές και ικανότητες υποδοχής της πατρίδας μας.  Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, καθώς και της Συμφωνίας Επανεισδοχής του 2014″.

 

 

 

Share this post