Οι ΗΠΑ παρεμπόδισαν κοινή δήλωση του Σ.Α. του ΟΗΕ για τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ- Παλαιστίνης
Η Κίνα κάλεσε την Ουάσιγκτον να αναλάβει τις ευθύνες της.
Χωρίς κοινή δήλωση για τερματισμό των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, ολοκληρώθηκε η νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εξ’ υπαιτιότητας – για μία ακόμη φορά – της στάσης την οποία τηρεί η Αμερικανική διπλωματία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Κι – η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτή την περίοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε λύπη, υπογραμμίζοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμποδίζουν την υιοθέτηση κοινής δήλωσης.
Καλώντας την Ουάσινγκτον να αναλάβει τις ευθύνες της, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών είπε πως λόγω των αμερικανικών αντιδράσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να τοποθετηθεί με κοινή φωνή.
Από πλευράς της, η Ουάσινγκτον εμμένει στη θέση, πως πρέπει να δοθεί χρόνος στην παρασκηνιακή διπλωματία για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, και κρίνει ότι μια κοινή δήλωση θα ήταν αντιπαραγωγική.
Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, κατηγόρησε το Ισραήλ για “εγκλήματα πολέμου”. Ανέφερε πως “οι Ισραηλινοί είναι αδίστακτοι και συνεχίζουν την πολιτική του εποικισμού ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό”. Στρέφοντας τα πυρά του κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε “πόσοι άνθρωποι θα πρέπει να χάσουν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τη συνεχιζόμενη βία”.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε, ότι η Κίνα (μαζί με τη Νορβηγία και την Τυνησία) είχαν την πρωτοβουλία για ένα σχέδιο κειμένου εδώ και μια εβδομάδα. “Λόγω της παρεμπόδισης από μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή”, δήλωσε με λύπη ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας ζητώντας από την Ουάσινγκτον “να αναλάβει τις ευθύνες της” στον ΟΗΕ. Η σημερινή συνεδρίαση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι η τρίτη — και η πρώτη δημόσια — του Συμβουλίου Ασφαλείας από την περασμένη Δευτέρα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, της Νορβηγίας και της Τυνησίας.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων, την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, απομονωμένες, αντιτάχθηκαν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, στην έγκριση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήθελε να εκφράσει αποδοκιμασία και ανησυχία για τα θύματα μεταξύ των αμάχων, να ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και να επιβεβαιώσει το σχέδιο της λύσης των δύο κρατών που θα ζουν δίπλα δίπλα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αρμόδιο για την ειρήνη στον κόσμο, είναι το μόνο όργανο που δεν έχει λάβει επίσημη θέση για τη σύγκρουση. Σήμερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν πάνω σε ένα κείμενο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να είναι απρόθυμες, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει μέχρι στιγμής την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην παρασκηνιακή διπλωματία για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και κρίνει ότι μια δήλωση του Συμβουλίου θα είναι “αντιπαραγωγική”, θέση που δεν γίνεται κατανοητή από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, κυρίως μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να «σταματήσουν αμέσως», διότι κινδυνεύουν να «πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική» στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε σήμερα. Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», σημείωσε, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.«Οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι ρουκέτες και οι όλμοι από τη μία πλευρά και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και τα πλήγματα του πυροβολικού από την άλλη πρέπει να σταματήσουν», είπε, επιπλέον, ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Οι συγκρούσεις κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε ένα σπιράλ βίας με καταστροφικές συνέπειες για τις δύο κοινότητες και για ολόκληρη την περιοχή», συνέχισε.
Είπε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη «δεσμεύουν ενεργά όλες τις πλευρές προς μια άμεση εκεχειρία» και τους ζητούν να «επιτρέψουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες να ενταθούν και να επιτύχουν».