Εκατόν δύο χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων
Στο Ευρωκοινοβουλίου συζήτηση της Έκθεσης για τη Τουρκία
Ημέρα μνήμης και θλίψης για μια από τις πλέον μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας σήμερα, εκείνης της γενοκτονίας των εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων, που υπέστησαν τα πάνδεινα από τη βαρβαρότητα και την αγριότητα των νεοτούρκων του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου , σε γραπτή δήλωση αναφέρει: “Εκατόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τη 19η Μαΐου 1919, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το εθνικιστικό σχέδιο εξόντωσης και διωγμού των Ελλήνων σε όλο τον Πόντο με μια ατέλειωτη πορεία θανάτου. Μέχρι το 1924 η γη του Πόντου είχε γίνει θέατρο μιας ανήκουστης σε βαρβαρότητα θηριωδίας, με την εξολόθρευση 350 χιλιάδων Ποντίων και τον ξεριζωμό περισσοτέρων άλλων που άφησαν πίσω τους ένα πολιτισμό τριών χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία, με μοναδικές αποσκευές τις μνήμες και τον πόνο στην καρδιά τους.
Με το ίδιο μένος και τη βαρβαρότητα, οι νεότουρκοι στράφηκαν στα αμέσως επόμενα χρόνια και κατά των Αρμενίων, όπως και κατά των άλλων ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, ενώ με το ίδιο απεχθές προσωπείο η Τουρκία στράφηκε το 1974 και εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου.
Ο ίδιος εγκληματικός σχεδιασμός, η ίδια επιθετικότητα και περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γενοκτονίες, εκτοπίσεις, διωγμοί, παράνομες εισβολές, κατοχές και εποικισμοί, αποτελούν μέρος της ίδιας απάνθρωπης συμπεριφοράς που αποτελεί ντροπή για το σύγχρονο κόσμο και δεν μπορεί με τίποτα να παραγραφεί.
Οι μαύρες σελίδες της ιστορίας γίνονται ακόμη πιο μαύρες, όταν στερείται από τα χιλιάδες θύματα η στοιχειώδης ηθική δικαίωση. Όταν παραγνωρίζεται το έγκλημα στη βάση των πρόσκαιρων συμφερόντων και ενθαρρύνεται ο εγκληματίας να εμμένει στην ίδια παράνομη συμπεριφορά, όπως διαπιστώνουμε και στα τελευταία χρόνια με την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και αδιαλλαξίας στο Κυπριακό και στα άλλα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.
Μαζί με τους Έλληνες του Πόντου και τον ευρύτερο Ελληνισμό, καθώς και με τους Αρμενίους και τους άλλους λαούς που έπεσαν επίσης θύματα των ίδιων βάναυσων και άγριων συμπεριφορών και ενεργειών, συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωση της ιστορικής αλήθειας, η οποία σε κάθε περίπτωση αποτελεί θεμέλιο για την επικράτηση της διεθνούς ειρήνης και των αρχών της καλής γειτονίας και συνεργασίας των κρατών”.
Διακήρυξη Δημοκρατικού Συναγερμού για τη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
“Η σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων σηματοδοτεί ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκε από το καθεστώς των Νεοτούρκων την περίοδο 1914-23. Σηματοδοτεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία μετά από εκείνη που εξαπολύθηκε εις βάρος των Αρμενίων.
Το ειδεχθές αυτό έγκλημα που σκοπό είχε να ξεριζώσει γηγενείς πληθυσμούς με παράδοση χιλιετιών στη μικρασιατική γη, είναι μια μελανή κηλίδα στην ανθρώπινη ιστορία, η οποία γίνεται απόλυτα κατανοητή από τον κυπριακό ελληνισμό που αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα ανάλογες απειλές από την Τουρκία”.
Το ΑΚΕΛ
“Σήμερα εδώ στην Κύπρο, χώρα υποδοχής αρκετών Ποντίων, συμπαραστεκόμαστε απόλυτα στο αίτημά τους να αναγνωριστεί επιτέλους από την Τουρκία η γενοκτονία.
Η αναγνώριση, ως ελάχιστη κίνηση μεταμέλειας και αποκατάστασης της ιστορικής αλή́θειας, δεν αποσκοπεί στο να φέρουμε στην επιφάνεια σημεία τριβής και σύγκρουσης. Αλλά αντίθετα είναι μια προϋπόθεση για να οικοδομηθούν πραγματικές σχέσεις φιλίας, στις οποίες προσβλέπουμε, όπως επίσης και για να αναπτυχθούν άμυνες για να αποφευχθούν ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον.
Η 19η του Μάη υπενθυμίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την οργανωμένη πολιτική εξόντωσης που εφάρμοσαν οι Νεότουρκοι με τη μέθοδο των εξοριών, των σφαγών, των εξανδραποδισμών και των απαγχονισμών. Το ΑΚΕΛ, μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό λαό, τιμά μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και υποστηρίζει τον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων.
Ταυτόχρονα, με τη σημερινή μέρα οφείλουμε να θυμόμαστε ότι οι Έλληνες του Πόντου μετά τον ξεριζωμό από τις εστίες τους, υπέστησαν και ως πρόσφυγες τον στιγματισμό ακόμα και επιθέσεις. Το ΑΚΕΛ απευθύνει χαιρετισμό φιλίας και αλληλεγγύης προς όλους τους Πόντιους που ζουν και εργάζονται στο νησί μας. Η δράση των συλλόγων και των οργανωμένων συνόλων των Ποντίων της Κύπρου αποτελεί πλούτο για τον τόπο μας και φορέα διατήρησης της ταυτότητας και της ιστορικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού”.
“Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων μετά από σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε το 1991 από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Η ΕΔΕΚ τιμά και φέτος τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τάσσεται υπέρ της διεθνούς αναγνώρισής της. Έχουμε χρέος απέναντι σε όλα τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, όσες δεκαετίες κι αν περάσουν, να αγωνιστούμε ώστε η Τουρκία να λογοδοτήσει για τα φρικιαστική εγκλήματα που έχει πράξει.
Εγκλήματα που κορυφώθηκαν με την δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου στο πλαίσιο μίας οργανωμένης και μεθοδευμένης γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης που ξεκίνησε με τον Ποντιακό Ελληνισμό, συνεχίστηκε με τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης και κορυφώθηκε κατά του Ελληνισμού της Κύπρου.
Η καλύτερη απότιση φόρου τιμής στα θύματα της τουρκικής βιαιότητας είναι η αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών και η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού χώρου της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο αγώνας συνεχίζεται”.
Κύπριοι ευρωβουλευτές
Σε παρέμβαση του χθες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση της Έκθεσης για τη Τουρκία, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε: “Συζητάμε για την Τουρκία τη χώρα που καθημερινά και διαχρονικά παραβιάζει συλλήβδην το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Γυναικών στην Τουρκία.
Ο κ. Χριστοφόρου κάλεσε τον πρόεδρο της Ευρωβουλής να αναλάβει πρωτοβουλία για να αναγνωρισθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ε.Ε., “η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η 19η Μαΐου να ανακηρυχθεί Μέρα Μνήμης για τους σφαγιασθέντες Έλληνες, από τους Νεότουρκους”.
Σε παρέμβαση, σχετικά με τις Εκθέσεις για την Τουρκία κατά την περίοδο 2019-2020, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Δημήτρης Παπαδάκης, επισήμανε ότι “πολύ σωστά έχει αλλάξει ο τίτλος και δεν μιλάμε πλέον για έκθεση προόδου της Τουρκίας, αλλά την ίδια ώρα θα έπρεπε να μιλάμε για έκθεση οπισθοδρόμησης της Τουρκίας”.
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι, υπάρχει οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στην ίδια την Τουρκία, με δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους. Υπάρχει οπισθοδρόμηση στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχει οπισθοδρόμηση στις σχέσεις με τους γείτονές της και μάλιστα γίνεται κορυφαίος παράγοντας αποσταθεροποίησης, από την Ν.Α Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη και τον Καύκασο, συνεχίζοντας την κατοχή στη Κύπρο.
Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι “το Τουρκικό καθεστώς, φροντίζει καθημερινά να επιδεικνύει την απαξίωση του προς τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε, εκβιάζοντας την, χρησιμοποιώντας το προσφυγικό”. Παράλληλα ανέφερε ότι, “αν θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα και να γίνει η Τουρκία αληθινός εταίρος, πρέπει να βοηθήσουμε να καταστεί δημοκρατική χώρα, στηρίζοντας την κοινωνία των πολιτών”.
Ακόμη, ο Ευρωβουλευτής τόνισε ότι, εάν βέβαια αυτό που θέλουν κάποιοι εδώ είναι να ικανοποιήσουν τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα, τότε μπορούν να συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια και εμείς να συνεχίσουμε να νιώθουμε κορόιδα.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσει η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε – Τουρκίας, γιατί θα είναι το μεγαλύτερο δώρο στο φασιστικό καθεστώς της. Θα έχει κέρδη χωρίς υποχρεώσεις», δήλωσε στο τέλος της παρέμβασης του ο κ. Παπαδάκης.
Κ. Μαυρίδης για Τουρκία: Δεν αλλάζουν οι δικτάτορες με εκθέσεις
Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ως μοναδική ορθολογική πολιτική ενάντια στην βαναυσότητά και επεκτατικότητα του τουρκικού καθεστώτος ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε γραπτή παρέμβασή του στη συζήτηση για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης τόνισε τα εξής:
«Η κατάσταση στην Τουρκία είναι γνωστή. Εντός της χώρας, βαναυσότητα κατά των λαών, εθνοτήτων και διαφωνούντων. Ταυτοχρόνως, περιφρόνηση σε Διεθνείς Συμβάσεις και προς τις θεμελιακές αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτός της χώρας, το καθεστώς ακολουθεί επεκτατική πολιτική εναντίον γειτονικών χωρών, περιλαμβανομένων δύο κρατών-μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου. Ιδιαίτερα στην Κύπρο, συνεχίζει την παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρνείται να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και να εφαρμόσει τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.
Ως ΕΕ, προσφέραμε ενταξιακή πορεία, προενταξιακά κεφάλαια, χρηματοδοτήσεις, προνομιακό εμπόριο μέσω της Τελωνειακής Ένωσης, θετική ατζέντα κ.ά. Η ανταπόκριση ήταν περιφρόνηση, βαναυσότητα, επεκτατικότητα, παράνομη κατοχή και εποικισμός, επεμβάσεις στην Λιβύη, Ιράκ, Συρία, Αρμενία και συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος. Τις προάλλες, τουρκικές ακταιωροί που αποκτήθηκαν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κινήθηκαν εναντίον σκαφών περιπολίας της FRONTEX στο Αιγαίο».
Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπέδειξε : “Δεν αλλάζουν οι δικτάτορες με τέτοιες εκθέσεις. Δεν ενδυναμώνουμε τους δημοκράτες εντός Τουρκίας, ενισχύοντας οικονομικά το τουρκικό καθεστώς. Μοναδική ορθολογική πολιτική είναι η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, την οποία ουδέποτε εφαρμόσαμε, επειδή το εμποδίζουν ορισμένες Κυβερνήσεις. Αντιθέτως ακολουθούμε την κατευναστική πολιτική που τροφοδοτεί την βαναυσότητά και επεκτατικότητα του καθεστώτος».